Van kiezen krijg je kiespijn

Uitgeven van een boek was mijn belangrijkste doel van 2009. Dat is gelukt met ‘Laat de klant naar jou komen’ en ik ben daar nog steeds heel blij mee. Het levert bijna dagelijks leuk reacties op waar ik telkens weer vrolijk van wordt. :0)

online_learning

Tijdens het schrijven van dat boek realiseerde ik mij dat dit wel heel erg leuk is, een boek uitgeven. Toen heb ik de afspraak met mezelf gemaakt dat ik elk jaar een boek wil uitgeven. Dus begin 2010 heb ik een voorstel geschreven voor mijn 2e boek. Maandag 8 maart kreeg ik door dat het positief is ontvangen bij A.W. Bruna.

We kunnen dus aan de slag met het nieuwe boek. Ik zeg bewust we want ik wil graag jouw hulp vragen bij een aantal fases van het boek. Als je dat leuk vindt natuurlijk. Net als met mijn eerste boek zal ik je credits geven in het boek en/of op de website.

Dit boek zal gaan over het kiezen van je niche. Een lastig proces voor veel zelfstandige ondernemers. Wel een heel belangrijk proces. Als je niet duidelijk bent voor je doelgroep zullen ze niet vanzelf naar jou komen. Een werkwijze die ik heel belangrijk vindt, klanten aantrekken. In het eerste boek is dit wel besproken maar niet uitvoerig.

Als iemand mij een vraag stelt over hoe ze nu op internet moeten starten, of wat ze met social media kunnen, stel ik bijna altijd eerst de vraag “Wie is je doelgroep?”. Maar weinig zelfstandige professionals hebben hier een duidelijk antwoord klaar. Regelmatig krijg ik te horen “Iedereen.”, dat is veel werk zeg.

Goed. Een onderwerp dat voor veel ondernemers van belang is dus, dat kiezen van een niche.
Wat is een niche?
Wikipedia zegt over niche:

Een niche is een klein afgebakend stuk in factoren of voorwaarden waarin een bepaalde specialisatie kan floreren.

Waar heb ik nu je hulp bij nodig?
Op dit moment voor 2 onderdelen:

 • titel van het boek
 • of de outline compleet is

Titel van het boek

Na redelijk wat gepuzzel is er een werktitel voor het boek. Deze is al aardig, maar ik verwacht dat het nog beter kan met jouw hulp.
Lees onderstaande outline en doe een voorstel voor de titel die volgens jou de doelgroep – zelfstandige ondernemers, zelfstandige professionals, ZZP-ers het meeste zal aanspreken.
Ik geef bewust niet de werktitel want ik wil graag zoveel mogelijk nieuwe ideeën

Outline van het boek

Onderstaande outline heb ik naar A.W. Bruna gestuurd in het voorstel. Is deze compleet? Of vergeet ik nog belangrijke onderdelen?

Waarom kiezen

 • doelgroep
 • werkelijkheid
 • focus doelgroep

Een beschrijving van de doelgroep. Wat gebeurt er vaak. Hoe komt de zelfstandige tot zijn aanbod en doelgroep? Wat is het gevolg van het niet kiezen. Op basis van voorbeelden wordt uitgelegd waarom kiezen zo belangrijk is.

Angst om te kiezen

 • kiespijn
 • loslaten

Wat maakt het nu dat het grootste deel van zelfstandigen moeite hebben met het kiezen voor een bepaalde klanten. Wat moeten ze loslaten? De omzet van vandaag, het thuisfront, hypotheek allemaal aspecten die meewegen in de keuze. Uitleg van ondernemers hoe lastig het was om te kiezen.

Gevolg van de keuze

 • Verandering
 • Klanten die je kiest
 • Meer omzet

Je hebt gekozen. Wat gebeurt er nu. Welke acties ga je vanaf nu ondernemen. Wat kun je veranderen in je communicatie en marketing. Uitleg van zelfstandigen die een succesvolle keuze hebben gemaakt. Wat is er voor deze ondernemers veranderd.

Nu kiezen

 • Uitstel
 • Status
 • Meer plezier

Het is belangrijk dat we de keuze ook zo snel mogelijk maken. Niet uitstellen omdat je nu zo druk bent met die ene klant. Het loslaten van een aantal klanten betekent juist dat je ruimte krijgt om met de klanten te werken die jij leuk vindt. Nu kiezen zorgt vandaag nog voor meer plezier in je werk.

Hulp bij jouw keuze

 • Doelgroep
 • Klanten
 • Producten

Checklists

Wil jij ook in het nieuwe boek?

Als jouw titel wordt gekozen wordt dat uiteraard vermeld in het boek. Heb jij een zinvolle aanvulling voor de outline en komt deze in het boek, wordt dat ook vermeld in het boek.

Wil jij meehelpen om dit een zinvol boek te maken voor de zelfstandige ondernemer?
Laat dan nu je reactie hieronder achter, of mail me erno at ernohannink.nl.

Creative Commons License photo credit: ted_major

Handboek Hyperspecialisatie

Handboek Hyperspecialisatie - Meer klanten zonder te veranderen in een urenfabriekMeer klanten zonder te veranderen in een urenfabriek

Waarom kiezen mensen zoals jij en ik niet? Of waarom kiezen we wel, maar gaan we niet 100% voor de keuze? Uit angst.

Je mist misschien mensen, opdrachten en geld.
Vind daarom in 6 weken jouw doelklant met dit handboek.

"Het Handboek Hyperspecialisatie van Erno Hannink heeft mij een aantal waardevolle inzichten gegeven over hoe je kiest voor de ideale klant en daarmee duidelijkheid biedt voor jezelf en je klant. De tools die hij aanreikt om daarachter te komen vind ik erg vernieuwend en goed gevonden."
Josje Feller
eigenaar, www.josjefeller.nl en Vrouw & Passie

Bestel het Handboek Hyperspecialisatie.


Meer informatie

"Disclosure of Material Connection: Some of the links in the post above are "affiliate links." This means if you click on the link and purchase the item, I will receive an affiliate commission. Regardless, I only recommend products or services I use personally and believe will add value to my readers. I am disclosing this in accordance with the Federal Trade Commission`s 16 CFR, Part 255: "Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising."

Comments

 1. Lijkt me leuk!

 2. Hoi Erno

  dat belooft een leuk en nuttig boek te worden! De eerste titel die bij me opkomt is heel simpel en doeltreffend ‘Kies je niche! De ondertitel kan van alles zijn, Bijvoorbeeld: zichtbaar ondernemend zijn, waarom starters het belangrijkste vergeten, de weg naar zichtbaar ondernemerschap…

  Ik heb lang geaarzeld bij het naar buiten brengen van mijn niche: relatiecoach bij ingewikkelde liefdesrelaties als polyamorie en open relaties. Toch ben ik blij dat ik de stap heb gezet. Binnenkort komt er ook een nieuwe website liefdedelen.nl met alle informatie rondom mijn niche en met tips en oefeningen voor klanten. Het schrijven van een boek is uiteraard de manier om jezelf en je niche in de markt te zetten. Met Love Unlimited – een vrije kijk op liefdesrelaties, doe ik dit helemaal, erg spannend!
  Leuk om jouw voortvarendheid te zien na het succes van je eerste boek. Ik blijf je volgen! Heel veel succes met je nieuwe boek!
  Leonie Linssen

 3. Beste Erno,
  Mooi thema! Ik heb hier zelf ook erg mee te maken gehad aangezien ik vorig jaar een nieuwe uitgeverij ben begonnen. In dit sterk competitieve veld is het inderdaad ontzettend belangrijk om een goede niche te kiezen. Voor mij is dit geworden: Populair wetenschappelijke boeken over menselijk gedrag. Ik heb er vertrouwen in dat dit, ook in de komende jaren, een sterk groeiend gebied zal zijn. Dit was echter niet de enige reden om dit gebied te kiezen. Ik geloof namelijk ook in specialisatie als doel op zich. Door mijn gebied goed af te bakenen en me er in vast te bijten kan ik ‘beter’ zijn dan mijn concurrenten die een veel breder gebied in de gaten moeten houden. En dan is er nog de marketing overweging: Het aantal boeken dat jaarlijks in Nederland verschijnt groeit explosief (is verdubbeld sinds 2003). Een logisch gevolg bij branches waarbij het aanbod zo sterk stijgt is dat de ‘merken’ een belangrijkere rol gaan spelen bij het vinden van de weg en het maken van keuzes. Door heel duidelijk een niche te kiezen creëer ik een heldere merkpropositie voor lezers,auteurs, en boekhandel. Dit is meer waard dan de brede merkproposities van grotere, meer gevestigde spelers.
  Succes met het boek!
  met vriendelijke groet,
  Sander

 4. Dank je wel Chantal

  Dank je wel Leonie.
  Kies je niche! is een titel die bij ons ook voorbij is gekomen. Deze wil ik niet gebruiken aangezien een ebook van Laura Babeliowsky al deze titel heeft. Zie deze pagina op Get Clients Now!
  Ik hoor graag wanneer jouw boek op de markt komt. Veel plezier daarmee.

 5. Ja hoor Erno, dat is een erg leuke titel!
  Een alternatief zou kunnen zijn: “Kiezen is verliezen?”

  Dat omschrijft althans mijn gevoel die ik heb bij het kiezen van een niche. Het vreemde is dat ik 100% overtuigd ben over het feit dat de keuze voor een niche erg belangrijk is. Toch is het moeilijk om die keuze te maken omdat ik het gevoel heb zoveel andere dingen dan te verliezen.
  Het is een proces waar ik me de voorbije 3 jaar verschillende keren heb over gebogen.
  Ik kijk dus erg uit naar je nieuw boek!

  Groetjes
  Jan

 6. Helemaal eens Jan, dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. Dat kiezen zo lastig omdat je bang bent om dingen te missen/verliezen. Kiezen veroorzaakt dan ook werkelijk kiespijn.
  Iets er bij vinden we niet zo moeilijk, iets er af dat is pas echt lastig.

 7. Leuk! Ook leuk dat je mensen bij je boek wilt betrekken. Ik vind de outline er prima uitzien, ik mis wel een beetje hoe je dan een keuze moet maken. Ik herken helemaal wat je schrijft over de moeilijkheid van keuzes maken, zowel bij mijn klanten (creatieven) als bij mezelf toen ik net begon. Mensen durven vaak geen keuzes te maken uit angst, angst om omzet mis te lopen, angst om de verkeerde keuze te maken etc. En soms hebben ze ook echt geen idee welke doelgroep/product/dienst nou echt bij hen past. Gelukkig kun je daar als coach wat mee 😉 Met oefeningen, veel praten en doorvragen kom je er uiteindelijk altijd wel uit. Mocht je input willen op dit punt, dan zou ik dat hartstikke leuk vinden. In ieder geval wens ik je heel veel succes met het schrijven van je nieuwe boek!

 8. Helemaal mee eens Sander, ik ben ook benieuwd wanneer je iets merkt van jouw keuze. Wanneer kun je zeggen dat deze keuze heeft bijgedragen aan je succes. Daar kom ik nog op terug met vragen aan ondernemers die hebben gekozen en de gevolgen daarvan.

 9. Dank je wel Marca, voor je aanvulling. Het laatste deel van het boek moet daar op in gaan. Juist dit onderdeel vind ik heel belangrijk, dat je handvatten krijgt hoe je dit moet gaan realiseren.
  Jouw input stel ik zeker op prijs. Ik ga je hierover binnenkort een mail sturen, je mag mij ook altijd mailen.

 10. @Sander. Een keuze maken voor een niche heeft voor mij in ieder geval heel goed gewerkt. Toen ik net voor mezelf begon (als coach/trainer) ging ik er vanuit dat ik iedereen kon coachen en trainen (wat misschien ook wel zo is). Alleen, waar vind je dan je doelgroep, welke producten/diensten ga je in de markt zetten? Du moment dat ik koos voor de doelgroep creatieven is mijn bedrijf gaan lopen. Omdat mij keuzes helder waren werd het ook voor mijn doelgroep duidelijk waarom ze voor mij moesten kiezen. En daarnaast kun je je inderdaad specialiseren, een expert worden op jouw gebied. En dat is ook aantrekkelijk voor klanten. Kortom, ik kan het iedereen aanraden om keuzes te maken!

 11. dag Erno, Ik zit middenin het proces van kiezen en ik begin de lol er zo onderhand van in te zien. Eerder bedacht ik een pay-off voor een bedrijf: delen is winst. In dit geval geef ik jou een variatie hierop: Kiezen is winst. Kiezen is het thema van het boek, winst is waar we naar op zoek zijn, of dat nu in euro’s is of in welzijn of geluk.

  Hartelijke groet,
  Wilma Kleiboer

 12. “Kiezen is winst” komt op mij over alsof je bergen met geld wilt verdienen. Graaicultuur. Ik zou zelf eerder denken aan “Kies je droom!”

 13. Ha Erno,

  Prachtig nieuw onderwerp voor je boek! Wordt vast weer erg goed.

  Wat ik er nog extra bij zou willen zien (logisch gezien mijn eigen werk natuurlijk :)) zijn motiverende factoren die helpen om een keuze te maken. Hoe je onderliggende drijfveren naar boven haalt en als motivatie gebruikt om te kiezen voor een niche.

  Zoals ik je outline nl nu lees, zijn de redenen om te kiezen voor een niche vooral buiten jezelf gelegen: doelgroep/focus/klanten/producten. Alleen onder het kopje ‘Nu Kiezen’ staat een interne reden (er is een betere term voor, maar die wil me nu even niet te binnen schieten) om een niche te kiezen, nl ‘meer plezier’.

  Maar er zijn natuurlijk meer interne, emotionele en op drijfveren en intrinsieke motivatie gerichte redenen om voor een niche te kiezen. (naast alle door jou genoemde redenen die zakelijk gezien beslist allemaal kloppen).

  Als je die externe zakelijke overwegingen echter kunt koppelen aan een sterke interne en zeer persoonlijke drive om voor een niche te kiezen, is het makkelijker om de keuze te maken. Ook helpt het om die keuze door te zetten en gemotiveerd te blijven als je niet direct resultaat ziet.

  Dat thema zou ik er dus bijdoen als aanvulling op de rationele, zakelijke kant. Je staat veel sterker, ook als ondernemer, als je zakelijke afwegingen combineert met een interne drive/doel om iets te doen. Dan bereik je ook je doelen makkelijker.

  Als je op dat punt input of aanvulling nodig hebt mag je me bellen of mailen natuurlijk. Ik help je er graag verder mee.

  V.w.b. de titel nog suggestie:

  ‘Minder is Meer’ (met als ondertitel iets als: ‘ hoe ondernemers door minder aan te bieden meer bereiken’)

  Hoop dat je iets aan mijn input hebt, Erno, en veel plezier bij het schrijven van je boek!

  hartelijke groet,

  Brigitte

 14. @Chantal “Kiezen is winst” – zie ik helemaal niet als graaicultuur. Winst is niet alleen financieel maar ook persoonlijk. Winst voor jezelf om te kunnen kiezen bijvooreeld. Kiezen voor een leuker leven.
  “Kies je droom” is mooi, dank je wel.
  Als het goed is ga ik je later nog enkele vragen mailen voor je input voor het boek. Jij hebt immers ook gekozen, en met succes.

  @Brigitte helemaal eens met je opmerking. Ik ga het zeker toevoegen. Waarom deze er niet stond, is voor mij wel duidelijk. Het is voor mij zo gewoon dat je moet kiezen voor wat jij het aller leukste vindt, dat ik het niet eens meer opnoem.
  Goed om er aan herinnerd te worden dat het niet zo gewoon is en zeker een rol moet spelen in je keuze en dus in het boek.

  Titel – klinkt ook erg goed.
  ‘Minder is Meer’ – ‘ hoe ondernemers door minder aan te bieden meer bereiken’

  Je staat al op mijn lijst van mensen die ik later enkele vragen ga mailen voor het boek.

 15. Pieter says:

  Naast een inhoudelijke beeldvorming moet een titel ook pakkend zijn, prikkelend. Mijn eerste idee hierover: “de Gouden Naald” refereert aan de naald in de hooiberg (lees: niche) en het goud geeft aan dat die naald veel waarde heeft/moet hebben.
  Succes met je zoektocht!

 16. Hallo Enno,
  Als ik internet zo bijhoud, weet ik dat er vraag is naar dit onderwerp ‘je niche’. Het staat ook op mijn lijstje van toekomstige blogartikelen om te schrijven. Dat hele boek laat ik aan jou over :)) Ik zou het natuurlijk wel leuk vinden om hier een bijdrage (advies; tips; stukje tekst of praktijk voorbeelden of als soort boek-coach) aan te leveren.
  De titel “minder is meer” is natuurlijk pakkend, maar deze titel wordt nu vaak geassocieerd met ondernemen op internet & online marketing; hoe je met minder moeite (en/of geld) toch meer klanten krijgt. Veel VS gurus gebruiken deze slogan en onze eigen Laura Babeliowsky en Linda Spaanbroek hebben ook hun variaties hierop.
  Ik stel voor dat je iets doet met de gedachte waar het allemaal om draait: In de beperking toont zich de meester (van Goethe). Voorlopig kom ik nog niet verder als: Kies je niche; in de beperking toont zich de succesvolle ondernemer. Maar misschien is een woord als beperking te negatief. Dan denk ik aan. Kies je niche: terug naar je core business!
  Als je deze titels niet gebruikt, laat het dan even weten. Gebruik ik er 1 voor mijn eigen artikel.
  Ik weet zeker dat dit boek een knaller gaat worden en schrijf hem inderdaad nu. Want het onderwerp leeft nu!
  Succes!

 17. oh, vergeet ik nog iets. Het is ook altijd slim om met een titel van je boek op een eerder succes voort te borduren. Dan zou dat in jouw geval worden. Laat de klant naar jouw niche komen.

 18. Dank je Marlies – Kies je niche! is een titel die bij ons ook voorbij is gekomen.
  Maar, deze wil ik niet gebruiken aangezien een ebook van Laura Babeliowsky al deze titel heeft. Zie deze pagina op Get Clients Now!
  Wat mij betreft gebuik je deze titel voor je artikel.
  ‘Laat de klant naar jouw niche komen.’ sluit mooi aan bij titel van 1e boek.

 19. Dank je wel Pieter.
  Een hele andere titel niets met focus, doelgroep of niche, maar beeldspraak.
  “de Gouden Naald”

 20. Annechien says:

  @Erno

  nog een suggestie voor een titel:
  Kiezen is een keuze

  een goede ondertitel is ook belangrijk, die geeft een uitleg over de inhoud van het boek.

  wij zijn op dit moment bezig om in onze dienstverlening meer keuzes te maken, de juiste niche(s) te vinden en ja, daarmee zeker ook los te laten. wij hebben onze eigen methodes hiervoor, zoals ieder die voor zichzelf heeft of ontwikkeld. misschien voor jou ook interessant?

 21. Sietske says:

  Titel: Bepaal je niche.

  Titel: Specialiseer en floreer
  subtitel: hoe het kiezen van je niche…

  Titel: Floreren door te specialiseren
  Titel: Kies je doelgroep
  Titel: Laat een bepaalde klant naar jou toe komen
  Titel: Laat niche-klanten naar jou toe komen

  Ik ben van mening dat je best Kies je niche kan gebruiken als je er een andere subtitel bij verzint maar ik begrijp wel waarom je dat liever niet doet uit collegialiteit 🙂

  Succes!

 22. Het geheim van jouw niche
  Het geheim van een niche
  De kracht van kiezen – het geheim van de niche

  Leuk, dat verzinnen van titels,
  voor ons boek hadden we er geloof ik wel meer dan honderd
  uiteindelijk kwam de uitgever met de uiteindelijke titel Love Unlimited, haha
  Dus wie weet!
  Ons boek komt iets later uit dan gepland, eind april of begin mei.
  Ik hou je op de hoogte!

  groetjes Leonie

 23. Naast online & social marketing heb ik me ook verdiept in boekmarketing. Mensen beoordelen binnen 4 sec. of ze het boek oppakken (om de achterkant te lezen). Als de titel vaag is (of beeldspraak die niet iedereen meteen begrijpt) haken ze af. Bij nonfictie moet in titel of subtitel meteen duidelijk zijn waar boek over gaat. Liever nog: moet duidelijk zijn welk voordeel dit boek hen gaat bieden. Nu ik dit zo zeg, bedenk ik opeens: Met een niche laat je de klanten naar jou komen. Dit dekt zowel de inhoud (niche) als het voordeel (de klanten komen) EN borduurt voort op je vorige titel. Beter dan mijn eerdere suggestie van Laat de klanten naar jouw niche komen omdat in de nieuwe versie meer de nadruk op niche ligt.

 24. Hallo Erno,

  Wat briljant om op deze manier een boek te schrijven. Het heeft alles te maken met durven delen van kennis, inzichten en informatie.
  Ik werk zelf in een echte niche (rampenbestrijding) en ben er van overtuigd dat dat een van de oorzaken is van mijn succes: ik heb een helder profiel! Het werkt gewoon fijn als je dingen die niet bij je passen kunt weigeren.

  Ik hou zelf erg van titels die mijn aandacht vangen. Dat is voor mij de reden een boek van een tafel te pakken. (ooit wilde ik een opvoedkundig boek schrijven met de titel “hoe creeer ik een kutkind”) .
  Een niche is hetzelfde als een gat in de markt. Het woord gat is een gek Nederlands woord. Ik zou dat in je titel verwerken en denk dan bijvoorbeeld aan:

  “Vind je gat! ” of “welk gat is het jouwe?”

  Ik zou dat boek meteen oppakken en de achterkant lezen!

  Heel veel succes en ik abonneer me op je blog!

  Marlous

 25. Dag Erno,

  Geweldig initiatief!

  Met betrekking tot de titel vraag ik me af of je juist wel het woord niche moet gebruiken.
  Ik kan me namelijk ook heel goed voorstellen dat dit woord heel veel (beginnende) ondernemers niet zo veel zegt.
  Gevolg zou kunnen zijn dat minder mensen door de titel getriggerd worden dan je zou willen. Wellicht is het een beter idee om die term in de ondertitel op te nemen.

  Groet,
  Andrew

 26. Hai Erno,

  ik wil je graag helpen en mijn ervaringen, zowel vanuit de vrouwencoach, het maken van het persoonlijke apk spel (in juni uitgebracht door Thema) alsmede LekkerLevenZonderStress, met je delen,

  Vrolijke groeten,
  Petra

 27. Hoi Erno,

  Mijn titel suggestie ligt misschien wel erg voor de hand, maar sluit goed aan bij de titel van je eerste boek, en geeft ook precies aan waar het boek over gaat (en is vindbaar):

  Boek 1: Laat de klant naar jou komen
  Klanten krijgen via internet voor zzp’-ers

  Boek 2: Kies je klant
  Bepaal je niche en focus op je doelgroep

  Kan ik het boek vast bestellen? Ik zit ook midden in dit lastige proces. Alle doelgroepen zijn interessant, maar zolang je je op alles en iedereen richt, kiest niemand voor jou.

  Dit brengt me op nog een suggestie:
  Kies je klant, dan kiest jouw klant voor jou
  Je niche en je doelgroep voor jouw product bepalen

  Veel plezier en succes met het vervolg!

 28. Nog een toevoeging. Heb even gegoogeld en vond een workshop met de naam: Kies je klant. Je kunt er ook van maken:

  Kies jouw klant.

  Dit legt nog wat meer de nadruk op het feit dat het echt om jouw eigen klanten gaat.

 29. Irene dank je wel voor je suggestie. Sluit mooi aan ja.
  Grappig, de workshop van Kies je klant is van Pieter van Osch die ik goed ken.

 30. Wat is deze wereld toch klein. Vanmiddag ken ik Pieter ook. Straks heb ik een ‘Pick My Brain’ gesprek met hem.
  ‘Kies jouw Klant’ is misschien niet origineel, maar wel kort, krachtig, duidelijk, goed te onthouden, etc.
  Hoe krijg ik trouwens mijn hoofd op jouw site? Nu ben ik spook nr. 32, 33 en 35…

 31. Beste Erno,

  In de ondernemerskalender dan 2009 van Karen Romme, sta ik op woensdag 19 augustus met de titel:

  Kiezen is niet verliezen, maar trouw zijn aan jezelf.

  Ik heb door de keuzes die ik heb gemaakt mijn bedrijf zien groeien. In 2006 ben ik gestart als zzp-er met mijn eigen acquisitiekantoor.
  In het begin liet ik mij erg verleiden door te werken op ‘no cure no pay basis’. Ik heb nu voor mijzelf de keuze gemaakt om op deze manier niet meer te werken. Als deze werkwijze bij je past dan is het prima, is dat niet zo dan moet je dat ook niet willen.
  Want kiezen is niet verliezen, maar trouw zijn aan jezelf.
  http://www.westbrinck.nl

 32. Sheida says:

  Hoi Erno,
  Ik zou het in een vraag vorm doen. Zoiets van:
  “Waarom je Niche zo belangrijk is?”
  “Wat is het belang van je Nich?”
  “Hoe vind ik mijn Niche?
  “Heb IK ook een Niche?”
  In het titel herhaal je eigenlijk wat ik als ZZPer me steeds afvraag. Natuurlijk ben ik driftig opzoek naar het antwoord. Je maakt mijn behoefte zichtbaar (herhaling) door deze vragen.

  Naar mijn gevoel mis ik een hoofdstuk tussen “Angst om te kiezen” en “gevolgen van je keuze”.
  Waar ga je je lezers Tools meegeven over HOE ze hen niche moeten zoeken, vinden en kiezen?
  Veel ZZpers zijn generalisten, denk ik! Door je Niche te vinden, moet je van jezelf een specialist maken. Dus in welk hoofdstuk ga je ze helpen en tools meegeven?
  Lieve groet,
  Sheida

  • @Sheida Dank je wel voor de vragende vorm in de titels. Je hebt helemaal gelijk er moet een hoofdstuk in over tools. Ik had dit aan het einde geplaatst. Maar plaatsen tussen deze hoofdstukken is een goed idee!

   @Gerben dank je wel voor deze titels.

   @Lucy dank je wel voor je titel. Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik wil veel praktijkvoorbeelden in het boek. Vandaar ook de oproep in het artikel Best gekozen gat in de markt.
   Heb je voorbeelden? Geef ze hier aan. Dank je wel.

 33. Hallo Erno,

  Bij mij schieten als titels binnen als:

  – Kies of verlies
  – Kiezen of verliezen
  – Focus! Ondertitel: Waarom het als zzp’er van levensbelang is om te focussen op een bepaalde doelgroep

  Leuk om mee te denken.

 34. Hallo Erno,
  een interessant onderwerp en ben benieuwd naar je boek. Een simpele titel zou kunnen zijn: kies je doelgroep (en groei).
  Wat ik handig en leuk zou vinden zijn praktijk voorbeelden van doelgroepen die anderen hebben gekozen. Voor de inspiratie.

  Succes!

  Hartelijke groeten,

  Lucy

 35. Hoi Erno,
  leuk onderwerp! Ik heb je eerste boek net gelezen en ben bezig om de tips die daarin staan te verwerken in mijn website/bedrijf.
  Je vraag wat betreft het woord ‘niche’; hierboven in je blog vind je het al nodig om het woord niche uit te leggen met behulp van de omschrijving van Wikipedia, eigenlijk geef je zelf het antwoord al; Niche is een woord dat wat mij betreft verduidelijkt moet worden. Lijkt me geen goed idee om dit te gebruiken in de (sub)titel van je boek.
  Outline lijkt me prima, ik ben nu al benieuwd…
  Zelf vind ik het moeilijk om mijn doelgroep te bepalen, ben daar wel over aan het nadenken, maar handvaten daarbij lijken me erg handig.

 36. Ger de Bruijn says:

  Beste Erno,
  Ik heb het zo druk met het opzetten van mijn eigen informatie marketing business dat ik dit nu pas lees. Ik weet niet of je er al uit bent maar, ik wil echter toch graag een bijdrage leveren aan je boek. Ik heb niet alle reacties gelezen die hierboven staan maar ik denk dat mijn idee voor de titel er nog niet bij staat.: Nice niche! Het scheelt maar één letter, maar toch…. Over de inhoud ga ik jou niets vertellen, dat weet jij zelf heel goed.
  Hartelijke groet,
  Ger de Bruijn
  Ik wens je in ieder geval veel succes met je nieuwe boek.

 37. Kies je klant en de klant kiest jou.

 38. Pick your clients and the client will pick you.
  Choose your clients and the client will choose you.

 39. interessant artikel kijk uit naar het boek

 40. Ik heb het boek inmiddels gelezen en het heeft ook mij echt geholpen.

Trackbacks

 1. […] vaak het artikel al is gelezen. Wil jij ook een bijdrage leveren aan mijn nieuwe boek? Ga dan naar Van kiezen krijg je kiespijn en reageer. Interessant? Deel het met anderen: | Technorati tags: Boek, doelgroep, kiezen, niche 10 […]

 2. […] ze willen het uitgeven.Goed ik kon verder met het boek. Op zoek naar een goede titel samen met de lezers van ernohannink.nl.De weken daarna werkte ik aan dit boek. Na mijn bezoek aan SOBCon in 2010 werd ik afgeleid. De […]

Geef jouw mening

*