16 tips voor perfect nieuw persoonlijk Facebook profiel

Facebook heeft opnieuw het persoonlijke profiel vernieuwd. Elke verandering roept veel reacties op binnen de Facebook community, maar ik vind het wel geslaagd. Ook al moet ik zoeken naar een aantal functies. Vandaar hier een overzicht van de belangrijkste veranderingen en waar je ze nu kunt vinden.

16 tips voor de belangrijkste wijzigingen in het persoonlijke profiel

Jouw profiel pagina is meer een soort wiki over jou geworden.

1. Snel inzicht in belangrijkste gegevens

Je hebt snel inzicht in de belangrijkste gegevens van je connectie (‘Friend’). Dit in plaats van de meest recente status update. Handig als je de connecties niet allemaal even goed kent, minder interessant als het allemaal vrienden zijn die je goed kent.

Door precies de titel van je pagina in te vullen bij werkgever wordt je eigen pagina gebruikt. Zie hieronder, punt 11.
Als je dan met de muis over de link gaat zie je ook de pagina.

2. Laatste foto’s van jou waarin je getagd bent

In dit overzicht worden de meest recente foto’s van jou getoond waarin mensen je getagd hebben.

Je kunt eenvoudig een foto verbergen die je liever niet laat zien in je profiel. Ga met de muis over de foto en er verschijnt een kruisje in de rechterbovenhoek van de foto, klik er op:

Het is dus van belang wie je foto’s mogen taggen en dat je een bericht krijgt als iemand je tagt, want daarmee veranderd er iets in jouw profiel. Dan krijg je een melding in je inbox en kun je bepalen of je de foto wilt laten zien in je profiel.

Ga hiervoor naar Account – Account instellingen en meldingen:

Het is ook goed om in je privacy instellingen te bepalen wie jou mag taggen in foto’s. Ga hiervoor naar Account – Privacy instellingen en klik op instellingen aanpassen:

3. Status update wijzigingen

Het blokje status update is niet open en je moet nu eerst kiezen wat je wilt doen. Gewoon een tekst update of een link delen. Als je een link deelt kun je er wel tekst aan toevoegen.

Klik op ‘Status’ en je kunt een statusbericht schrijven. Hier kun je ook een link toevoegen maar deze wordt dan alleen maar in de tekst weergegeven.

Wil je dat de link wordt geplaatst met een kort overzicht en afbeelding, dan klik je op ‘Link’. Je vult eerst de link in en klikt op toevoegen. Zo voeg je dus ook een video toe als je wilt dat jouw volgers deze direct kunnen afspelen in het nieuwsoverzicht.

Dan vul je de link aan het met een persoonlijke noot en klikt op delen.

4. Tabs zijn verdwenen

De bekende tabs zijn verdwenen. Je vindt ze terug op verschillende plaatsen.
De belangrijkste vind je nu onder je profielfoto.

Maar waar staan foto’s, video’s, links en toepassingen?
Hiervoor ga je naar Home (Startpagina) – of klik op het Facebook logo.

Hier vind je ook de knop foto en daarachter staat video verstopt. Klik op foto of de directe link naar foto:

Je krijgt dan een mooi overzicht van de meest recente foto’s gedeeld door je vrienden. En de knoppen om foto’s en video te uploaden:

Klik op de knop video het menu of de directe link naar video.

En je krijgt de video’s die gedeeld zijn door je vrienden:

Je eigen foto’s vind je dus via je profiel of onder de foto knop op de startpagina en dan Eigen uploads.

Toepassingen beheer
Op de startpagina (Home), onder de knop foto’s zie je ook meer. Daar vind je toepassingen beheer en de toepassingen die je hebt toegevoegd. Je kunt eenvoudig beheren welke toepassingen je in dit overzicht wilt zien. Ga met de muis over een toepassing, er verschijnt een kruisje, klik er op en deze is verdwenen:

Onder aan de afbeelding zie je gelijk hoe je ze kunt terughalen ‘Verborgen items weergeven’

In dit overzicht zie je ook de links, klik er op of de directe link naar links

5. Profiel wijzigen

De knop om je profiel aan te passen heeft ook een nieuwe plek gekregen.

6. Berichten sturen naar een vriend

De knop waar ik veel moeite mee had om te vinden. Voorheen zat deze onder de profielafbeelding van je connectie, nu staat deze knop rechtsboven aan.

7. De gemeenschappelijke vrienden

Zoek je welke vrienden je gemeenschappelijk hebt dit staat nu ook rechts. Zie de afbeelding hierboven.

8. Overzicht van lijsten van vrienden

In de rechterkant van je profiel kun je nu ook lijsten laten zien van jouw netwerken.

Als je een of meerdere van jouw lijsten ook wilt laten zien dat kan via Profiel bewerken – Aanbevolen mensen of gebruik de directe link naar Aanbevolen mensen

Als je meer controle wilt over wie je vriendenlijst kan zien ga je naar Privacy instellingen – Contact maken op Facebook – Bekijk je vriendenlijst.

9. Talen toevoegen die je beheerst

Je kunt de bezoekers aan je profiel snel laten zien welke talen je beheerst. Dit zie je direct bovenaan je persoonlijke profiel.

De talen kun je instellen via Profiel bewerken – Algemene gegevens. Je kunt de taal uit de lijst kiezen:

10. Uitgebreide profielinformatie

Er zijn een aantal onderdelen bijgekomen of anders ingedeeld, zoals Kunst en amusement, en Sport.

11. Werkgever en Projecten toevoegen

Wanneer je de bedrijfsnaam invult wordt er automatisch een community pagina aangemaakt van je bedrijf. Dit is een pagina waar jij zelf niets aan kunt veranderen.

Handiger is eerst een pagina voor je bedrijf te hebben of te maken en deze in te vullen. De meest recente wordt op je profiel getoond. Zie punt 1.

Heb je al een pagina ga dan verder, heb je nog geen pagina van je bedrijf maak deze eerst aan.

Ga naar je pagina en kopieer exact de titel van je pagina, bijvoorbeeld ‘Erno Hannink – Social Media for Independent Professionals’
Dit plak je in het vakje Werkgever en klikt op toevoegen:

Wanneer alles verloopt volgens plan, dan krijg je het volgende scherm met de verbinding naar je pagina. Vul de gegevens in en klik op ‘Baan toevoegen’

Bij iedere baan kun je nu projecten toevoegen. Per project kun je ook aangeven dat je deze samen met andere doet/hebt gedaan.

Klik onder een werkgever op project toevoegen en je kunt een project invullen

Bij iedere opleiding kun je vakken toevoegen.

Je werkgevers/bedrijven worden automatisch in de ‘juiste’ volgorde geplaatst. De volgorde is waar je het laatst gestart bent met werken en nog steeds werkt. Het bedrijf dat bovenaan komt te staan wordt getoond in je profielgegevens bovenaan je Facebook profiel.

Anderen kunnen jou dus ook vermelden in hun profiel. Het is slim om een bericht in je inbox te krijgen als anderen jou taggen in hun profiel. Je vindt dit via Account instellingen – Meldingen – Facebook – Me in zijn of haar profiel tagt of via de directe link naar Meldingen:

12. Levensbeschouwing

Geloofsovertuiging en Politieke voorkeur heeft een eigen plek gekregen in je profiel. Je kunt nu ook personen weergeven die je inspireren. Dit werkt met community pagina’s. Je kunt dus niet linken naar andere profielen of pagina’s van mensen in je netwerk.

13. Kunst en amusement

Naast Muziek, Boeken, Films, Televisie kun je nu ook Games invullen.

14. Sport

Hier kun je de Sporten die je beoefent invullen en met wie je dat doet. Je Favorieten teams en atleten kun je hier weergeven. Allemaal weer op basis van community pagina’s.

15. Activiteiten en interesse

Wat vind je leuk om te doen en wat zijn je interesses? Ligt volgens mij dicht bij elkaar. Onderwerpen die je hier plaatst verschijnen ook in het nieuwsoverzicht bij je vrienden.

16. Contactgegevens

Al je contactgegevens. Aangezien de info box van je profiel is verdwenen is het goed om de links naar je belangrijkste Facebook pagina’s op te nemen in je website overzicht, net als je Twitter profiel, naast natuurlijk de links naar je site(s) en weblog(s).

Als bezoeker van een profiel kun je deze links zien onder informatie, de knop onder de profielfoto.

Hoe krijg je het nieuwe profiel

Nu heb je alles gezien en het lijkt je een goed idee om ook om te schakelen naar het nieuwe profiel? Dan ga je naar facebook.com/about/profile

Of je het leuk vindt of niet, het nieuwe Facebook profiel komt voor iedereen automatisch begin 2011:

“We’re really excited about the new profile. We’re rolling it out gradually and plan to get it to everyone by early next year. You can upgrade immediately or learn more about the new features” – facebook official blog

Ontvang deze E-mail succes mindmap en checklists

e-mail lijst checklist

Lees ook het artikel Meer klanten met de tool die weinig mensen goed gebruiken.

"Disclosure of Material Connection: Some of the links in the post above are "affiliate links." This means if you click on the link and purchase the item, I will receive an affiliate commission. Regardless, I only recommend products or services I use personally and believe will add value to my readers. I am disclosing this in accordance with the Federal Trade Commission`s 16 CFR, Part 255: "Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising."

Comments

 1. Hartstikke goede uitleg, je hebt me overtuigd om toch over te stappen (dit wordt mijn vierde (!) lay-out op facebook). Ik zag er zo tegenop, maar uiteindelijk moet je toch mee. 🙂

  • Dank je wel Hannie. Fijn dat ik mensen kan helpen om beslissingen te nemen. En ja, uiteindelijk gebeurt het toch, maar nu kun je alvast gebruik maken van de voordelen van het nieuwe profiel 🙂

 2. Hi Erno,
  Bedankt voor dit artikel, goede uitleg!
  De interface van FB voor het toevoegen van een Baan ziet er bij mij anders uit dan in jouw screenshots, en projecten toevoegen kan helemaal niet. Kan het zijn dat Facebook aan het A/B-testen is?

 3. OK, ik ben overgestapt. Ik vind nog niet alles even logisch en een verbetering, maar vooruit. 🙂

 4. @Hannie wat is geen verbetering volgens jou?

 5. Hey Erno,

  Het artikel staat vol met spatiefouten zoals ‘status bericht’ ipv statusbericht en ‘profiel informatie’ ipv profielinformatie. Kijk op spatiegebruik.nl voor meer informatie.

  Succes,
  Maarten

 6. Dank je wel voor de tip Maarten, ik heb alvast jouw genoemde spatiefouten gecorrigeerd.

 7. Foto’s zijn in mijn vak heel belangrijk, zowel voor mijn grafische vormgeving als voor mijn kunst. En die vind ik lastiger te vinden. Het overzicht van de albums zit dieper verstopt.
  En verder kan ik mijn blog-tab nergens meer vinden en de pagina’s die ik heb geliked.
  Kortom, het is nog zoeken allemaal 🙂

 8. De reden dat het er bij mij anders uitzag was dat ik blijkbaar nog op het oude FB-profiel zat. Een paar dagen geleden kreeg ik een melding op FB dat ik over kon naar het nieuwe profiel en nu heb ik inderdaad wel de mogelijkheid om projecten toe te voegen.

 9. Ah mooi Aartjan, ook weer ‘opgelost’. 🙂

 10. De optie om in te vullen welke talen je beheerst is dus belachelijk slecht. Je kan er niet willekeurig iets intypen, maar alleen een vast rijtje en de flauwekul die anderen er in getypt hebben.

 11. Lieve De Gols says:

  Dank je wel voor de goede uitleg. Heb je enig idee waarom in sommige profielen een bedrijfspagina wel wordt weergegeven bij het invullen van werkgever, en in andere profielen dezelfde bedrijfspagina niet? Het heeft niets te maken met privacy-instellingen (beide profielen hebben dezelfde instellingen…). Alvast bedankt voor je reactie…

  • Hallo Lieve,
   en je voert de bedrijfspagina op dezelfde manier in en het gaat over dezelfde bedrijfspagina?

   • Lieve De Gols says:

    Inderdaad, heel gek. Bij het ene verschijnt dan de link naar de bedrijfspagina, in het andere profiel wordt er een communitypage aangemaakt met dezelfde naam als de bedrijfspagina…

    • Vreemd, en als je de naam van het bedrijft intypt verschijnt er geen lijst waaruit je kunt selecteren? Is hij/zij al ‘fan’ van de pagina?

     • Lieve De Gols says:

      Fan zijn was, dacht ik, niet noodzakelijk, maar ze zijn inderdaad beiden fan. Er verschijnt in beide gevallen een lijst met keuzemogelijkheden, maar de pagina staat er niet tussen. In het ene geval wordt de juiste link bij ‘enter’ wel weergegeven, in het andere geval niet en verschijnt dat tekeningetje met een koffertje en een communitypagina… Zou het te maken kunnen hebben met het feit dat de pagina nog maar een week online is en FB mss de zaken nog niet helemaal aan elkaar gekoppeld heeft in hun systeem? Ik heb me er al suf over gepiekerd…

     • dat kan – in principe zou de pagina in de lijst moeten verschijnen. Meer weet ik ook niet. 🙂

 12. Lieve De Gols says:

  Ok, ik wacht nog een paar dagen af. Alvast bedankt voor de moeite en de antwoorden!

 13. kan geen plaatsnamen invullen bij geboorte en woonplaats krijg alleen een paar buitelandse steden. dat pakt hij dan wel

 14. Angélique de Keizer says:

  Bedankt voor alle tips!
  Had alleen nog een vraagje:
  Hoe voorkom ik dat alles waar ik op reageer automatisch bij al mijn vrienden terechtkomt?
  Ze mogen het wel zien als ze zelf naar mijn profiel gaan maar waarom krijgen zij van iedere reactie van mij ook een melding…

 15. Beste Erno,
  Misschien weet jij het antwoord op de vraag die mij allang bezighoudt. Hoe kan ik in Facebook mijn huidige woonplaats toevoegen? Ik woon namelijk in Montecalvo Versiggia in Italie, maar als ik dat invoer in mijn profiel, en begin met typen: Monte… etc. dan krijg ik een telkens kleiner wordende keuzelijst te zien, die als ik mijn woonplaats compleet heb ikgevoerd, leeg is. Je denkt dat dat je door vervolgens op de knop “opslaan” te klikken de woonplaats is opgeslagen en wordt getoond in je profiel. Maar niets van dit al. Ook als ik als FB taal italiaans kies, kent FB mijn woonplaats niet. Ook andere dorpen hier in de buurt kun je op facebook niet als woonplaats opgeven. Ik wil toch echt graag dat mensen weten waar ik woon, maar hoe doe ik dat?

 16. Twee huidige ‘werkgevers. Eigenaar bij Taalchaos en Freelance activiteiten voor Ventisit. Kan ik deze twee ‘jobs’ gelijkertijd in mijn profiel naar voren laten komen?

  • Hallo Jan,
   in het Info gedeelte van je persoonlijke profiel kan dat zeker. Waarbij Freelance activiteiten volgens mij meer projecten zijn bij Ventisit. Alleen diegene die als laatste invoert wordt op de voorkant van je persoonlijke profiel getoond (waar je op dit moment nog werkt). Heb je ook voor beide werkzaamheden een pagina?

 17. Chantal says:

  Beste Erno,
  het kopje ‘meer’ bovenaan mijn tijdlijn is verdwenen (de plaatsen, muziek, sport etc waar ik ‘vind ik leuk’ heb aangeklikt worden niet meer weergegeven)
  Dit komt omdat ik de recente vind ik leuks hierover op mijn tijdlijn wegklikte, toen verdween het hele kopje (dus bovenaan mijn tijdlijn staan alleen nog de kopjes ‘tijdlijn’ ‘info’ ‘vrienden’ en ‘foto’s’)

  Weet u of iemand anders hoe ik het kopje ‘meer’ terug kan krijgen??
  Bedankt!

 18. 12-4-2013: Maar wat nu als het allernieuwste ontwerp op Facebook echt doorgevoerd gaat worden?
  Alle verworvenheden die je hierboven beschrijft verdwijnen dan, en ik was juist zo blij met die aanpassingen!
  Dit gaat gebeuren: http://mevrouwmoniek.blogspot.nl/2013/04/hoezo-is-er-weer-wat-mis-met-facebook.html

  • Hallo Moniek, geen zorgen het nieuwste ontwerp van het nieuwsoverzicht wordt echt doorgevoerd. Er zullen ook altijd nieuwe ontwerpen blijven komen. Elke verandering roept weerstand op. De verworvenheden zullen nauwelijks worden geraakt door het nieuwe ontwerp van het nieuwsoverzicht. Voor de duidelijkheid het nieuwsoverzicht is niet je persoonlijke profiel.

 19. Hallo,
  Dank je wel voor de tips.
  Ik wil onder werk en ervaring mijn eigen bedrijf toevoegen maar het nog geen website. Kan ik een toevoeging plaatsen zonder een link te hebben naar een website?

 20. Helder artikel Erno, dank daarvoor.

  Een vraag over de volgorde bij Werk en opleiding:
  Je schrijft: “Je werkgevers/bedrijven worden automatisch in de ‘juiste’ volgorde geplaatst. De volgorde is waar je het laatst gestart bent met werken en nog steeds werkt. Het bedrijf dat bovenaan komt te staan wordt getoond in je profielgegevens bovenaan je Facebook profiel.”

  In mijn geval betekent dat dat mijn nevenfunctie als blogger, waar ik later ben mee gestart, bovenaan komt te staan. Ik zou echter willen dat mijn ‘hoofdfunctie’ (eigen onderneming) bovenaan staat. Is er een manier om die volgorde te wisselen?

  Lees het graag, alvast bedankt voor je moeite!

 21. Hoi, dank voor de heldere uitleg … ik kom alleen uit 1 ding niet helemaal. Bij info-werk, staat een opdrachtgever bovenaan en niet mijn eigen bedrijf … hoe pas ik dit aan? Ik kan niet schuiven of verplaatsen ….
  Alvast bedankt 😉

  groetjes,
  Karin

Trackbacks

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Erno Hannink, tomhermans en anderen. tomhermans heeft gezegd: Mooi overzicht over nieuwe FB-profielen RT @ernohannink: 16 tips voor perfect nieuw persoonlijk Facebook profiel http://bit.ly/gxVQFk […]

 2. […] nieuwe opmaak lijkt sterk op de opmaak van het persoonlijke profiel dat eind 2010 is ingevoerd. Dit is hoe anderen jouw bedrijfspagina nu […]

 3. […] Tips om je profiel te updaten. […]

 4. […] nieuwe opmaak lijkt sterk op de opmaak van het persoonlijke profiel dat eind 2010 is ingevoerd. Dit is hoe anderen jouw bedrijfspagina nu […]

 5. […] nieuwe Facebook pagina opmaak heeft een totaal andere opmaak dan een persoonlijke profiel. Dit is hoe anderen jouw bedrijfspagina nu […]

Geef jouw mening

*