Door Erno Hannink | d. Narrow Networking
Je gaat een zeer uitgebreide uitleg krijgen over hoe je jouw profiel op LinkedIn kunt opzetten. Er volgen namelijk 27 tips voor succes in LinkedIn.
LinkedIn is een zeer succesvol zakelijk netwerk. Je kunt het voor heel veel dingen gebruiken:
Dit geldt niet alleen voor LinkedIn, maar LinkedIn is hier wel zeer succesvol in.
Gebruik jij het al?
Moet je nog helemaal beginnen; kijk dan eerst op Beginnen op LinkedIn – een online netwerk opbouwen
Ziet jouw profiel er ongeveer zo uit?
Een gemiddeld profiel ziet er namelijk ongeveer zo uit.
Jammer, maar een profiel als dit zal niet erg succesvol zijn. En wel in geen van de bovengenoemde mogelijkheden.
Waarom niet?
Het profiel geeft geen informatie waar een ander iets mee kan. Ja, ik weet nu je naam, bedrijfsnaam en dat je makelaar bent en dat je de eigenaar van het bedrijf bent. Maar daar kan ik niets mee.
Waar ontbreekt het aan?
Ter illustratie licht ik nu toe waarom ik mijn profiel zo heb opgezet. Voor de duidelijkheid, hierbij heb ik de aanwijzingen van Guy Kawasaki ter harte genomen; LinkedIn Profile Extreme Makeover en Ten Ways to Use LinkedIn.
Foto: er is een foto toegevoegd. Een profiel met foto geeft meer vertrouwen. Je kunt de persoon achter het profiel net iets beter leren kennen. We moeten namelijk eerste vertrouwen opbouwen voordat er iemand contact met je zoekt.
Email: ik heb een emailadres toegevoegd om zo het verbinden eenvoudiger te maken. Hierover later meer.
Boodschap: ik heb hier mijn 10-seconden-boodschap toegevoegd. Als bezoeker kun je snel zien of het voor jou van toepassing is. Het geeft een duidelijkere uitleg dan bijvoorbeeld ‘coach’.
Huidige werkzaamheden: al mijn huidige werkzaamheden staan er op. Geeft een compleet beeld.
Vorige werkzaamheden: alle werkzaamheden zijn genoemd, niet alleen banen. Kun je weer eenvoudiger op gevonden worden.
Mijn opleidingen: alle opleidingen om contact met oud-studiegenoten te vereenvoudigen (oud netwerk re-activeren)
Online links: zakelijke website, persoonlijke website en weblog; Zo kan een bezoeker nog verder kijken dan dit profiel. Er zijn 3 links die je kunt toevoegen. Geef de 3 belangrijkste. Heeft ook een positief effect op de resultaten van deze sites in de zoekmachines.
Profiel link: de link naar je profiel zo makkelijk mogelijk maken. Kan de bezoeker goed onthouden en wordt eerder op geklikt in de zoekresultaten.
Vragen beantwoorden: als je regelmatig vragen zinvol beantwoord kunnen de vragenstellers je markeren als expert. Dat geeft vertrouwen aan de bezoeker; een ander zegt dat je expert bent!
Stel vragen: stel zelf vragen en krijg antwoorden en potentiele verbindingen met experts en vakgenoten. Laat deze vragen en antwoorden zien in je profiel.
Samenvatting [NL]: vertel in het kort wat je jouw doelgroep te bieden hebt.
Samenvatting [EN]: vertel in het kort ook in het Engels wat je te bieden hebt. Het overgrote deel op LinkedIn is niet Nederlands.
Specialiteiten: door duidelijkheid in je specialiteiten te geven verklein je de doelgroep en maak je het makkelijker om aan te sluiten bij jou.
Werkzaamheden: vertel niet alleen waar je werkt maar ook wat je er precies gedaan hebt. Van je eerste tot je laatste baan (ik heb er hier wat tussen uit geknipt).
Opleiding: Vertel waar je op school hebt gezeten en opvallende dingen van je opleiding. Hiermee ga je ex-studiegenoten en alumni weer vinden. Handig om zo een bestaande (slapende) verbindingen te reactiveren.
Aanbevelen: ben je tevreden over je leverancier? Staan ze in LinkedIn? Geef aanbevelingen. Meestal leid dit er toe dat je ook aanbevelingen (terug) krijgt. Eerst geven dan ontvangen, is mijn motto.
Vind verbanden: geef aan waar je geintresseerd bent en in welke groepen en netwerken je nog meer zit. Als mensen hiermee gaan zoeken naar contacten vinden ze jou ook. Verder is het handig om mensen online te leren kennen. Dit draagt weer bij in het vertrouwen krijgen.
Prestatie: Heb je een prestatie bereikt waar je trots op bent. Laat het gerust zien. Misschien wat on-Nederlands maar het draagt wel weer bij aan het vertrouwen of deze persoon geschikt is voor de job.
Contact instellingen: waarom heb je een profiel op LinkedIn. Laat niet de standaard opties staan maar geef aan waarom jij hier bent. En gebruik de contact-opties, later meer hierover.
Geef: De mensen die ik aanbeveel zijn in mijn profiel zichtbaar. Ik vertrouw deze mensen.
Zichtbaar: mijn contactlijst is gewoon zichtbaar voor iedereen. Als je iemand in deze lijst vindt waarmee je graag in verbinding wilt komen, dan probeer ik je te helpen. Hier kun je mensen heel blij mee maken :0)
Aansluiten: sluit je aan bij groepen. Natuurlijk kies je groepen waar je iets mee hebt.
Start groep: start zelf een groep. Bijvoorbeeld van jouw netwerk als er nog geen groep van is. Dit geeft de leden van dit netwerk heel eenvoudig de mogelijkheid om met andere leden op LinkedIn te verbinden.
Op de pagina settings in LinkedIn kun je alles instellen wat hiervoor genoemd is.
Nu heb je een profiel van iemand gevonden waarmee je wilt verbinden. Hoe doe je dat dan?
Simpel. Aan de rechterzijde bovenaan op de profielpagina van deze persoon zie je het volgende:
Als je de persoon al kent; je hebt er al eens mee samen gewerkt, hij zat op dezelfde school.
Of deze persoon heeft ook zijn/haar email adres in het profiel staan (!).
Dan gebruik je de laatste optie. Dit leid het snelst tot resultaat is mijn ervaring.
OK, je hebt geklikt op de onderste optie; ‘Add … to your network’.
Dan kun je een bericht sturen naar deze persoon. Heel vaak ontvang ik het standaard (EN) bericht. Niet leuk.
Wel doen:
Maak je bericht persoonlijk. Zeg waarom je wilt verbinden of waar je haar/hem van kent. Geef aan wat de ander zou kunnen hebben aan de verbinding. En sluit af met je signature; bijvoorbeeld naam, 10-seconden-boodschap, email en website.
Deze uitnodigingen worden sneller geaccepteerd en zijn leuker om te ontvangen!
Als de bedrijven waar je gewerkt hebt en alle opleidingen die je gevolgd hebt, zijn toegevoegd aan je profiel in LinkedIn ga je het voordeel van online netwerken ontdekken. Aangezien dit allemaal data is gaat LinkedIn iets doen dat jou anders veel meer tijd zou kosten. Automatisch alle verbindingen zoeken die maar gevonden kunnen worden in het 2de niveau.
Dit wil zeggen, dat LinkedIn op zoek gaat naar verbindingen in het netwerk van jouw netwerk. Dus hoe groter jouw netwerk, des te groter de kans dat je meer oude bekenden weer vindt.
Als je aansluit bij groepen kun je ook heel gemakkelijk oude bekenden weer vinden. Natuurlijk kunnen ze jou zo ook eenvoudig vinden. Zoals in dit voorbeeld ben ik aangesloten bij het Alumni netwerk van Arnhem Business School. Uiteraard heb ik zelf op deze school gezeten en de beheerder van dit netwerk zal jou toegang moeten geven om je aan te sluiten. Maar dan heb je direct zicht op de andere leden van dit netwerk en kun je weer verbinden.
Er is ook een uitgebreide zoekfunctie beschikbaar.
Hier kun je op zoek gaan naar mensen die openstaan voor nieuwe verbindingen.
Wie dat zijn?
Ze hebben bijvoorbeeld een email adres verwerkt in het profiel. Of ze zijn lid van TopLinked of Lion…..
Hier kun je op zoeken. Zoek bijvoorbeeld op gmail.com en je vindt al heel wat (interessante) profielen.
Een waardevolle toevoeging van LinkedIn is dat je vragen kunt stellen aan iedereen.
En je kunt vragen beantwoorden.
Hiermee help je mensen. (altijd leuk)
Kun je worden aangemerkt als expert.
En het leid soms tot interessante nieuwe verbindingen.
Op Enthousiasmeren.nl schreef ik al eerder over LinkedIn Answers.
Oh ja, LinkedIn heeft sinds vandaag (27 feb 08) een nieuwe look.
Nog een extra toetje. De 10 manieren om LinkedIn te gebruiken
Wil je weten wat er precies bedoelt wordt bij deze punten lees dan het artikel van Guy Kawasaki Ten Ways to Use LinkedIn. Guy is een zeer slimme, aardige, sympathieke, vrolijke VC (Venture Capitalist) en ex-Apple. Zijn blog is voor mij een bron van inspiratie.
Wil je nu verbinden met mij op LinkedIn? Dat kan!
Heel eenvoudig http://www.linkedin.com/in/ernohannink en gebruik het email adres dat in mijn profiel staat.
En vergeet niet je bericht persoonlijk te maken ;0)
Je hebt dan alvast een verbinding op LinkedIn met al een redelijk uitgebreid netwerk en vind je zo oude bekenden.
Andere artikelen over LinkedIn:
Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder.
Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.
Zo krijg je meer contacten voor meer impact
De A-B-C-methode om in contact te blijven