5 redenen om het geld los te laten en te concentreren op plezier in het werk

Door Erno Hannink | Happy at Work

mrt 04

Voor mijn Happy at Work project, een Nederlandse versie van Alexander’s ‘Happy at Work’ zal ik regelmatig artikelen van Positive Sharing gebruiken.

Het artikel Five reasons to forget about money and focus on what makes you happy at work gaat over focus op plezier in je werk. Iets wat voor mij ook erg belangrijk is. Terwijl de omgeving je regelmatig er aan doet herinneren dat het geld ook erg belangrijk is.

Nu is geld niet onbelangrijk we moeten ten slotte ook leven, een hypotheek of de huur betalen, de kinderen moeten naar school, kleren heb je nodig, eten en drinken natuurlijk ook. Maar telkens meer verdienen maakt je niet elke keer weer gelukkiger. Telkens meer laten verdienen is een valkuil van je werkgever. Je financiele verplichtingen worden ook telkens groter. Het uitstappen wordt je bijna onmogelijk gemaakt.

Maar vergis je niet, meer salaris maakt je werk echt niet leuker. Meer salaris zorgt niet voor meer plezier op je werk. Dus meer salaris in ruil voor meer plezier is een slechte ruil, 5 redenen waarom:

1: Meer geld maakt je niet gelukkiger


Veel mensen denken dat meer salaris, gelukkiger maakt. Jullie hebben ongelijk en dat is met onderzoek bewezen.
Economist Alan B. Krueger en psychologist Daniel Kahneman, zeggen:

The belief that high income is associated with good mood is widespread but mostly illusory. People with above-average income are relatively satisfied with their lives but are barely happier than others in moment-to-moment experience, tend to be more tense, and do not spend more time in particularly enjoyable activities.

Het probleem is dat veel mensen reageren op de verkeerde gedachten dat meer geld hen gelukkiger maakt:

Despite the weak relationship between income and global life satisfaction or experienced happiness, many people are highly motivated to increase their income. In some cases, this focusing illusion may lead to a misallocation of time, from accepting lengthy commutes (which are among the worst moments of the day) to sacrificing time spent socializing (which are among the best moments of the day).

Ofwel je zou kunnen denken dat het accepteren van een nieuwe baan met 25% meer salaris waarvoor je per dag 2 uur moet reizen of 70 uur per week moet werken of 10 dagen per maand van huis weg bent een goede verbetering is. Mis. Reken erop je bent gelukkiger met een lager salaris op de fiets naar je werk, meer plezier in je werk en meer tijd met familie en vrienden.

Dit is precies mijn reden waarom ik voor mezelf ben begonnen vanuit huis.

2: Altijd denken aan geld is slecht voor je

“Money pushes people into a state where they become focused on achieving their own goals without help of others,”

zegt onderzoekster Kathleen Vohs, assistent marketing professor aan de Carlson School of Management, universiteit van Minnesota.

Ze deden meerdere experimenten waar er moeilijke puzzels opgelost moesten worden, de onderzochten mochten om hulp vragen. Bij een aantal van de testen werden de gedachten afgestemd op geld. Bijvoorbeeld door een stapeltje Monopoly geld in het gezichtsveld te leggen, of ze moesten als opwarmertje enkele zinnen ontcijferen die over geld gingen (bron)
De experimenten toonden aan dat het denken aan geld een significant, negatief effect had op de onderzochten:

  • Ze gingen minder snel om hulp vragen
  • Ze werden terughoudende in het helpen van anderen
  • Ze werden minder genereus
  • Ze isoleerden zichzelf van anderen

Dus als je succes afhangt van het goed samenwerken met anderen, of het helpen van anderen, of anderen om hulp vragen; dan zal de gedachten aan geld (zelfs al subtiel en onbewust) je minder effectief maken. Als aan de andere kant jouw succes afhangt van egoisme en isolatie, ga gerust je gang, maak geld je enige doel :o)


Een groep die in het bijzonder een risico lopen zijn die denken dat tijd geld is (“time is mone”). Bob Sutton, auteur van The No Asshole Rule (aff), zegt in het artikel how the billable hour affects people.

This constant focus on money even means that “lawyers watching their kids play soccer admitted to mentally ticking away lost income for each minute they stood on the sidelines.” Ouch.

Ofwel ze staan langs de zijlijn met telkens in hun achterhoofd de minuten te tellen waarin ze niet declarabel bezig zijn.

3: Het uiteindelijke bedrag telt niet – eerlijkheid wel

Een experiment: Neem een aantal kapucijneraapjes en train ze jou een mooie steen te geven in ruil voor een plakje komkommer. Kapucijneraapjes zijn best slim, al snel weten ze dat als ze je een steen geven dat ze een beloning krijgen.
Aanvulling: Zet dan twee Kapucijneraapjes naast elkaar en geef een van beide een betere beloning, bijvoorbeeld een druif (zoeter dan komkommer). Als de ander ziet dat deze een betere beloning krijgt voor dezelfde actie, zal deze stoppen met het geven van stenen. (bron)
hmmm zal dit voor mensen ook opgaan…

Uit metingen (scannen) van onze hersenen is al wel duidelijk dat als we voelen dat we oneerlijk behandeld worden er een reactie is in onze hersenen. Ofwel, eerlijkheid lijkt niet alleen een leuk ideaal waar we naar zoeken maar er is een biologisch noodzaak dat we eerlijk behandeld willen worden (bron).

Dus de mensheid heeft ingebouwde behoefte voor eerlijkheid. Als we dus voelen dat het salaris niet eerlijk is dan wordt je daar ongelukkig van.

4: Het is niet het krijgen wat je wilt – het is het willen wat je krijgt

Stephen Shapiro, autheur van Goal Free Living (aff), schrijft over een Duits onderzoek dat wat er echt toe doet is het gat tussen je huidige inkomen en je gewenste inkomen. Als mensen meer geld wensen dan ze hebben, dan zijn ze vaak ongelukkig.

Er zijn twee manier om het gat te dichten.
De traditionele manier is meer geld verdienen. Het nadeel van deze aanpak is, dat meestal meer niet genoeg is en als mensen meer hebben ze weer meer willen.
De andere manier is te willen wat je hebt. Je realiseren dat als je basis behoeften worden gerealiseerd, meer geld, een groter huis, een grotere auto, nog een vakantie, een grotere TV in elke kamer je niet gelukkiger zullen maken dan je vandaag al bent!
Maar gelukkig zijn met wat je hebt, wel.

5: Je salaris kan je ongelukkig maken – maar niet gelukkig

Herzberg’s Motivatie-Hygiëe theorie verdeeld motivatie factoren in twee categorieen: hygiene en motivatie.
De hygiene factoren kunnen ons ongelukkig maken als ze niet aanwezig zijn, maar de aanwezigheid van deze factoren kan ons niet gelukkig maken. De motivatie factoren kunnen ons wel gelukkig maken. Salaris valt duidelijk in de ‘hygiene’ categorie, ofwel een een goed salaris kan ontevredenheid wegnemen – maar het zal geen tevredenheid creëren.

Wat wel te doen: ontwikkel een gezond gedrag voor geld

Net als Alexander of Martijn Aslander ben ik niet tegen geld. Er is niets mis met veel geld verdienen.
Deze 5 redenen zijn ook geen oproep om geld te negeren of om maar te accepteren wat je werkgever bereid is om jou te betalen. Het is ook geen keuze tussen of geld of gelukkig zijn. Het is echt mogelijk om ze tegelijk te hebben.
Maar de manier om dit te krijgen is om een gezond gevoel voor geld te ontwikkelen:

Je salaris maakt het mogelijk om naar je werk te gaan. Het is niet iets wat je motiveert of wat je gelukkig maakt. Het is een middel, geen doel op zich.

Een oneerlijk salaris heeft het in zich om je ongelukkig te maken – een eerlijk salaris kan je niet gelukkig maken.

Geef nooit plezier in je werk op voor geld.

Als je al je carriere keuzes laat afhangen van geld, dan zul je altijd op zoek zijn naar meer geld, op jacht naar een hoger salaris. Je zult nooit stoppen om na te denken of je nog plezier hebt op jacht naar de volgende salarisverhoging.

Als je keuzes maakt op basis van plezier in je werk, dan is er een veel grotere kans dat je gelukkig wordt. Sterker nog je zult waarschijnlijk ook meer geld gaan verdienen.

Je moet altijd proberen om te gaan verdienen wat je waard bent – te krijgen wat eerlijk is rekening houdend met hoeveel waarde je creeert en wat andere mensen in het bedrijf en in vergelijkbare posities bij andere bedrijven krijgen. Daarna snel dat geld vergeten en concentreren op plezier in je werk.

Dan zegt Alexander:

And you know what: This is pretty hard. I’m doing well financially, and I still dream of all the great stuff more money could by me. It’s damn hard to let go of. But I know that the main reason I’m happy today is not that I make more money than before – it’s that I enjoy what I have and that I live squarely within my means.

Nu verdien ik op dit moment een stuk minder dan een jaar geleden. Regelmatig hebben we thuis discussies over wat ik allemaal doe, bijvoorbeeld het netwerken, het verbinden, het bestuurswerk, het bloggen en wat het (financieel) oplevert. Ik kijk wel eens naar een mooi auto, denk aan een vakantie naar de Grand Canyon. Dingen die niet passen bij ons budget van dit moment, maar ik wordt er niet ongelukkiger van. Sterker nog, ik ben gelukkiger dan een jaar geleden.

Enkele historische uitspraken:

“Contentment is natural wealth, luxury is artificial poverty” – Socrates

“We tend to forget that happiness doesn’t come as a result of getting something we don’t have, but rather of recognizing and appreciating what we do have.” – Frederic Koenig

“There is no end of craving. Hence contentment alone is the best way to happiness. Therefore, acquire contentment.” – Swami Sivananda

En jij?
Heb jij altijd gekozen voor meer plezier dan meer salaris? Ben je toch wel eens ongelukkig geworden van je salaris?

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Comments are closed