9 stappen naar expertstatus

Eind april 2021 publiceerde ik aflevering 300 van de podcast. Ongeveer 5 jaar publiceerde ik iedere week een aflevering. De meeste afleveringen zijn gesprekken met ondernemers en experts. In het begin was het ritme minder vast, maar later ging ik inzien hoe belangrijk een vast ritme is voor de luisteraar en voor mezelf.

Hoe langer ik bezig ben met de podcast maken, hoe meer ik me realiseer dat het beter kan. Meer dan ooit wil ik de podcast verbeteren. De punten waarop ik me wil verbeteren zijn:

  • luisteren; 
  • vragen stellen;
  • afleveringen maken die mensen delen.

De afgelopen 5 jaar heb ik me nauwelijks druk gemaakt over het aantal downloads. Dit is een getal dat niet zoveel zegt over of de kwaliteit beter wordt en of mensen het interessant vinden. Wat kan ik wel meten? Daar vertel ik je zo meer over. Laten we beginnen met de 9 stappen die leiden tot expertstatus; ik ben nu weer bij stap 5.

De 9 stappen zijn:

  1. Ontdek wat er allemaal is
  2. Ontdek je passie
  3. Focus op dat ene ding
  4. Doe het werk 100 keer
  5. Stel lastig haalbare doelen
  6. Herhaal doelbewust
  7. Leer met een mentor of coach
  8. Hou vol – 10.000 uur
  9. Maak je niet druk om externe zaken

1. Ontdek wat er allemaal is

Uit het boek De Grit Factor van Angela Duckworth leerde ik dat het lijkt alsof de bekende experts, sporters, ondernemers en kunstenaars vanaf het begin wisten wat ze wilden, dat zijn gaan doen en daar altijd aan hebben gewerkt. Na het voeren van vele gesprekken en het bekijken van verschillende onderzoeken begreep Duckworth dat juist in de beginfase er veel onderzocht is door de expert. Er zijn verschillende soorten sporten, activiteiten en interesses getest, waardoor de expert zelf kon kiezen wat ze wild ontdekken. Je hebt ouders of een mentor nodig die je de vrijheid geeft om verschillende dingen te ontdekken.

2. Ontdek je passie

Na het onderzoeken van verschillende interesses liepen de onderzochte experts tegen iets aan dat ze echt bijzonder interessant vonden. Een vakgebied, sport of activiteit die de klik had, waar ze uren aan konden spenderen zonder dat het ging vervelen.

Experimenteren helpt om te ontdekken wat voor jou werkt. James Altucher schrijft ook in zijn boeken regelmatig over experimenteren. Het is een kwestie van doen om te ontdekken waar je passie ligt. Je denkt niet naar je passie, maar je doet om je passie te ontdekken. Er zijn meerdere passies die je kunt ontdekken en volgen. Daarom volgt nu een lastige stap.

3. Focus op dat ene ding

De keuze om volledig voor een passie te gaan. Om alle andere interesses, vakgebieden of sporten af te sluiten en je volledig te concentreren op je passie. Tenminste, wanneer je een expert wilt worden en de top in jouw passie wilt bereiken. Wanneer dit niet belangrijk voor je is en je vooral plezier zoekt dan is focus minder belangrijk.

Waarom wil je focus? Dat wordt duidelijk in de volgende stappen.

4. Doe het werk 100 keer

De wet van 100 keer van Noah Kagan gaat over dat je iets 100 keer moet doen zonder enige doelstelling. Experimenteer, doe, maak, schrijf, produceer, zonder je druk te maken wat over anderen ervan vinden. Publiceer artikelen in je blog zonder je druk te maken over de lezers. Publiceer podcastafleveringen zonder je druk te maken over het aantal downloads. Sport zonder je druk te maken over de resultaten.

Dit is de fase waarin je de basis ontdekt. Je zet de eerste grote stappen in je ontwikkeling. Lees boeken, kijk naar andere experts in dit segment, ontdek en test.

5. Stel lastig haalbare doelen

Langzaam maar zeker word je steeds beter. Je ontwikkelt je vaardigheden, ontdekt allerlei kleine elementen die belangrijk zijn om je te ontwikkelen. Voor houvast op de dagen dat het tegenzit is het handig om doelen te gebruiken. Kies doelen die moeilijk haalbaar zijn zodat je echt moet stretchen om ze te behalen. Doelen die je iedere dag beter maken. Doelen die je beslist wilt behalen. 

Zo ga ik een doel toevoegen aan mijn podcast: hoeveel mensen delen de aflevering? Wanneer mensen de aflevering delen zegt het iets over de kwaliteit en dat ik mensen raak. Dat is waar ik beter in wil worden, dus het aantal keren dat een aflevering wordt gedeeld helpt mij om doelbewust te werken aan mijn ontwikkeling.

6. Herhaal doelbewust

Doelbewust werken aan de verbetering is belangrijk voor deze stap. Uit het boek The Talent Code van Daniel Coyle leerde ik dat het gewoon iedere dag herhalen van het werk niet zinvol is. Iedere dag een rondje lopen van 5 km kan fijn zijn, maar het maakt je niet veel beter. Daar heb je veel meer variatie voor nodig.

Iedere week een podcast maken zonder de vragen en het luisteren te verbeteren maakt mij geen expert. De herhaling moet doelbewust zijn, je moet analyseren wat er gebeurt, wat je doet en wat het resultaat is. Bijhouden wat je resultaten zijn en wat het effect is van de aanpassingen die je doet.

7. Leer met een mentor of coach

Wanneer je iets dagelijks doet dan wordt het een gewoonte, een automatische beslissing. Je doet het zonder er bewust over na te denken. Je hebt zelf niet in de gaten wat je doet. Je ziet dus ook niet wat de kleine dingen zijn die niet goed gaan.

Een goede mentor of coach helpt je door je te wijzen op dingen die jou niet (meer) opvallen. Waarbij het belangrijk is dat ze telkens aanwijzingen geeft om kleine dingen te veranderen. Dit haalde ik uit het onderzoek van Coyle en Duckworth.

8. Hou vol – 10.000 uur

Uit verschillende onderzoeken is duidelijk geworden dat heel veel doelbewuste herhaling je steeds beter maakt. Om tot de top in jouw segment te komen moet je enorm veel oefenen. Heel veel, de 10.000 uren wordt regelmatig genoemd en komt ook terug in het boek Outliers van Gladwell. Heb geduld en verbeter jezelf doelbewust met de gestelde doelen en een mentor.

Altucher geeft in zijn boek ideeën voor hoe je de rij overslaat (Skip the Line) en veel sneller succesvol wordt. Het zit vooral in het combineren van kwaliteiten tot iets unieks. Met je eigen unieke standpunt val je uit de bestaande rij en ontwikkel je een nieuwe niche. Lees Skip the Line om te ontdekken hoe je dat doet. 

9. Maak je niet druk om externe zaken

Om het vol te houden is het belangrijk om je te concentreren op je eigen verbetering en de herhaling. Het dagelijks doelbewust doen. Bijhouden waar de verbeteringen liggen en leren van anderen die goed zijn.

Het grootste deel van je training en ontwikkeling gebeurt wanneer er niemand kijkt. In 80% van de tijd werk je alleen, doe je experimenten, herhaal je en schaaf je aan kleine onderdelen van je werk. Een eenzame strijder om jezelf te ontwikkelen.

Je hebt doorzettingsvermogen nodig (Grit) om de expertstatus te bereiken en ervoor te zorgen dat anderen gaan denken dat wat je doet voor jou eenvoudig is. Wanneer je bereik en status toenemen en meer mensen je vragen hoe je het allemaal doet, dan nog steeds werk jij iedere dag aan jouw passie, de verbeteringen, je lastige doelen. De drang om je te verbeteren stopt nooit. Onderdruk je ego zoveel mogelijk, “Ego is the Enemy” (Ryan Holiday).

Als ondernemer helpt het om je expertstatus te ontwikkelen zodat je meer klanten aantrekt voor je bedrijf.

Met deze 9 stappen kun je het idee loslaten dat je een bepaald talent nodig hebt om dit te realiseren.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.