Aantal gebruikers Twitter vs Facebook vs LinkedIn in Nederland en VS

Door Erno Hannink | d. Narrow Networking

feb 25

Voor mijn presentaties moet ik altijd weer de actuele cijfers opzoeken. Wat is de stand op dit moment van de 3 belangrijkste online netwerken voor zelfstandige professionals. Vanochtend liep ik, via Summify, tegen een interessante vergelijking op.

Facebook vs LinkedIn vs TwitterNearly Half of Americans Use Facebook; Only 7% Use Twitter [STUDY] op Mashable. Het rapport van eMarketer laat een aantal (redelijke) schattingen zien van het gebruik van Facebook en Twitter eind 2010 en schattingen voor 2011-2013.

Facebook
Het rapport vermeld dat eind 2010, 116.8 miljoen gebruikers actief zijn op Facebook. Bij een populatie van 310.9 miljoen kom je dus op 42%. De verwachtingen voor 2013 zijn dat dit zal stijgen tot ruim 47%.

Kijk ik naar de Facebook stats dan zie ik een hoger aantal voor de US, 152.2 miljoen op dit moment. Dit gaat over alle gebruikers, het getal van eMarketer zijn de zogenaamde actieve gebruikers. Zij loggen ten minste een keer per maand in.

Twitter
Voor Twitter is het wat anders, de groei stijgt voor de komende jaren minder snel dan de verwachtingen, maar nog altijd sneller dan Facebook. Eind 2010, 16.4 miljoen Amerikanen actief op Twitter. Nu heeft eMarketer hiervoor niet gekeken naar de volledige populatie maar naar volwassenen (+18). Dan wordt Twitter gebruikt door 7% van de volwassenen en 5% door alle Amerikanen.

Twitter, on the other hand, is driven largely by so-called power users, and only 21% of registered users are actually active on the site. Another interesting and related Twitter usage stat: 22.5% of users are responsible for 90% of all tweets.

Uit het Mashable artikel.

LinkedIn
Via Heuvel Marketing kwam ik op de cijfers van LinkedIn in deze Infographic van A. Verde.

Hierin zien we dat LinkedIn in totaal 101 miljoen gebruikers heeft waarvan er 44.2 miljoen uit de US komen, dat is dus 14%.

Sociale netwerken in Nederland

OK, nu Nederland. Deze cijfers heb ik verzameld februari 2011.
Facebook
Facebook stats laat 3.8 miljoen gebruikers zien in Nederland. Dit zijn dus meer dan alleen de actieve gebruikers. Als we uitgaan van dezelfde verhouding in de US dan is daarvan 76% actief, dus bijna 3 miljoen actieve gebruikers op Facebook.

Ik verwacht dat dit getal wat pessimistisch is aangezien Facebook in Nederland pas veel later op gang is gekomen en er dus meer actieve gebruikers zijn.

Volgende bevolkingsteller zijn er 16.669.884 Nederlanders. Dan is dit dus 17.6% van Nederland.

Twitter
Gisteren zag ik de nieuwste cijfers over Twitter in Nederland al over Twitter gaan. Via Nu.nl kwam ik bij het onderzoek van Twirus. Zij komen tot 418.621 actieve Nederlandstalige twitteraars (dus ook Vlamingen), je hoeft overigens niet in Nederlands te Twitteren, je account moet wel ‘open’ zijn.

57% van de twitteraars is man, drie kwart is onder de 30 jaar. Om tot de actieve twitteraars te behoren moet iemand minimaal tien berichten per maand op Twitter hebben geplaatst.

Later we er van uitgaan dat er nog stees redelijk wat Engelstalige Twitter accounts zijn in Nederland en accounts met slotjes die in de lijst niet zijn meegerekend en dat dit de Vlamingen in dit overzicht compenseerd. Dan is dit dus 2,5% van de Nederlanders.

LinkedIn
Volgens het eerder genoemde Infographic heeft Nederland 2.6 miljoen gebruikers op LinkedIn. Dat is dus ruim 15% van de Nederlanders.

Gemiddelde leeftijd 41 jaren met 15 jaren ervaring. Er zijn 32.000 Nederlandse LinkedIn groepen.

Nu heb ik geen idee hoe groot het deel is dat werkelijk ‘actief’ is LinkedIn. Wanneer ben je werkelijk actief op LinkedIn? Als je de gegevens in je profiel ten minste een keer per jaar bijwerkt of als je ten minste een keer per maand aanmeld?

Via hjd1984 kreeg ik deze informatie nog en een persentatie via de mail, waar ik enkele van de bovenstaande cijfers hebt uitgehaald.

“@ernohannink you know the NL is highest penetrated web users in EU & 2nd largest LinkedIn membership base http://discoverdigitallife.com/”

Hyves
Om het allemaal af te maken ook nog Hyves. Hyves heeft in toaal 10.8 miljoen leden, waarvan 9.1 miljoen Nederlanders. Ook hierin weet ik niet het aantal actieve Hyvers. Ik heb dit @wouterglaser via Twitter gevraagd, bij een reactie zal ik dat hier nog aanvullen.

Dit is dus bijna 54% van de Nederlandsers! Wow een hogere penetatie dan Facebook in de US dus. Gemiddelde leeftijd 27 jaren.

Op MarketingFacts via hjd1984 komen deze aantallen.

BTW als je nog afvraagt wat Summify is: een dienst die mij een keer per dag het nieuws stuurt dat hot is bij mijn connecties.

Follow

About the Author

Erno is de Business Coach voor ondernemers met 5-25 medewerkers. Ik help ondernemers bij zelfzuchtige beslissingen voor meer vrijheid. Mijn unieke eigenschap is om lastige vragen te stellen en je richting actie te duwen. Erno is auteur van 7 boeken, 1000+ artikelen en host van de podcast de Erno Hannink Show. Lees meer over Erno

Leave a Comment:

(29) reacties

Stijn 25 februari 2011

Hey Erno,

Boeiende cijfers.

Snel uit mijn hoofd zeg ik dat 14% 41% moet zijn, toch?

“Hierin zien we dat LinkedIn in totaal 101 miljoen gebruikers heeft waarvan er 44.2 miljoen uit de US komen, dat is dus 14%.”

Hartelijke groet, Stijn

Reply
Hayley Davies 25 februari 2011

Great blog Erno. I think you touch on a good point, but something that needs to be evaluated further, is the number of active accounts people hold. For example; I myself own, update and share 3 different twitter accounts – does that mean all 3 accounts are recorded? Also; I know for a fact that I set my twitter, LinkedIn and Facebook accounts up in the UK but I currently reside in the Netherlands… I don’t think I need to point out the obvious here! It would be interesting to delve deeper into some of these reports and truely understand the value of the user as a global social networker.

Reply
Erno Hannink 25 februari 2011

@Stijn, daar had ik wat duidelijker kunnen zijn. De 14% gaat over het totaal aantal LinkedInners over de gehele VS bevolking van 310 miljoen.

@Hayley – good point, I think most people have 1 account or at least 1 account where they are most of the time active. Same here, maintaining 5 twitter accounts, but only 1 active. Also there are company accounts maintained by multiple people only counted as 1.
I think it is very difficult to determine the exact number of Dutch people active on Twitter. I also feel that 400k is a good number when comparing to the other networks.

Reply

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Erno Hannink en henk 073, Hayley Davies. Hayley Davies heeft gezegd: RT @ernohannink: Aantal gebruikers Twitter (2.5%) vs LinkedIn (15%) vs Facebook (17.6%) in Nederland (*) en VS http://bit.ly/fo1NAX […]

Reply
Robbert van den Heuvel 26 februari 2011

Hallo Erno, dank voor het opsommen en categoriseren van deze social media cijfers !

Beschik jij toevallig ook al over cijfers m.b.t. het zakelijk gebruik van Facebook in Nederland (bijvoorbeeld het aantal Nederlandse Business Pages op Facebook)?

Reply
  Erno Hannink 27 februari 2011

  I wish Robbert. Ik kan er nog eens goed naar zoeken. Er is wel een overzicht (top10) van Nederlandse fanpagina’s met de meeste Likers op MarketingFacts.
  Ik zou ook wel een overzicht willen maken van succesvolle Nederlandse Facebook pagina voorbeelden.

  Reply
Shirley Klever 8 maart 2011

Hoi Erno,

Heb je ook dergelijke cijfers van Youtube? Ben erg benieuwd hoe deze video variant van social media het doet.

Grt.

Reply
Erno Hannink 8 maart 2011

Heb ik (nog) niet naar gezocht Shirley. Goed idee.

Reply
  Rob Tol 16 juli 2011

  Heb je al gezocht Erno?

  Ben ook benieuwd!
  Met name % MKB ondernemers in Nederland.
  Uit onderzoek ING blijkt 91% LinkedIn, 40% Facebook, 34 % Twitter.

  Reply
Shirley 12 maart 2011

Hoi Erno,

Ik vind elders cijfers van gebruikers die nogal verschillen. Ben benieuwd of er in zo’n korte tijd veel veranderd is, of dat een van de twee cijfers niet kloppen:

http://www.femalefactor.nl/blogs/zoosial-meedia
Leeftijd FB: http://www.wervenviagoogle.nl/2010/10/opvallende-facts-over-facebook-in-nederland/

Reply
  Erno Hannink 13 maart 2011

  Shirley het lastig te bepalen. Ik zie ook niet zo goed wat de verschillen zijn die jij bedoeld in de ene staan leeftijdscategorieen voor Facebook NL (Werven via Google) en de andere heeft het daar niet over. Ook de verhouding man/vrouw. Artikel 2 is gebaseerd op gegevens van ComScore met focus op Nederland. Waar Female Factor de cijfers vandaan haalt heb ik niet kunnen vinden.

  Reply
sylvia 16 mei 2011

Zeker interessant. Ook ik loop tegen nogal verschillen in cijfers. Zo meldt comScore Media Metrix in maart 2011 6,5 mio unieke bezoekers op Facebook in Nederland. Dat is 2x zoveel als de gebruikers. Zouden dat dan alleen ‘kijkers’ zijn? Lijkt me nogal veel. Geldt ook voor Twitter: 3,2 miljoen unieke bezoekers in maart 2011 en LinkedIn 3,1.

Reply
Stephan 29 juni 2011

Als je met cijfertjes bezig bent is het ook handig een datum erbij te plaatsen. 🙂

Reply
  Erno Hannink 29 juni 2011

  OK Stephan gedaan. Bericht is van 25 februari 2011.

  Reply
Sebastiaan 7 september 2011

Beste Erno,

Goed onderzoek! Zijn er momenteel nog recentere cijfers? Dit voor mijn onderzoek voor het toepassen van social media binnen diverse bedrijven en het rendement daarvan.

Groet

Reply
  Erno Hannink 7 september 2011

  Dan moet je even zoeken Sebastiaan. Ik weet dat Facebook sinds jul 2011 +750 miljoen gebruikers is en mijn schatting is dat er nu 4 miljoen actieve gebruikers in Nederland zijn.

  Reply

[…] Wat vooral opvalt vanuit Nederlands perspectief is dat Facebook veel belangrijker lijkt te zijn dan Linkedin. De verklaring is dat al bijna de helft van de Amerikanen een Facebook account heeft en voor Nederland is dat nog slechts een kwart. En met Linkedin is het precies andersom: Nederland kent ruim 3 miljoen Linkedin gebruikers (~20%) en de VS 50 miljoen (~15%). Nederland heeft na de VS de grootste linkedin community en de hoogste penetratie ter wereld. Hier alle data […]

Reply

[…] However, two points are to be taken into account. First of all: the world of social media is developing fast. The numbers in 2012 can be a lot bigger than the 500 additional votes. Secondly, the indirect […]

Reply

Site gezien en beoordeeld door een “internet veiligheidsactivist” van Web Of Trust.
Beschrijving van de site : Erno Hannink helpt zelfstandige professionals internet slim toe te passen zodat ze meer klanten krijgen. The Dutch Facebook Business Guy. Social Media.
Ja, ja…….. Internet slim toepassen doe je anders ! Dit is mijn “comment”bij W.O.T. over deze site :
” Ethical issues…
Een site die 14 ( VEERTIEN ! ! ) cookies plaatst….. da’s teveel voor het mooi ! Daar zitten een tracker en een popup cookie tussen. En ook geen Privacy en cookie- verklaring. Huh, foute boel ? ? Dit riekt naar phishing ! ”
Sorry, meer kan ik er niet van maken.

Reply
  Erno Hannink 26 oktober 2012

  In overleg met Peter en leren over WOT en cookies op vrijdagmiddag zijn het gevolg. Ik ben er nog niet maar er wordt aan gewerkt. Als ik meer weet plaats ik hierover een artikel op deze site.

  Reply

[…] met de privacyvoorwaarden van LinkedIn,” aldus Bontekoe. 15 procent van de Nederlanders heeft een LinkedIn-profiel, waaronder invloedrijke personen zoals Tweede Kamerleden. Het is de vraag of zij zich bewust zijn […]

Reply

[…] Wat vooral opvalt vanuit Nederlands perspectief is dat Facebook veel belangrijker lijkt te zijn dan Linkedin. De verklaring is dat al bijna de helft van de Amerikanen een Facebook account heeft en voor Nederland is dat nog slechts een kwart. En met Linkedin is het precies andersom: Nederland kent ruim 3 miljoen Linkedin gebruikers (~20%) en de VS 50 miljoen (~15%). Nederland heeft na de VS de grootste linkedin community en de hoogste penetratie ter wereld. Hier alle data […]

Reply

[…] Twente wonen 626.586 mensen (bron: Wikipedia) en 17,6 % van de Nederlanders zit op Facebook (bron: Erno Hannink). In Twente zitten dan ongeveer 110.000 mensen op Facebook. Ongeveer 10% van de Twentenaren met […]

Reply

[…] Bron : Erno Hannink, Aantal gebruikers Twitter vs Facebook vs LinkedIn in Nederland en VS. Geraadpleegd op 1 juni van : https://ernohannink.nl/aantal-gebruikers-twitter-facebook-linkedin-nederland-vs/ […]

Reply
j.a.de witte 23 juni 2013

Hi,
tracht Twitter op mijn android tablet 4.1 actief te krijgen
en krijg de gekste dingen, heb hopenlijk nu al iets actief maar
moet eerst mijn “Tijdlijn” bepalen oid. entoen ? ?
Wie helpt ………………..,,

Met Dank !

Reply
  Erno Hannink 27 juni 2013

  Hallo Jan, wat als je een toepassing als Hootsuite of een van de toepassingen genoemd in dit overzicht. lifehacker.com/5810139/the-best-twitter-client-for-android

  Reply

[…] Hannink, E. Aantal gebruikers Twitter vs Facebook vs LinkedIn in Nederland en VS. Geraadpleegd via https://ernohannink.nl/aantal-gebruikers-twitter-facebook-linkedin-nederland-vs/ […]

Reply

Interessante cijfers! Ik ben wel benieuwd hoe de cijfers nu zijn. Misschien een idee om een nieuwe blog te schrijven?

Reply

[…] Twente wonen 626.586 mensen (bron: Wikipedia) en 17,6 % van de Nederlanders zit op Facebook (bron: Erno Hannink). In Twente zitten dan ongeveer 110.000 mensen op Facebook. Ongeveer 10% van de Twentenaren met […]

Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: