Aantal zelfstandigen zonder personeel in Nederland

Door Erno Hannink | Regiozzp

aug 13

Door een column van Karen Romme werd ik wakker geschud over het aantal zelfstandigen of ZZP-ers. Veel mensen die ik ken werken voor deze doelgroep en het grootste deel van mijn klanten maakt deel uit van deze doelgroep. Welk aantal zzp-ders hanteer jij voor je plannen?

In Hoeveel zzp’ers zijn er? zegt Karen

470.000
“De door onze overheid betaalde serieuze onderzoeksbedrijven komen echter veel lager uit. Het CBS berekende dat er begin 2009 ruim 470.000 bedrijven waren waarin maar één persoon werkte. En de instantie die veel kwalitatieve onderzoeken uitvoert naar (klein) ondernemerschap in Nederland, het EIM, ziet er nog minder. Dat schatte dat er begin 2010 ruim 400.000 zzp’ers waren, ondanks het feit dat het aantal zzp’ers al jaren schijnt te groeien.”

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP’ers), freelancers, eenpitters en zelfstandig ondernemers; voor zelfstandigen zijn diverse benamingen in omloop.

Een freelancer laat zich graag inhuren en een zelfstandige ondernemer maakt zijn eigen producten en diensten. De laatste is hiermee minder afhankelijk van de grillen van de opdrachtgever. Deze ondernemers hebben geen VAR nodig, zelf heb ik alleen in de begin periode een VAR gebruikt, sinds 2008 gebruik ik deze niet meer.

In het voorwoord van mijn boek Laat de klant naar jou komen wordt het getal van 1.000.000 zelfstandigen genoemd in schattingen van 2007 wordt zelfs over een verwachting van 2.000.000 zzp-ers gesproken. Een enorm verschil met 400.000.

Verschillende inzichten:

Hoeveel zzp’ers er zijn, hangt af van de definitie die je gebruikt. Volgens de breedste omschrijving is een zzp’er iemand die als zelfstandige werkt en niemand in dienst heeft. Op basis van deze begripsbepaling is ook een boer, een slager zonder personeel of een kleine kroegbaas een zzp’er. Deze definitie wordt gehanteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS waren er in 2009 6,5 miljoen werknemers met een vaste aanstelling, zo’n 537.000 werknemers met een flexibel contract, 300.000 zelfstandigen met personeel en 632.000 zelfstandigen zonder personeel. Omdat hier dus ook de boeren, winkeliers zonder personeel en kleine horecaondernemers bij in zitten, zijn er volgens arbeidseconoom Ronald Dekker maximaal 632.000 zelfstandigen zonder personeel (zie powerpoint – One million zzp’ers mus be wrong). Trek je die ervan af dan kom je waarschijnlijk uit op zo’n 400.000.

Volgens een andere definitie, onder meer gebruikt door onderzoeksbureau voor het midden- en kleinbedrijf EIM, is iemand pas een zzp’er als hij geen eigen bedrijfsruimte heeft en geen goederen verkoopt, maar enkel zijn eigen diensten aanbiedt. Ook het EIM komt – zijn nauwere definitie hanterend – uit op zo’n 400.000 zzp’ers.

Nu verkoop ik boeken en e-boeken ben ik dan wel of geen ZZP-er meer volgens de definitie van EIM?

Is de ZZP-er jouw doelgroep hanteer dan 400.000 ZZP-ers voor je berekeningen. Dan kan het alleen maar meevallen.

Follow

About the Author

Erno is de Business Coach voor ondernemers met 8-25 medewerkers. Ik help ondernemers bij beslissingen voor meer resultaat zonder harder te werken. Mijn unieke eigenschap is vragen stellen vanuit oprechte nieuwsgierigheid en de essentie van de lessen te benoemen. Drie keer per jaar organiseer ik het 4B evenement, voor ondernemers die met andere ondernemers willen sparren over onderwerpen als focus, missie, winst, communicatie, marketing, medewerkers en meer. Erno is auteur van 10 boeken, 1000+ artikelen en host van de podcast de Erno Hannink Show. Lees meer over Erno Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) de RSS feed of via LinkedIn.

Comments are closed