Hoe vind je balans in altijd hard werken en rust?

Door Erno Hannink | Keuzes

dec 03
balans-hard-werken-en-rust

Sinds een paar dagen heb ik onrustige gevoelens, waardoor ik minder slaap. Hierdoor gaan de spieren in mijn nek en schouders vastzitten, waardoor ik hoofdpijn krijg.

Dit kan ik oplossen door oefeningen te doen om die spieren los te maken en ibuprofen te nemen om de hoofdpijn voor nu weg te nemen.

Deze onrustige gevoelens begonnen na mijn bezoek aan Viisi en het gesprek met Tom van der Lubbe. Ze werden niet veroorzaakt door Tom, maar door het gevoel dat ik overhield aan het gesprek. Bruisend van de energie, met vele ideeën over wat ik kon doen voor meer impact – een gevoel van urgentie overviel me.

Tom sprak tijdens de podcastopname over een levensgebeurtenis, de constatering van kanker op zijn twintigste, het overleven en hoe je daarmee omgaat. Het gevoel van urgentie dat hij sinds dat moment heeft. Het gevoel dat je maar beperkt tijd hebt en deze tijd zo waardevol mogelijk wil besteden.

Bewust zijn van het eindige leven.

Dit gevoel overviel me. Tijdens dat eerste bezoek heb ik veel dingen gezien en geleerd die ik kan gebruiken in mijn eigen bedrijf en bij klanten. Ik wil de inzichten en ervaringen van Viisi bekend maken bij klanten. Het liefst zou ik dit vandaag doen, maar dat gaat niet. 

Mijn eigen levensgebeurtenis, een flinke operatie aan mijn rug en lang verblijf in een ziekenhuis en revalidatiecentrum op mijn zestiende, kwam weer naar boven. Vooral in het Roessingh heb ik meerdere mensen gezien wier leven in één klap totaal was veranderd. Met fysieke revalidatie probeerden ze weer een weg terug te vinden.

Het gaf mij het gevoel dat alles van het ene op andere moment kan veranderen. Alle plannen die je hebt gemaakt kunnen dan de prullenbak in. Het gaf mij het gevoel van hier en nu leven. Ik weet wat ik nu heb en daar ben ik gelukkig mee.

De urgentie die Tom beschreef – omdat het leven eindig is wil ik zo veel mogelijk doen voor het einde en dat kan morgen zijn – kwam binnen bij mij.

Tom vertelde dat hij een team om zich heen heeft verzameld om die urgentie te verdelen, om de energie af te leiden naar vele personen.

Urgentie en hard werken

Hard werken zit in mijn systeem. Ik wil veel doen om op enkele onderwerpen beter te worden. Zoals iedere werkdag schrijven en publiceren. Wekelijks een podcast publiceren en dat al meer dan 200 afleveringen. Meer resultaat willen bereiken met klanten. Kennis vergaren, veel lezen, minder tijd verspillen.

Dit combineer ik met hobby’s die zorgen voor afleiding van het werk. Zo heb ik bijna iedere zondag een wedstrijd. Dan fluit ik als scheidsrechter of heb ik een hardloopwedstrijd. Voor beide train ik ten minste twee keer per week. De zaterdag wordt meestal doorgebracht met klussen in of om het huis. Daarnaast lees ik vele non-fictie boeken om te leren. Fictie lees ik zelden.

Er zijn nog veel dingen die ik wil doen met de businesscoaching, daar voel ik urgentie. Tegelijkertijd zoek ik rust om me te concentreren op een paar dingen. Ik moet niet achter allerlei dingen tegelijk aan lopen. Focus is belangrijk.

Het gevoel van urgentie leidt af van de processen en gewoontes die ik heb ontwikkeld. Door de urgentie wil ik veel dingen tegelijk oppakken, versnellen, veranderen. Uit ervaring weet ik dat klanten en contacten hier niet blij van worden en afhaken.

Het is een dunne lijn waarop ik balanceer tussen het gevoel van urgentie, het gevoel van het eindige leven aan de ene kant en rust en focus aan de andere kant. Er zijn momenten waarop de balans tijdelijk doorslaat naar de ene kant. Een ontwikkeling van mijzelf naar de nieuwe situatie. Dit is zo’n moment.

Op dit moment overheerst er een gevoel van onrust. De balans probeer ik terug te vinden met: 

Ik moet de balans vinden tussen het gevoel dat ik minstens 80 word en dus nog 30 jaar mag werken en aan de andere kant dat het morgen voorbij kan zijn.

Het gevoel van urgentie gebruik ik nu om de volgende stap zo snel mogelijk in gang te zetten. Het gevoel van rust en ruimte gebruik ik om de stappen in de juiste volgorde te zetten en te plannen.

Het geeft nu gedoe, maar uit ervaring weet ik dat de balans weer terugkomt.

Follow

About the Author

Er komen constant moeilijke beslissingen op je af. Je wordt continu in de onderneming gezogen. Je hebt weinig mensen die echt met je kunnen sparren en snappen hoeveel bordjes je als ondernemer probeert draaiende te houden. Erno houdt je bij de les, ik loods je door de prioriteiten en help je stap voor stap om de juiste beslissingen te nemen om uiteindelijke een gezonde groeimotor te bouwen zodat je bedrijf vanzelf loopt. Ik breng ervaring mee van meer dan 1000 klanten die exact met dezelfde vragen zitten. De ondernemers die ik help met lastige beslissingen, bouwen een duurzaam bedrijf, voor het team, de klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee ik klanten help: – De juiste klanten aantrekkenNieuw product en snelStok achter de deur Lees meer over zijn diensten. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.