Controleer je spelling voordat je publiceert

Door Erno Hannink | WordPress blog

aug 28

Steeds meer mensen publiceren op het web. Social media draait om het zelf publiceren. De meest gebruikte vorm is tekst. Je laat een reactie achter in een forum, bij een artikel, je reageert op Twitter, in Facebook en LinkedIn. Deze tekst is door iedereen te lezen, controleer daarom je spelling als je online publiceert.
Zorg er voor dat de teksten die je plaatst op het web zo veel mogelijk vrij zijn van spelfouten. In een aantal browsers zit standaard een spellingscontrole in: Chrome en Firefox. Internet Explorer, de meest gebruikte webbrowser, heeft standaard (nog) geen spellingscontrole.

Veel mensen kopen een computer en doen weinig aan de software die er op staat. Ze gebruiken de standaard pakketten die worden meegeleverd en dat terwijl er zo vaak betere alternatieven zijn. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Open Office (gratis) ipv MS Office en Mozilla Thunderbird (gratis) ipv Outlook.

De standaard browser op de PC, Internet Explorer, wordt ook het meest gebruikt. Als browser gebruik ik zelf verschillende programma’s. Al jaren gebruik ik Firefox, het laatste jaar gebruik ik ook steeds meer Google Chrome (PC) en Opera (laptop) en soms Safari.

Waarom gebruik ik deze programma’s? Ze zijn vaak gratis (open source) en worden ondersteund door een grote community van ontwerpers. Hierdoor worden er continue toepassing en verbetering toegevoegd waardoor de software meer kan. Zo kun je in Open Office direct een PDF maken van je documenten. Handig om je facturen en offertes digitaal te versturen. Ook allerlei bibliotheken (Engels, Frans, Duits, Spaans…) zijn gratis voorhanden.

Browsers als Firefox en Chrome kun je verder aanpassen aan je eigen wensen met gratis toevoegingen. In beide programma’s kan ik bijvoorbeeld eenvoudig een pagina opslaan in Delicious (een online bladwijzer systeem) of Evernote en nog veel meer Add Ons voor Firefox en Add ons voor Chrome.

Controleer je spelling

Een hulpmiddel waar ik niet zonder kan is de spellingscontrole. Ondanks deze check maak ik nog steeds spel- en stijlfouten maar bedenk je eens hoeveel het er zouden zijn als ik deze oplossingen niet gebruikte :0)

In Firefox zit standaard een spellingscontrole en kun je vele talen toevoegen. Hoe? Spelling controle in Firefox – Nederlands en Engels
In Chrome kan dit ook eenvoudig: Instellingen van de spellingcontrole aanpassen
Voor dit artikel controleerde ik ook nog even of er een spellingscontrole is voor Internet Explorer. En die is er : ieSpell (gratis voor persoonlijk gebruik)

Als je artikelen in het Engels schrijft of in het Engels reageert bijvoorbeeld op een weblog, LinkedIn of Facebook heb ik nog een betere spellingscontrole gevonden.

After the Deadline

Deze kun je gebruiken in Firefox en Chrome: After the Deadline. Het is van Akismet (het bedrijf achter WordPress en Akismet)
Daarnaast is After The Deadline onder andere te gebruiken in WordPress, Open Office.

Een zeer handige tool die ik echt kan aanraden. Naast Engels kun je het ook gebruiken voor Frans, Duits, Portugees en Spaans.
Je kunt het ook eerst online testen.

Deze spelcheck in de browser maakt het ook niet meer nodig dat je eerst een artikel in de tekstverwerker als Word schrijft en dan publiceert in je WordPress blog. Het is veel eenvoudiger om rechtstreeks in WordPress direct je nieuwe artikel te schrijven.

Update: door het schrijven en publiceren van dit artikel heb ik toch weer wat geleerd. Spelfouten in een artikel over een spellingscontrole zijn niet goed…
After The Deadline werkt niet samen met de standaard spellingscontrole in Chrome en Firefox. Het is dus een van beiden. After The Deadline is nog niet in het Nederlands, dus voor nu After The Deadline uit in Firefox en aan in Chrome.

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Comments are closed