De juiste nieuwsbrief software oplossing

Dit artikel gaat dieper in op 3 verschillende nieuwsbrief oplossingen. Abonneer nu.

  • FeedBlitz
  • aweber
  • Autorespond

nieuwsbrief belangrijk onderdeel van jouw communicatie met je fans
foto: samlevan

Als ondernemers kijken naar mogelijkheden om klanten te vinden via het internet, of beter nog dat de klanten jou vinden, dan denk ik al snel aan een blog. Misschien ben ik wat gekleurd omdat ik al wat langer actief en met veel plezier met weblogs aan het werk ben.

Aan de andere kant heb ik gezien dat het werkt. Niet alleen voor mijzelf maar voor vele werknemers, ondernemers, bedrijven….
Als ik presentaties geef over hoe je meer klanten kunt krijgen door internet goed toe passen dan komt een weblog hier ook in terug.

Zie bijvoorbeeld dit overzicht van 10 tips:

  1. Bepaal je doelgroep zo nauwkeurig mogelijk (niche)
  2. Schrijf op wat je doet, voor wie en waarom (welke probleem los je op). In 1 zin!
  3. Vermeld deze zin altijd en overal; netwerken, voorkant website, visitekaartje, ondertekenen (nieuws)brief
  4. Verzamel email adressen en vraag of deze mensen (alleen je doelgroep) je nieuwsbrief willen ontvangen.
  5. Start een ezine (nieuwsbrief) die je regelmatig naar deze mensen verstuurt, bijvoorbeeld 1 keer per maand.
  6. Plaats het artikel dat je verstuurt ook op je site (goed voor de zoekmachines)
  7. Lees blogs in jouw branche, deze kun je vinden door te zoeken op de doelgroep (zie 1.) en de steekwoorden uit jouw zin (zie 2.)
  8. Lees je meer dan 10 weblogs gebruik dan een rss feed reader bijvoorbeeld Google Reader (gratis) http://www.google.com/reader/
  9. Reageer op deze blogs zodat mensen je gaan kennen/herkennen
  10. start je eigen blog; gekoppeld aan je bestaande domein met http://www.wordpress.org of via blog hosting zoals http://www.wordpress.com

Zie ook Help! Mijn klanten vinden me niet op internet – 10 tips met een presentatie in 14 dia’s over dit onderwerp.

Een handig hulpmiddel bij het verspreiden van de artikelen op je weblog is RSS of feed. Verder is een RSS handig als je zelf een aantal blogs wilt bijhouden. Als je niet precies weet wat RSS is kijk dan eens naar deze eenvoudige (Engelse) uitleg van RSS.

Voor mij is RSS een handig hulpmiddel om sneller en eenvoudiger de informatie bij te houden die ik interessant vind. Toch wil RSS maar niet echt doorbreken, het is te technische, te ingewikkeld voor de meeste mensen. Email blijft voor vele gebruikers het online communicatiemiddel.

Tot voor kort gebruikte ik Zookoda om artikelen via email te verspreiden. Een handige online (gratis) oplossing die voor mij wekelijks de artikelen van mijn blog in een nieuwsbrief plaatste. Het aanmelden en afmelden van abonnees is volledige geautomatiseerd. Geen gedoe met adressen selecteren in outlook of zo, opletten wie zich heeft afgemeld. Bij het regelmatig versturen van nieuwsbrieven aan meer dan 10 abonnees vraagt om gespecialiseerde oplossing. Een nieuwsbrief software oplossing.

De afgelopen maanden kwamen er meer en meer problemen met Zookoda. Na de overname van Zookoda door Pay-per-post leek het beter te gaan. Maar het was van korte duur. Ze hadden ernstige problemen met SPAM.

Het aantal aanmeldingen (bijna 180 in januari 2008) voor de nieuwsbrief op enthousiasmeren is voor mij een bevestiging dat een nieuwsbrief een waardevolle toevoeging is aan je site of blog. Mits je nieuwsbrieven verstuurd die niet over jou gaan maar over je klant; hierover later meer.

Eigenlijk heb ik 3 behoeften voor een nieuwsbrief:

  1. de artikelen van het weblog wekelijks via email naar de abonnees (enthousiasmeren.nl)
  2. een nieuwsbrief waarmee ik meer kan versturen dan alleen de artikelen, bijvoorbeeld ook een actueel aanbod (decideforimpact.com)
  3. een Nederlandse stabiele nieuwsbrief dienst voor klanten (klanten)

Met deze behoeften en mijn bijbehorende wensen ben ik gaan kijken naar verschillende nieuwsbrief diensten. In dit artikel op enthousiasmeren zie je een opsomming van mijn wensen en 14 nieuwsbrief diensten. Ook op LinkedIn heb ik hierover een vraag gesteld om input te krijgen van ervaren gebruikers; What do you recommend for a newsletter on a blog.

Uit dit alles zijn 3 verschillende oplossingen gekomen:

niewsbrief oplossingen aweber autorespond feedblitz
De overgang van Zookoda naar de nieuwe diensten heeft er wel voor gezorgd dat een aantal abonnees zich hebben afgemeld. Volgens mij zijn daar 2 verschillende redenen voor

  1. Bij enthousiasmeren.nl – door het slecht functioneren van Zookoda hebben veel abonnees een tijd lang geen nieuwsbrief ontvangen. Een aantal van deze abonnees is in de loop van deze tijd de interesse verloren. Bij het plotseling weer ontvangen van de nieuwsbrief via de nieuwe leverancier hebben ze zich afgemeld.
  2. Bij decideforimpact.com ging het overzetten niet erg handig. Ik moest wat wennen aan de nieuwe opzet. En bij de start kregen alle abonnees van de nieuwsbrief een vraag om te bevestigen dat ze werkelijk de nieuwsbrief willen ontvangen. Hierbij was geen duidelijke uitleg dat dit ging om een overgang van leverancier.

Nu vertrouw ik er op dat deze 3 volwassen, gerenommeerde diensten de abonnees de komende tijd gaan voorzien van zinvolle, informatieve nieuwsbrieven.

Kijk naar jouw behoefte, welke informatie kun je met regelmaat naar je (potentiele) klanten sturen. Informatie die jouw klanten raakt en gaat dus niet over je nieuwe collega of nieuwe dienst. Deze informatie raakt en interesseert jouw doelgroep.

  • Doe je dit vanuit een blog. Vind je het niet erg dat er advertenties worden meegestuurd of ben je bereid daar een klein bedrag per maand tegen te betalen (update: 16.06.2011: is nu altijd betaald). Is de nieuwsbrief vooral een RSS via de mail zeg maar, dan is FeedBlitz een hele handige oplossing.
  • Heb je geen blog of wil je meer dan alleen je blog artikelen versturen. Zoek je een zeer uitgebreide en gerenommeerde, goedkope oplossing. Heb je geen moeite met een Engelse oplossing, waarbij ook je abonnees met Engelse teksten te maken kunnen krijgen. Nou, kies dan voor Aweber . Perfect! Veel bekende gebruikers gingen je voor zoals Problogger en Yaro Starak bijvoorbeeld.
  • Ben je echt op zoek naar een Nederlandstalige oplossing dan is Autorespond (aff) de juiste oplossing.

Had je nog niet bevestigt voor de nieuwsbrief van decideforimpact.com en ontving je deze tot voor kort wel? Abonneer dan even opnieuw en je krijgt de laatste tips en informatie over ook hoe jij internet kunt toepassen om klanten te krijgen via internet.

abonneer gratis knopAbonneer nu.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

14 reacties

  1. Hallo Claira,
    Ik heb de demo bekeken en dit ziet er erg gaaf en compleet uit. Wat ik begreep is dat als je dit soort mailings verstuurd vanuit je eigen domein je het risico loopt om door de ISPs te worden gemarkeerd als SPAM verspreider.
    En een autoresponder heb ik niet gevonden. Klopt dat?
    Een autoresponder zou handig zijn als mensen bijvoorbeeld iets bestellen op je site.
    Maar mijn eerste indruk na de demo is zeer positief. Gebruiken jullie het zelf?

  2. Met het ISP risico waarnaar je verwijst, neem ik aan dat je bedoelt dat je domein kan geblacklist worden als spam domein? Om dit te vermijden, kan je Pommo eventueel op een apart domein installeren dat je alleen voor jouw mailings gebruikt, zo blijft je hoofddomein gevrijwaard. (Laat duidelijk zijn dat dit geen pleidooi is voor spam..)

    Normaal gezien zal je ook geen problemen krijgen met je hosting provider als je het aantal verstuurde mails per seconde netjes houdt. Pommo voorziet de mogelijkheid om dit aan te passen bij de zogenaamde ‘Throttle values’ in de configuratie settings.

    Een autoresponder is er inderdaad niet, dat klopt. Zelf hebben we die nu niet nodig, vandaar dat we met Pommo best tevreden zijn. Het subscription management is zoals het moet, je kunt verschillende groepen aanmaken, mogelijkheid tot een testmailing, .. Echt, ik heb betalende pakketten gezien die niet aan deze open source oplossing kunnen tippen.

    Persoonlijk vind ik Pommo erg geschikt voor bescheiden mailings. Werk je daarentegen met meer omvangrijke lijsten, dan heb je wellicht andere verwachtingen en is betalen voor mailing software zoals Aweber zeker te overwegen.

  3. @Claire dank voor je uitleg. Die tip van extra domein dat is een goeie zeg. Dat ik daar nog niet aan heb gedacht…
    En SPAM wil ik beslist niet versturen maar ik merk bij mezelf ook dat het bij een nieuwsbrief naar verloop van tijd makkelijker is om te verwijderen. Doe je dit vaak genoeg dan kan je mailserver dit markeren als SPAM, het is tenslotte niet (meer) gewenst. En verwijderen is soms makkelijker dan afmelden.
    Verder heb ik voor aweber gekozen omdat ik straks ook gebruik wil maken van de autoresponder opties.

    Maar voor bescheiden mailingen en geen autoresponder wensen ziet dit er uit als een zeer handig, functioneel en compleet pakket. Ik ga er mee aan de slag (niet hier).

  4. Pingback: Enthousiasmeren
  5. Hey Erno,
    interessant artikel!
    Heb je reeds de goeie software?
    Voor mijn site ben ik ook reeds een tijdje op zoek naar gepaste nieuwsbriefsoftware, en ik kwam uit op deze twee firma’s.
    http://www.nesox.com/
    http://www.invender.nl/product/Ezeee_Nieuwsbrief_Suite
    Naar invender heb ik intussen al verschillende keren een mailtje verstuurd met vragen omtrent hun module, maar helaas nog steeds onbeantwoord.
    Wil je de online helpdesk gebruiken dan moet u eerst uw produkt registreren, dus aankopen…
    Ik ben bezig voor mezelf een nieuwe site aan het bouwen en zou er graag zo’n module aan toevoegen.
    Reden: gewone mailproviders zijn duur en je hebt niet alles zelf in de hand.
    Als grafisch ontwerper in bijberoep beheer ik verschilende sites van klanten en ik zou deze service graag aan hen willen aanbieden en dat tegen een redelijke prijs.
    Groeten,
    Coert

  6. Coert, ik ben echt de genoemde diensten in het artikel gaan gebruiken. Dat is vooral aweber.com en autorespond.nl. Ja, dit zijn betaalde diensten. Dit heeft als voordeel dat veel dingen van je worden overgenomen.
    Autorespond.nl lever ik altijd aan mijn klanten voor Community Rock. Hiermee zorg ik er voor dat ik verder geen onderhoud heb aan het nieuwsbrief gedeelte.

  7. hallo,
    ik ben voor een hobbyclub op zoek naar een mailingprogramma waarbij ik wekelijks 200 à 300 contactpersonen een nieuwsbrief MET (grote) bijlagen wil sturen.
    er is genoeg keuze in gratis/goedkope mailingsoftware, maar ik kom er niet één tegen waarbij het meesturen van bijlagen (van plm. 1 GB) mogelijk is.
    iemand een tip??
    mieke.

Reacties zijn gesloten.