Hoe kom ik van de drugs af?

Door Erno Hannink | Keuzes

mei 15
hoe-kom-ik-van-de-drugs-af

De kern van drugs is dat je er meer van wilt. Je gevoelens worden gestimuleerd, je voelt je een tijd gelukkig, maar de situatie waar je in zit verandert niets.

Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, YouTube, het nieuws, de krant, praatprogramma’s, zelfhulpgroepen, het zijn allemaal drugs. Als ik er eenmaal in zit, zit ik vast. Mijn brein wil meer van dat, meer, meer, en nog meer.

Net als chemische drugs geven al deze dingen je een tijdje een goed gevoel (heb ik gelezen), maar ze veranderen niets aan mijn situatie. Ik kan kijken naar sporters op YouTube, maar als ik zelf niet ga sporten, word ik niet fitter. Ik kan kijken naar mensen die fantastische gerechten koken, maar als ik zelf niet meer ga uitproberen in de keuken, worden mijn kookkunsten niet beter. Ik kan kijken naar hoe andere ondernemers miljoenen verdienen, maar als ik zelf geen klanten heb, word ik geen betere ondernemer. Ik kan lezen over hoe ik meer kan leren, dingen kan veranderen in mijn leven, maar als ik geen actie onderneem, verandert er niets.

Natuurlijk zijn er heel veel waardevolle video’s, boeken, artikelen en documentaires waar ik van leer en die mij beter maken, maar ze helpen me alleen wanneer ik zelf ook actie onderneem. Wanneer ik het geleerde gebruik in mijn leven. 

Ik lees boeken over het langzaam maar zeker ontwikkelen van meer goede gewoontes. Ik kijk video’s over het verbouwen van mijn eigen groenten met de No-Digg methode, waardoor ik stapjes zet. Ik lees artikelen over het ontwikkelen van een betere en snellere website die ik vervolgens gebruik om mijn eigen site te verbeteren. En nog veel meer.

Maar wanneer ik een deel van mijn dag besteed aan de drugs van deze tijd, voelt het achteraf als verspilde tijd. Tijd die ik liever had besteed aan het maken van cultuur. Aan contact met anderen. Aan mensen ontmoeten, gesprekken voeren en inzichten delen. Tijd die ik liever had besteed aan wandelen in de natuur, buiten zijn. Tijd die ik beter had kunnen besteden aan het onderhouden van mijn huis. Tijd die ik liever had besteed aan de klanten. Tijd die ik liever had besteed aan het opnemen van een podcast of het schrijven van een artikel. Tijd die ik liever had besteed aan een lange duurloop, waarbij ik helemaal opga in het lopen.

Nu moet ik door de ontwenningsverschijnselen. De periode waarin ik allerlei dingen ga ‘missen’ omdat ik minder tijd besteed aan de drugs.

Dan kijk ik angstig naar mijn tablet en vraag ik me af: hoe kom ik ooit van deze drugs af?

Follow

About the Author

Erno is de Business Coach voor ondernemers met 8-25 medewerkers. De ondernemers die ik help bouwen een duurzaam bedrijf, voor het team, de klanten en een gezonde winst. Ik ben er voor jou en breng zelfsturing in je team, met lastige vragen, bewezen processen, structuur en regelmaat. Ik luister naar je, geef directe terugkoppeling en nieuwe inzichten voor betere beslissingen. De drie dingen waarmee ik klanten help: – De juiste klanten aantrekkenNieuw product en snelStok achter de deur Lees meer over zijn diensten. Erno is auteur van 12 boeken, 1000+ artikelen en host van de podcast de Erno Hannink Show. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) de RSS feed of via LinkedIn.