Een doel met een deadline geeft je de focus om voor een bepaalde datum iets gedaan te krijgen. Het geeft ook stress. Je moet hard werken om dat doel te behalen en focussen op de deadline, waarbij je soms de reden van het doel uit het oog verliest.
Wat doe je als je het doel hebt gehaald op de dag van de deadline? Je creëert een nieuw doel, met een nieuwe deadline. Je schiet weer in de stress om dat doel te behalen.
Wat doe je als je het doel niet op die datum bereikt? Je stelt een nieuwe deadline en je verandert je werkwijze. Je schiet weer in de stress om de nieuwe deadline te halen.
Je holt van de ene mijlpaal naar de andere, het economische doel achterna. Wanneer een doel is behaald, is het nieuwe doel voor de volgende periode net iets moeilijker te bereiken. Waarom doen we dit?
In de groep waarmee ik hardlooptrainingen doe hebben we aan het einde van het jaar een gezellig samenkomen waarbij de doelen wat betreft tijden voor verschillende afstanden voor het komende jaar worden opgeschreven. Nog niet één keer heb ik gezien dat mensen een tijdsdoel hebben opgeschreven dat langzamer was dan het afgelopen jaar. We willen allemaal iets sneller zijn dan we tot nu toe hebben gelopen.
Als mens vinden we het fijn wanneer we ontwikkelen. Iets nieuws leren maakt ons gelukkig. Iets wat je eerst lastig vond en nu wel kunt maakt je blij. Niet vreemd dus dat een doel je blij kan maken.
Bij het hardlopen weet ik nu dat ik veel moet trainen om een tijd te verbeteren. Ik krijg kleine correcties in mijn loophouding van de trainer. Meer spreiding in de verschillende tempo’s die ik loop, meer trainingen op een lage hartslag. Ademhalingsoefeningen, krachttraining van de bovenbenen en de kernstabiliteit.
Een goede coach doet niets anders dan continu kleine correcties geven. Veel op een vaste manier trainen met kleine correcties van je coach maakt je steeds iets beter (Coyle in The Talent Code). Dit alles gebeurt zonder de druk van een deadline. Misschien komt er een wedstrijd aan, maar daarna is er weer een en daarna weer een. Geen reden dus om alle druk op die eerste wedstrijd te leggen.
Vanwaar die haast?
Vanwaar dan toch die haast om je doelen te bereiken op een bepaalde deadline? Vanwaar de haast om tien nieuwe klanten te krijgen voor het einde van de maand? Waarom een deadline voor de volgende honderd abonnees?
De doelen die worden vastgelegd door veel ondernemers en hun team zijn getallen op dit niveau: meer omzet, meer winst, meer klanten, meer abonnees, meer lezers of kijkers en telkens sneller.
Hoe oud verwacht je dat je wordt?
Hoeveel jaren heb je dan nog?
Ik verwacht dat ik rond de tachtig of negentig word. Ik heb dan nog dertig jaar. Dat is minder dan ik tot nu toe geleefd heb, maar nog steeds een lange tijd. Een tijd waarin er van alles kan gebeuren.
Hoelang verwacht je dat je bedrijf blijft bestaan? Bouw je aan een duurzame missie en aan een bedrijf dat doorgroeit, ook wanneer jij niet meer in beeld bent? Waarom dan die haast om een zelf vastgesteld doel voor een bepaalde fictieve deadline te bereiken?
Belangrijke vraagstukken waarop we meer haast moeten hebben krijgen van de meeste mensen nauwelijks aandacht. Vraagstukken die niet alleen onszelf raken, maar vooral anderen en toekomstige generaties, zoals:
- Het verbruik van fossiele brandstoffen verminderen;
- De aarde minder kapotmaken – bossen, tropisch regenwoud, erosie;
- De groei van de hoeveelheid dierlijke producten die we eten stoppen;
- Een circulaire economie bouwen;
- De financiële ongelijkheid verminderen;
- Ondervoeding terugdringen.
Doelen en deadlines zijn een onderwerp waar ik al lang mee bezig ben en waarmee ik ook worstel. Soms word ik meegesleurd in een doel op de korte termijn, terwijl ik het fijner vind om te werken aan een proces en telkens kleine verbeteringen aan te brengen. Ik heb ervaren dat kleine verbeteringen op termijn meer resultaat opleveren. Ik werk dan geconcentreerder, met minder stress en met meer plezier.
Daarom ben ik nu veel bezig met samenwerking. Denk aan het gezegde: “Alleen ga je harder, maar samen kom je verder.” Ik heb veel alleen gewerkt, maar ik realiseer me onderhand dat ik liever verder kom.