Facebook de nieuwe LinkedIn? BranchOut

Door Erno Hannink | d. Narrow Networking

jan 30

Een paar weken geleden kreeg ik meerdere uitnodigingen op mijn Facebook prikbord voor BranchOut. Mogelijk heb jij ze ook gehad:

Wat is BranchOut en hoe werkt het?
BranchOut is een toepassing op Facebook. Het is niet van Facebook zelf maar maakt wel gebruik van de gegevens in je netwerk.

Al snel was er een bericht op MarketingFacts over hoe BranchOut te installeren en de nodige discussie over prive en zakelijk gebruik van Facebook, LinkedIn en Twitter. Facebook bindt serieus de strijd aan met LinkedIn: Branchout.

De verschillen tussen deze 3 netwerken volgens menig zelfstandige:

  1. LinkedIn: puur zakelijk gebruiken
  2. Facebook (en Hyves): prive gebruiken, alleen verbinden met vrienden en familie
  3. Twitter: mix zakelijk en prive

Veel mensen proberen toch zakelijk en prive gescheiden te houden. Jan Willem Alphenaar zegt in een reactie bijvoorbeeld:

Wil ik dat een potentiële klant eerst op mijn Facebook pagina komt en ziet dat ik lekker aan het Crowdsurfen was bij de The Opposites?
Nee, liever niet. Wel als we elkaar kennen. Dat vind ik niet erg. Maar potentiële klanten gaan altijd af op een eerste indruk. En die kan privé wel eens anders zijn dan zakelijk. Waardoor de klant een verkeerde indruk krijgt.

Zelf ben ik meer een voorstander van, ik ben ik, altijd. Dingen die ik niet wil delen, komen niet op het web. Ook potentiële klanten mogen zien dat ik met de kids naar de Graafschap ga, of dat ik naar een concert van Sting ga. Dat kan afstoten, maar juist ook aantrekken.

Als dit afstoot dan ben ik blij dat je mijn klant niet wordt, want dat ben ik ook. Als het aantrekt, mooi dan hebben we gelijk een passie dat we delen.

Laten we eens kijken hoe BranchOut werkt en hoe je het kunt installeren.

Hoe BranchOut te installeren

Je kunt starten met het accepteren van een uitnodiging of je gaat zelf naar BranchOut

Dan geef je toestemming om de gegevens uit je profiel te delen met de toepassing. Je geeft ook toestemming tot de gegevens van je vrienden. Het enige wat je kunt aanpassen is dat je geen mail wilt ontvangen.

Dan worden je werk- en opleidingsgegevens uit jouw Facebook informatie gehaald. Je ziet gelijk de knop ‘LinkedIn Import profile’, als je hier op klikt worden al je gegevens uit LinkedIn gehaald.

Dan geef je BranchOut toegang tot jouw gegevens in LinkedIn. BranchOut heeft hiervoor jouw wachtwoord van LinkedIn niet nodig.

Heb je veel gegevens in LinkedIn staan dan wordt het hier allemaal geïmporteerd en dat kan even duren. Voor de duidelijkheid, jouw LinkedIn contacten worden niet meegenomen, alleen de informatie uit je LinkedIn profiel. (klik op de afbeelding voor een volledig beeld)

Nu kun je Facebook vrienden uitnodigen door te klikken op Connect komt er een uitnodiging als hierboven op hun prikbord. Gelukkig kun je deze stap ook overslaan.

Als je met meer mensen gaat verbinden krijg je telkens een andere badge. Dit lijkt op bijvoorbeeld FourSquare en maakt het een beetje een competitie. Zeker ook omdat er een overzicht is van je meest verbonden vrienden. In dit overzicht kun je ook zien wie het grootste netwerk heeft via zijn/haar vrienden, en wie contact heeft met de meeste bedrijven via dat netwerk.

Klaar. Zo zag mijn BranchOut profiel er uit direct na al deze stappen.

Nu 2 weken verder ziet mijn profiel op BranchOut er zo uit. BranchOut heeft een aantal stappen toegevoegd waarmee je het profiel voor een bepaald percentage compleet maakt. Aanbevelingen versturen en ontvangen speelt hierin een belangrijke rol. Maar ook het ‘ Leuk’ vinden van de toepassing en het verspreiden naar je vrienden. De laatste 2 zijn verplichtingen waar ik niet van houdt.

Wat grappig is zijn de e-mails die je krijgt als iemand wordt toegevoegd aan je BranchOut Empire. Dat klinkt wel heel mannelijk, een empire.

LinkedIn gaat verder dan alleen voor baanzoekers

Voor mij ziet BranchOut er uit als een toepassing die gericht is op banen, een nieuwe baan, werkzoekende, een CV.
Kijk maar eens naar deze quizzes:

Geldt dit ook voor LinkedIn vroeg ik me af. Dat gevoel heb ik niet maar wat zegt LinkedIn zelf.

Over 90 million professionals use LinkedIn to exchange information, ideas and opportunities

  • Stay informed about your contacts and industry
  • Find the people & knowledge you need to achieve your goals
  • Control your professional identity online

LinkedIn is een platform voor je professionele netwerk, dit kan dus breder dan alleen voor werkzoekende. Je ziet ook dat veel zelfstandigen hier actief op zoek zijn naar nieuwe klanten en klussen.

BranchOut heeft nog lange weg te gaan tot waar LinkedIn is

Mijn conclusie voor BranchOut, het weet slim gebruik te maken van het grootste online platform, Facebook. Je hebt een groot potentieel bereik en het virale effect van mensen uitnodigen via het prikbord en aanbevelingen helpen enorm bij de verspreiding.

Facebook wordt door veel mensen als meer prive ervaren. Een toepassing als BranchOut laten meer dingen van je zien dan vrienden van je willen weten. Aan de andere kant, deze vrienden kunnen je mogelijk helpen aan een nieuwe baan.

Een nieuwe baan, een volgende stap in je carriere, daar draait BranchOut om. Een nieuwe klus vinden als zelfstandige zie ik niet snel gebeuren. BranchOut is niet meer dan een passieve CV.

Mijn verwachting is dat mensen gewend zijn hun werkzaamheden bij te houden op LinkedIn en dat de CV in BranchOut snel zal verouderen.

Als zelfstandige ben je niet op zoek naar een nieuwe baan maar naar klanten. Of je wilt juist dat klanten jou goed kunnen vinden. Die mogelijkheden heb je al lang in Facebook met een eigen pagina. Deze Facebook bedrijfspagina wordt gevonden in de zoekmachines. Klanten en potentiïle klanten kunnen fan worden van je. Lees meer hierover in Verleid bezoekers om fan van je te worden – Facebook pagina

Ben jij meer open op Facebook en verbind je met meer mensen dan alleen je vrienden en familie op je persoonlijke profiel dan heb je daar ook nog eens de gelegenheid om je werkzaamheden en projecten te delen.

Als zelfstandige kun je goed zonder BranchOut, begin een eigen pagina.
Voor werkzoekenden en recruiters is BranchOut een mooie aanvulling, als profielen worden onderhouden.

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is een businesscoach die je helpt met beslissingen nemen, maar je ook uit je tunnelvisie haalt en je een breder perspectief laat zien. Een gesprek met Erno leidt altijd tot scherpe, nieuwe inzichten. Wil je brandjes blijven blussen of ga je doen wat het belangrijkste is voor je bedrijf? Erno houdt je bij de les, loodst je door de prioriteiten en helpt je om stap voor stap de juiste beslissingen te nemen om een gezonde groeimotor te bouwen, zodat de onderneming vanzelf loopt met je team, de juiste klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee hij klanten helpt: – Beslis hulp nuBetere beslissingen actie groepFocus en stok achter de deur. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.

Comments are closed