Door Erno Hannink | d. Narrow Networking
Facebook is een social newerk site, net als Hyves bijvoorbeeld. Hyves heeft februari 2009 7,5 miljoen leden en 5,9 miljoen unieke bezoekers die maand. Facebook is No2 in Nederland met 1 miljoen unieke bezoekers diezelfde maand.
Opvallend aan deze cijfers is dat Facebook in een jaar tijd gegroeid is met 337% en Hyves groeide in die tijd met 14 procent. Doordat Facebook in 2008 in Europa allemaal vertalingen heeft gemaakt van de site oa Nederlands, Frans, Spaans, Duits is Facebook de No 6 website wereldwijd.
Het ziet er naar uit dat met het steeds internationaler worden van ons relatienetwerk de populariteit van Facebook alleen maar verder zal toenemen. De meeste mensen die je kent hebben al wel een profiel op Hyves maar ik verwacht dat het niet meer lang zal duren dat ze ook een profiel hebben op Facebook.
De leeftijd van mensen waarmee ik verbonden ben op Facebook is ook hoger dan op Hyves. De berichten die ik ontvang op Facebook zijn anders dan op Hyves. Voor mij is Hyves meer ontspannen, meer pret en Facebook meer professioneel.
Hoewel ik ook Amerikanen in mijn netwerk op Twitter ken die Facebook alleen gebruiken om prive te verbinden, dus geen ‘zakelijke’ contacten. De updates die ze op Facebook plaatsen zijn bedoeld voor vrienden en familie; “Berichten die mijn moeder ook begrijpt en niet van belang zijn voor mijn andere contacten.”
Je start met het maken van een account op Facebook; jouw profielpagina. Deze profielpagina is een profiel van jou persoonlijk, dus niet van je bedrijf. Dit staat vermeld ook in de voorwaarden van Facebook. Netwerken op Facebook gaat om persoonlijk contact.
Als je nog geen profiel hebt in Facebook dan ga je naar Facebook.com en vult de gevraagde gegevens in:
Is je profiel aangemaakt dan kun je onder de tab ‘info’ veel over jezelf vertellen. Deel zo veel mogelijk informatie zodat het verbinden met andere mensen eenvoudiger wordt. Je netwerk kan zo vertrouwen in je krijgen en sneller een verzoek om te verbinden accepteren.
Algemene gegevens
In het eerste deel – algemene gegevens – vertel je wanneer en waar je geboren bent. Verbindingen in je familie binnen Facebook als bijvoorbeeld je partner, kinderen, broer(s) of zus(sen) ook een profiel hebben in Facebook.
Verder kun je kwijt wat je in Facebook wil doen, wat je geloofsovertuiging en politieke voorkeur is. Het hoeft allemaal niet. Je kunt via de privacy instellingen ook bepalen wie wat krijgt te zien.
Persoonlijke gegevens
In dit onderdeel vertel je dus echt wat meer over jezelf, waar je van houd, je interesses en bezigheden. Dit is het deel waar mensen je beter kunnen leren kennen. Dit geeft ook een uitgebreider beeld van je als je het vergelijkt met LinkedIn bijvoorbeeld. Wees zo volledig mogelijk.
Contact gegevens
Hier kun je alle gegevens kwijt over hoe mensen contact met jou kunnen opnemen. Denk aan telefoon, email, maar ook Skype en Google Talk bijvoorbeeld. Je websites kun je hier ook kwijt; voor iedere URL een aparte regel.
Opleiding en werk
Je hoeft hier niet al je opleidingen en werkzaamheden weer te geven. Geef wel je huidige baan aan, zeker als zelfstandige professional.
Facebook profiel volledig
Je profiel is nu volledig ingevuld voor Facebook en dit zien de vrienden van jou dus:
persoonlijke URL
De standaard URL die je van Facebook ziet er zo uit http://www.facebook.com/profile.php?id=502222196. Niet echt handig, zeker niet voor in de zoekresultaten, beter is bijvoorbeeld http://facebook.com/ernohannink
Hiervoor ga je naar http://www.facebook.com/username.
Je profiel is dus persoonlijk en gaat over jou. Promotie voor jouw bedrijf kun je maken op een pagina. Het leuke van je eigen profiel is dat je vrienden krijgt. Een wederzijdse bevestiging dat je elkaar kent of interessant genoeg vindt om mee te verbinden. Op een pagina krijg je fans. Mensen kunnen zo met 1 klik fan worden van je bedrijf of boek bijvoorbeeld.
De belangrijkste reden om een pagina te starten naast je profiel;
Je pagina wordt geindexeerd binnen en buiten Facebook, dus ook door Google.
Het aantal fans dat je kunt krijgen is niet gelimiteerd terwijl je niet meer dan 5.000 ‘vrienden’ kunt krijgen op je profielpagina.
Met een pagina versterk je verder je eigen merk inclusief sleutelwoorden in de titel, goed voor SEO (zoekmachine optimalisatie).
Let goed op de naam die je kiest – je kunt deze niet meer wijzigen. Ook niet als je een spelfout maakt.
http://www.facebook.com/pages/create.php of je klikt op de link onderaan de pagina:
Er is geen limit aan het aantal pagina’s dat je kunt creeëren. Je kunt voor ieder product een pagina maken, of voor meerdere bedrijven die je hebt….
Facebook heeft standaard een aantal applicaties die je kunt gebruiken zoals Notities, Foto’s, Discussies, Evenementen en Video. Daarnaast kun je dezelfde applicaties toevoegen als aan je profiel zie punt 4. Enkele applicaties die handig zijn voor de pagina van je bedrijf:
Dit is mijn pagina op Facebook – Word Fan :0)
Gebruik de about box aan de linkerkant om met zoekwoorden aan te geven wie je bent, wie je helpt (doelgroep) en wat je oplost.
Net als in de profiel pagina kun je op de info tab meer informatie kwijt. Deze keer gaat het dus over je bedrijf. Plaats de links naar je website en weblog op je info pagina.
URL voor je pagina
Als je Facebook pagina al langer actief is en je hebt meer dan 100 fans dan kun je de URL mooier en korter maken. Hiervoor ga je naar: http://www.facebook.com/username
Enkele andere goed opgezette pagina’s op Facebook:
Op een pagina ben jij de leider, de eigenaar. Jij bepaalt vooral wat er getoond en geschreven wordt. Jij zet de toon. Als je liever iets wil opzetten voor meer mensen zet je een groep op. In een groep kun je meerdere mensen zorgen voor activiteit en onderhoud.
Als je dus bijvoorbeeld een evenement gaat organiseren met een aantal mensen is het goed om een groep op te starten.
Let goed op de naam die je kiest – je kunt deze niet meer wijzigen. Ook spelfouten kun je niet aanpassen. Als je een fout hebt gemaakt of toch liever een andere titel wil kun je beter direct een nieuwe groep aanmaken.
Hiervoor ga je naar: http://www.facebook.com/groups/create.php of je klikt op de link onderaan de pagina:
Wil je meer informatie toevoegen aan je site, vooral zakelijke informatie, ga dan naar applicaties.
Enkele handige applicaties voor zakelijk gebruik:
In dit overzicht vind je nog veel meer applicaties.
Wil je nog meer leren over Facebook dan is Mari Smith een zeer interessante en leuke dame om te volgen. Mari Smith is Facebook (en Twitter) expert. Zie bijvoorbeeld haar site WhyFacebook vol me tips en uitleg. Dit is haar pagina op Facebook en @marismith op Twitter.
Verbind met mij op Facebook en wordt fan van mijn pagina’s:
Erno Hannink – Social Media voor Zelfstandigen Specialist
Erno Hannink – Social Media for Independent Professionals Specialist
Laat de klant naar jou komen
Bronnen:
Erno is een businesscoach die je helpt met beslissingen nemen, maar je ook uit je tunnelvisie haalt en je een breder perspectief laat zien. Een gesprek met Erno leidt altijd tot scherpe, nieuwe inzichten. Wil je brandjes blijven blussen of ga je doen wat het belangrijkste is voor je bedrijf? Erno houdt je bij de les, loodst je door de prioriteiten en helpt je om stap voor stap de juiste beslissingen te nemen om een gezonde groeimotor te bouwen, zodat de onderneming vanzelf loopt met je team, de juiste klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee hij klanten helpt: – Beslis hulp nu – Betere beslissingen actie groep – Focus en stok achter de deur. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.