De heksenjacht van Facebook – jouw profiel verwijderd of omgezet naar een community pagina

Door Erno Hannink | Facebook marketing blog

dec 23

Berichten via mijn Facebook pagina, PMs via Facebook, e-mails, Whatsapp berichten en telefoontjes met vragen over Facebook. Of vooral één vraag, “Hoe krijg ik mijn Facebook profiel weer terug?”

Wat is er gebeurt?

Facebook profiel verwijderd

Facebook haalt de teugels aan. Alle ‘persoonlijke’ profielen die niet voldoen aan de voorwaarden van Facebook worden verwijderd.

Voor de duidelijkheid je hebt deze voorwaarden geaccepteerd toen je dat persoonlijk profiel registreerde. Gebruik je vanaf 1 januari 2015 Facebook dan accepteer je automatisch de nieuwe voorwaarden van Facebook.

Persoonlijk en zakelijk op Facebook

Je hebt binnen Facebook 3 entiteiten:

  1. Persoonlijk profiel
  2. Groep
  3. Pagina

Een persoonlijk profiel is persoonlijk. Dat ben jij als persoon en je gebruikt dus alleen je voornaam en je achternaam. Zonder toevoegingen. Geen bedrijfsnaam. Alleen jouw eigen naam.

“Ja maar, ik wil persoonlijk helemaal niet op Facebook.”

Dat kan, registreer dan niet op Facebook is de mijn korte reactie.

Facebook draait om jou als persoon. Jij vindt dingen leuk. Jij leest dingen van je vrienden. Jij deelt verhalen met je familie. Jij leest de verhalen van clubgenoten. Jij deelt artikelen, afbeeldingen, video’s die je inspireren. Dat doe je omdat ze jou persoonlijk raken.

De berichten die jouw vrienden op Facebook delen zie je het meeste voorbij komen. En dat is logisch want het zijn je vrienden. Het zijn de mensen waar je graag dingen van leest.

Maar je weet het zo net nog niet met Facebook. Privacy, advertenties, jouw foto’s in advertenties. Het kan dan wel een gratis platform zijn, maar mag dat allemaal wel?

Ja, dat mogen ze.

Facebook is een bedrijf met een eigen platform Facebook.com waar jij vrijwillig gebruik van kunt maken.

Jij hebt dus ook de keuze om Facebook niet te gebruiken.

“Maar er zitten zo veel mensen op Facebook die interessant zijn voor mijn bedrijf.”

Maar jij en ik wil helemaal geen ongevraagde berichten van bedrijven ontvangen, ook niet van jouw of mijn bedrijf. Ik wil tips voor mijzelf, mijn gezin, mijn bedrijf of mijn leven. Ik bepaal dus.

En het liefste zie ik berichten van mijn vrienden, van ondernemers (via hun pagina) die waardevolle tips delen waarmee ik verder komen, van de groepen met waardevolle informatie en tips.

Als jij persoonlijk niet op Facebook wil, dan is er ook geen reden om met je bedrijf op Facebook te gaan!

[Tweet “Als jij persoonlijk niet op Facebook wil, dan ook niet met je bedrijf op Facebook!”]

Heb je een persoonlijk profiel dan kun je een zakelijke pagina voor jouw bedrijf maken. De mensen die op je pagina komen en Liken kunnen niet zien wie die pagina heeft gemaakt.

Je kunt ook een groep maken, deze wordt gemaakt met jouw persoonlijk profiel. Je communiceert in die groep met je persoonlijke profiel. Je kunt dus geen groep maken of binnen een groep dingen delen als je bedrijf.

Wat moet je nu doen

Stel jouw profiel voldoet stiekem ook nog niet aan de voorwaarden voor een persoonlijk profiel. En je profiel bestaat nog steeds.

Pfew, dan heb je geluk. Je kunt er nu nog iets aan doen.

Doe dit dan ook nu:
Maak je persoonlijke profiel ook echt persoonlijk door alleen je eigen naam te gebruiken zonder toevoegingen.

Dus “Erno” en “Hannink” zonder toevoeging zoals bijvoorbeeld “coach” of “Nr.1 Coachingsbedrijf”.

Volg deze stappen om jouw Facebook profiel te behouden

Je maakt je profiel persoonlijk, een persoonlijk profiel. Sommige mensen zeggen een persoonlijke pagina.

1. Ga naar instellingen

Gebruik deze link om direct naar instellingen te gaan:
https://www.facebook.com/settings

Of ga naar het driehoekje rechtsboven als je op Facebook.com zit.

facebook-persoonlijk-profiel-naam-aanpassen-1

2. Naar naam

Klik op “Bewerken” achter “Naam”.

facebook-persoonlijk-profiel-naam-aanpassen-2

3. Verander dit in je eigen naam.

Eenvoudig, bij “Voornaam” staat jouw voornaam en bij “Achternaam” jouw achternaam zonder toevoegingen ook geen titels.

facebook-persoonlijk-profiel-naam-aanpassen-3

Nadat je dit hebt aangepast kun je dit de komende 60 dagen niet meer wijzigen.  Als het goed is hoef je het ook (bijna) nooit te wijzigen. Het is jouw eigen naam, die veranderd ook niet zo maar.

4. Voegen eventueel ‘Andere naam’ toe

https://www.facebook.com/ernohannink/about?section=bio

facebook-persoonlijk-profiel-naam-aanpassen-4

Hier kun je jouw meisjesnaam invullen of je artiestennaam of ….

“Andere namen zijn altijd openbaar en helpen je vrienden om je op Facebook te vinden.”

Facebook persoonlijk profiel verdwenen

Voor de duidelijkheid Facebook zegt ook dat je maar één persoonlijk profiel kunt hebben.
Je bent één persoon. Je hebt mogelijkheid om je verschillende delen van jouw leven zoals je werk, bedrijf, familie, buurt, club te scheiden.

Je kunt bijvoorbeeld lijsten aanmaken en een bericht alleen met werk-vrienden, club-vrienden of familie delen. Zelfs als je zelfstandig ondernemer bent kun je een lijst aanmaken met je vrienden/relaties als freelancer en de vrienden in het andere deel van je leven.

Voor mij is het allemaal één leven. Een happy mix. Maar misschien zie jij het niet zo.

Voor Facebook kun je maar één profiel hebben. Ontdekken ze een dubbel (onecht) profiel van jou dan loop je ook het risico dat deze verwijderd wordt.

Waarom is jouw Facebook profiel verwijderd?

Jouw profiel is verwijderd omdat deze er niet persoonlijk uit zag voor Facebook. Met persoonlijk bedoelt Facebook, alleen je voornaam en achternaam is gebruikt. Geen toevoegingen.

Voor de duidelijkheid de beoordeling of je profiel persoonlijk is gebeurt automatisch. Vandaar dat op dit moment zo veel profielen worden gevonden en worden verwijderd. De automatisch herkenning van onechte profielen is aangescherpt en werkt goed.

Jij hebt een toevoeging achter je naam gebruikt die niet persoonlijk is. Of je hebt helemaal geen eigen naam gebruikt maar een bedrijfsnaam of een andere naam.

Profielen als Art Alert lopen het risico dat dit profiel wordt verwijderd. En dan is alle tijd die je hebt gestoken in het opbouwen van je netwerk (3.600 vrienden) en plaatsen van berichten met foto’s en video’s verloren. Of Kreeft en Co of Bootstrap Packages of Notaris Laarberg, Welness Domein, zo maar een paar voorbeelden uit mijn openstaande vrienden verzoeken.

Zelf voeg ik nooit profielen toe als vrienden op Facebook of LinkedIn. Wil ik je als bedrijf volgen dan doe ik dat wel via je pagina bijvoorbeeld.

Overigens vind ik een persoonlijk profiel met als foto het logo van je bedrijf ook niet echt persoonlijk.

Hoe krijg ik mijn profiel weer terug?

Jammer maar helaas. Je bent te laat. Persoonlijk heb ik al veel mensen gewaarschuwd dat ze hun profiel moeten wijzigen. Heb je dat niet gedaan en heeft Facebook je profiel verwijderd dan ben je te laat.

Je kunt nog wel iets doen, maar je profiel zoals deze was krijg je niet meer terug.

Wat kun je wel doen?

  1. Een nieuw profiel aanmaken.
  2. Je oude profiel (die niet meer toegankelijk is) omzetten naar een pagina
  3. Je nieuwe profiel beheerder maken van deze pagina.

Na deze stappen is jouw nieuwe persoonlijke profiel beheerder van de pagina. In deze pagina zijn je ‘vrienden’ omgezet naar Likes voor je pagina.

Alle inhoud, berichten, updates, foto’s en video’s zijn verwijderd en komen ook niet meer op je pagina. Die zul je allemaal weer moeten toevoegen.

Anne Raaijmakers heeft een uitgebreid artikel geschreven met schermen van de stappen die je precies moet volgen om dit te bereiken.

>> Wat kun je doen als Facebook je profiel omgezet heeft in een pagina? <<

Bouw je bedrijf niet op gehuurde grond

Platformen als Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest zijn mooi, groots, handig met veel mensen. Dit nodigt uit om daar actief te worden. Jouw doelklant zit ook op één of meerdere van deze platformen.

Dat is dus slim om te doen, maar doe dit niet als enige voor jouw bedrijf.

Het fundament voor je eigen bedrijf bouw je op jouw Power Platform. Hiermee ben je vindbaar in de zoekmachine. Hier staan jouw producten. Hier kun je altijd mensen naar verwijzen.

Jij bent de eigenaar van de domeinnaam en het is jouw Power Platform met jouw regels.

De levensader van jouw bedrijf is (wordt) jouw Lasting List. De lijst met e-mail adressen van mensen die graag meer van jouw interessante artikelen lezen. Fans en potentiële kopers.

Jij bent de beheerder van deze lijst en de mensen besluiten zelf of ze jouw e-mails willen blijven ontvangen of niet.

De sociale netwerk sites zijn de sites waar jouw doelklant ook uithangt. Daar wil jij dus ook zijn, maar een deel van je tijd.

Want uiteindelijk blijven bedrijven als Facebook, Twitter en LinkedIn de baas over wat er gebeurt op hun platform. Passen zij de regels aan en kun jij er niet mee leven dan moet je kunnen stoppen.

 

Credit foto: MKHmarketing via Flickr

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is een businesscoach die je helpt met beslissingen nemen, maar je ook uit je tunnelvisie haalt en je een breder perspectief laat zien. Een gesprek met Erno leidt altijd tot scherpe, nieuwe inzichten. Wil je brandjes blijven blussen of ga je doen wat het belangrijkste is voor je bedrijf? Erno houdt je bij de les, loodst je door de prioriteiten en helpt je om stap voor stap de juiste beslissingen te nemen om een gezonde groeimotor te bouwen, zodat de onderneming vanzelf loopt met je team, de juiste klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee hij klanten helpt: – Beslis hulp nuBetere beslissingen actie groepFocus en stok achter de deur. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.

Comments are closed