Geen advies, alleen luisteren #experimenteervrijdag

Door Erno Hannink | Experiment

mrt 06
geen-advies-alleen-luisteren

Eigenlijk wilde ik het vandaag, bij de tweede keer, alweer overslaan, de experimenteervrijdag. Totdat Annemiek zei dat ze voor iedere vrijdag het bericht op LinkedIn had gereserveerd voor #experimenteervrijdag. Hiermee had ze mij voor het blok gezet.

Dat is zo fijn van het delen van je proces met de wereld en aan een team die dit goed oppakt. Gelukkig maar, want experimenteervrijdag is bedoeld om dingen te doen die ik normaal niet doe. Uit mijn comfortzone.

Het experiment van afgelopen week heb ik nog niet gedaan. De meest eenvoudige uitweg is er gewoon niet meer over schrijven. Door de e-mail van Annemiek was het me duidelijk dat ik moest doorzetten. Ik moest dingen doen om uit mijn comfortzone te komen, want dat zijn de momenten waarop ik het meeste leer.

Nieuwe dingen leren is belangrijk voor nieuwe energie. In het begin ben je niet handig in een nieuwe activiteit, maar geleidelijk aan lukt het beter en krijg je er plezier in.

In het gesprek van Whitney Johnson met Michael Bungay Stanier over zijn boek The Advice Trap in de podcastaflevering van Disrupt Yourself ging het over de drang om advies te geven. Advies geven aan andere mensen terwijl je de situatie, de achtergrond, de historie onvoldoende kent. Advies geven omdat je denkt dat je het wel weet met je beperkte ervaring. De aflevering heb ik niet afgeluisterd, want de boodschap ging te veel tegen mijn gevoel in. Hij voelde ongemakkelijk.

Advies goed voor mijn ego

Gisteren deed ik het nog. In een gesprek met een ondernemer leerde ik in korte tijd over hoe zij bij mij gekomen is en waar ze mee worstelt. Op basis van mijn expertise ging ik advies geven over hoe zij zich kan focussen in haar communicatie. Focus is waar ik veel ervaring mee heb en het advies geven op dit gebied gaat me gemakkelijk af. Focus is tegelijk lastig voor veel ondernemers die ik ontmoet.

Nadat ik het advies heb gegeven is deze ondernemer blij. Ze ziet de nieuwe stap voor zich. Ze vindt hem wel spannend, maar ze ziet de mogelijkheid om de huidige situatie te doorbreken. Dat zij enthousiast is over het advies geeft mij weer een goed gevoel. Het is lekker voor mijn ego. Advies geven kost weinig energie en de reacties zijn positief.

Tijd dus om dit te doorbreken. Wat zou er veranderen wanneer ik de ondernemer help om haar eigen weg te ontdekken? Geen advies geven, maar vragen stellen en alleen maar luisteren. Wat betekent dit voor mij? Verlies ik hiermee het gevoel dat ik waarde toevoeg? Verlies ik hiermee mijn eigenwaarde?

De komende week ga ik ten minste twee dagen geen advies geven, alleen maar luisteren. Ik ga niet snel dingen oplossen wanneer mensen mij iets vragen. Ik luister en laat ze hun eigen weg ontdekken. Ik wil actief luisteren. Hiervoor blader ik het boek van Stan Lenssen, Eindelijk iemand die naar je luistert, nog eens door.

En ik ga deze week het experiment van vorige week uitvoeren. Het uitstelgedrag kwam doordat ik de template van Bryan Harris voor mijzelf mooi wilde maken. Nergens voor nodig in dit experiment, dus ik ga mijn plan voor de dag gewoon opschrijven in mijn notitieboekje.

Follow

About the Author

Er komen constant moeilijke beslissingen op je af. Je wordt continu in de onderneming gezogen. Je hebt weinig mensen die echt met je kunnen sparren en snappen hoeveel bordjes je als ondernemer probeert draaiende te houden. Erno houdt je bij de les, ik loods je door de prioriteiten en help je stap voor stap om de juiste beslissingen te nemen om uiteindelijke een gezonde groeimotor te bouwen zodat je bedrijf vanzelf loopt. Ik breng ervaring mee van meer dan 1000 klanten die exact met dezelfde vragen zitten. De ondernemers die ik help met lastige beslissingen, bouwen een duurzaam bedrijf, voor het team, de klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee ik klanten help: – De juiste klanten aantrekkenNieuw product en snelStok achter de deur Lees meer over zijn diensten. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.