Hier leef ik, hier investeer ik

Door Erno Hannink | Keuzes

jan 24
hier-leef-ik-hier-investeer-ik

Al een tijd worstel ik met de combinatie van mijn werk en privé, en het duurzaam verbeteren van de omgeving.

Wat kan ik doen aan boeren die te veel vlees ‘produceren’ op een klein grondgebied met als belangrijkste doel het verdienen van meer geld? De impact van de grootschalige vleesindustrie op onze omgeving en daarbuiten is overduidelijk. Overschakelen op plantaardig eten is iets wat ik kan doen. Het is een begin, maar is dit genoeg?

Regeneratie van weidegrond en de grond die nu gebruikt wordt voor de teelt van voeding voor de dieren is wat ik wil, maar ik weet nog niet hoe dat bereikt kan worden. Wie kan ik hierbij helpen? Wie kan mij helpen?

Over de worsteling met wat ik kan doen in mijn businesscoaching en in mijn leven voor een duurzame verbetering van onze omgeving en de aarde sprak ik al eerder met Nathalie Nahai (How do we improve business and our planet).

Na het gesprek een paar weken geleden met Else Boutkan (Transitie naar de duurzame wereld met de ondernemer) heb het volgende toegevoegd aan mijn profiel op verschillende platformen en op mijn website.

‘Ik werk met ondernemers die de wereld duurzaam verbeteren. Ze dagen het bestaande systeem uit.’

Opnieuw een stapje in de duidelijke keuze van de klanten die ik het best help. Deze ondernemers help ik graag met de volgende stap voor henzelf en hun bedrijf. Door te werken met bedrijven die een bijdrage leveren aan de omgeving heb ik het gevoel dat ik daar indirect ook een bijdrage aan lever. Zo zette Else mij eerder al aan het denken over de duurzaamheid van een klant met wie ik tot voor kort samenwerkte.

Het boek dat ik nu lees ‘Winners Take All’ van Anand Giridharadas sluit hierop aan. Anand zet mij aan het denken over de moderne filantropie. Over miljardairs die goede doelen ondersteunen met grote bedragen, maar die dit geld verdiend hebben met systemen en producten die hebben bijgedragen aan de ongelijkheid die ze nu willen oplossen.

In dit boek komt ook de visie van Porter en Kramer naar voren over Creating Shared Value (HBR jan 2011 – voor abonnees, maar het artikel is ook los te bestellen).

  • Winst maken is belangrijk voor het voortbestaan van het bedrijf.
  • Wanneer je winst maakt dan geef je terug aan de gemeenschap waarmee je dit hebt opgebouwd.

Je hebt niet alleen oog voor de cijfers en winst, je kijkt ook naar de impact op de omgeving, op de medewerkers in het bedrijf en op de ecologie.

Investeer waar je leeft. Investeer in de natuur, de gezondheidszorg, de armoede, de ongelijkheid, de discriminatie. Maak je winst? Geef dan terug.

Zo besloot ik voor Sinterklaas geen chocoladeletters te kopen bij de supermarkt, zoals ik dat andere jaren deed, maar bij Gaby van Gaabs bakwinkel. Zij zet mensen in haar winkel in die een afstand hebben tot de maatschappij en geeft ze werk en ritme. De missie van haar stichting Komt voor de bakker heb ik gedeeld met iedereen die een chocoladeletter kreeg.

Een paar weken geleden heb ik me aangesloten bij Stichting PakAn als businesscoach na een gesprek met Linda Commandeur. In februari worden de nieuwe projecten gekoppeld aan de mensen die helpen. Ik ben zeer benieuwd. De projecten zijn initiatieven die een positieve bijdragen leveren aan de Achterhoek.

Mijn worsteling is nog lang niet voorbij, maar deze inzichten maakten mij vandaag blij en dat wil ik graag met je delen.

Een vraag voor jou: wie in Nederland moet ik spreken over dit onderwerp?

Follow

About the Author

Er komen constant moeilijke beslissingen op je af. Je wordt continu in de onderneming gezogen. Je hebt weinig mensen die echt met je kunnen sparren en snappen hoeveel bordjes je als ondernemer probeert draaiende te houden. Erno houdt je bij de les, ik loods je door de prioriteiten en help je stap voor stap om de juiste beslissingen te nemen om uiteindelijke een gezonde groeimotor te bouwen zodat je bedrijf vanzelf loopt. Ik breng ervaring mee van meer dan 1000 klanten die exact met dezelfde vragen zitten. De ondernemers die ik help met lastige beslissingen, bouwen een duurzaam bedrijf, voor het team, de klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee ik klanten help: – De juiste klanten aantrekkenNieuw product en snelStok achter de deur Lees meer over zijn diensten. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.