Ik ben al gelukkig

Door Erno Hannink | 01 - Aandacht voor jezelf

jul 28

We reden terug van een evenement in Berlijn. Het waren lange dagen en het was al laat. Diegene die nog wakker zijn praten wat. Dan vraagt Mathys aan mij, “Wat is eigenlijk jouw ambitie?

“Dat weet ik ook niet zo. Ik wil vooral leuke dingen doen en ik wil graag onze kinderen zien opgroeien. Als ik dat kan dan ben ik tevreden. Door vanuit huis te werken en naar evenementen als deze te gaan ben ik gelukkig.”, vertel ik.

“Ik begrijp niet dat jij niet meer ambitie hebt. Een groter bedrijf, iets bereiken.”

“Maar Mathys, ik ben al gelukkig.”

Het gesprek is al een enkele jaren geleden en ik denk er regelmatig aan terug. Het doet me denken aan het verhaal van de visser en de zakenman. De Amerikaanse versie A Simple Life Well Lived en hier de Nederlandstalige versie De Visser en de Zakenman

Ook denk ik aan het verhaal van Tony Hsieh en Zappos over geluk aan de wereld leveren. Tony schetst in zijn boek een aantal raamwerken voor geluk, dit is Happiness Framework 3:

3 vormen van geluk

Uit het boek van Tony Hsieh – Delivering Happiness heb ik het volgende gehaald.

Plezier

Deze vorm van geluk duurt maar kort. Je bent telkens opnieuw op zoek naar het volgende plezier.

Momenten van plezier voor mij:

 • een ijsje eten
 • chocola of drop snoepen
 • iets moois kopen
 • nieuwe opdracht

Passie

Je raakt in een soort van flow. De tijd vliegt voorbij. Alles gaat lekker. Deze momenten van geluk duren langer. Ook als de bezigheid zelf voorbij is voel je je nog gelukkig.

Momenten van passie voor mij:

 • schrijven
 • muziek luisteren
 • creatief bezig zijn, nieuwe strategie of nieuw product bedenken
 • nieuwe dingen op het web ontdekken

Hoger Doel

De hogere-doel vorm van geluk gaat over onderdeel zijn van iets dat groter is dan jezelf en betekenis heeft voor jou. Het gevoel van geluk bij deze vorm duurt het langste.

Momenten van een hoger doel voor mij:

 • verbeter de wereld met je producten
 • andere mensen worden beter van je output
 • onze kinderen
 • gemeenschap helpen zonder er iets voor terug te verwachten

Uit onderzoek blijkt dat je het meeste geluk beleeft als je weet wat jouw hogere-doel is en dat nastreeft, en daarboven op komt dan passie en pas daarboven op komt plezier.

Tony Hsien maakt veel mensen gelukkig met een mooi bedrijf (Zappos) en een bijzondere cultuur in het bedrijf. Zijn hogere doel, met Zappos, geluk leveren aan de wereld.

Wat is mijn hogere doel?

Zelfstandigen helpen klanten aan te trekken, zodat ze voldoende geld verdienen en genieten van hun gezin.

Dit doe ik bijvoorbeeld door veel tips en informatie weg te geven via deze site en netwerken als Twitter, Facebook, Google+. Nieuwe dingen ontdekken, testen, uitproberen, en dan zien wat de waarde kan zijn voor een zelfstandige om er klanten mee te krijgen.

Dan deel ik de ervaringen weer. Vaak zonder er geld voor te vragen, andere momenten vraag ik er geld voor.

Samen met anderen bijeenkomsten organiseren waar je mensen helpt door kennis en netwerken beschikbaar te maken. Mensen bij elkaar brengen en zien dat ze genieten van wat ze krijgen maakt me helemaal gelukkig. Ik zou het zelfs doen als ik er niet voor betaald kreeg, wacht eens….. Evenementen als

 • Social Media Club Amsterdam, iedere maand met ervaringsdeskundigen kijken naar het effect van real time media. Hier helpen we professionals, social media beter in te zetten voor zichzelf of hun klanten.
 • WordCamp Nederland een jaarlijks evenement waar we enthousiaste WordPress gebruikers, ontwerpers, designers, programmeurs, ondernemers, informatie en een netwerk geven om zich te ontwikkelen en het netwerk uit te breiden.
 • Het jaarlijkse Social Media Event waar we de zelfstandige laten zien hoe je de middelen in social media kunt inzetten om klanten aan te trekken. We zijn gestart met de organisatie van SME 2011.
 • In de planning voor februari 2012 staat een nieuw jaarlijkse evenement. Hier gaan we ondernemers en zelfstandigen helpen hoe je succesvol een online business kunt uitbouwen.

Ambitie

Als je zielsgelukkig bent en niets hoeft. Ben je dan zonder ambitie?

Dit is mijn ambitie voor de komende jaren: internationaal spreken over klanten aantrekken en genieten van je gezin.
Daarvoor wil ik meer schrijven in het Engels. Dat kan als ik nog meer tijd maak om te schrijven.

Onze kinderen zijn al wat ouder, ze gaan allebei naar de middelbare school, dat geeft overdag steeds meer ruimte voor mij. Voor het internationaal spreken op locaties wat verder van huis, ga ik zoveel mogelijk de kinderen meenemen, als ze willen.

Meer succes is meer geluk?

Is geluk gekoppeld aan succes of is succes gekoppeld aan geluk?
Kun je alleen succes hebben als je veel verdient?

Als je succes hebt, dan heb je meestal ook een groter bereik, dan ben je dus in staat je hogere doel beter te verspreiden. Wordt je daardoor gelukkiger als je meer succes hebt?

Wat is jouw manier van geluk?

 1. Work hard, play hard.
 2. Ziels gelukkig – niets hoeft

Laat hieronder jouw gevoel bij geluk horen. Wat is jouw geluk?

Opmerking: de afbeeldingen komen uit het boek van Tony Hsieh – Delivering Happiness Ik weet dat er rechten op deze afbeeldingen zitten, maar ik mis de creativiteit en expertise om zo’n mooie afbeelding op te zetten. Met de promotie voor dit interessante boek over geluk en ondernemerschap doe ik hopelijk genoeg terug.

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Comments are closed