In 10 stappen naar nieuw leiderschap #boekencast afl 33

In 10 stappen naar nieuw leiderschap
In 10 stappen naar nieuw leiderschap

Het boek van Toon Franken, In 10 stappen naar nieuw leiderschap, is een dun boek met iets meer dan 100 bladzijden. Het is opgezet volgens het concept ‘Expertboek’ van Daisy Goddijn.

In zes weken schrijf je als expert op jouw onderwerp een boek dat is uitgewerkt in tien stappen. Een slim concept waardoor meer experts worden geholpen een boek te publiceren en delen dat ze anders waarschijnlijk niet hadden geschreven.

Een nadeel van dit concept is dat het wat gemaakt over kan komen om je idee in tien stappen uit te werken en dat de basis voor sommige stappen soms wat dun is. Verder staan er in dit boek korte interessante ervaringen van ondernemers en managers.

Toon begint, zoals meerdere schrijvers doen die we de laatste tijd hebben gelezen, met zeggen dat we in een bijzondere tijd leven van veel verandering. Die tijd heeft een ander leiderschap nodig en hij noemt dat nieuw leiderschap. Een leiderschap dat al meer dan tien jaar in ontwikkeling is. Een leiderschap dat past bij meer zelfsturing, zoals in een holacracy.

De tien stappen:

  1. Maak kennis met Nieuw leiderschap
  2. Neem waar wat er speelt
  3. Verbind met je potentieel
  4. Volg de mogelijkheden
  5. Experimenteer en leer
  6. Maak de bestaansredenen de baas
  7. Stimuleer werkgeluk, vertrouwen en veiligheid
  8. Vraag om volwassenheid
  9. Verdeel het leiderschap
  10. Ontdek de extra dimensie van Nieuw leiderschap

Stap 1. Maak kennis met Nieuw leiderschap

De eerste stap is een vergelijking met traditioneel leiderschap/management in een Anglo-Amerikaanse omgeving die eigenlijk pas sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland is ingevoerd naar nu meer mensgericht is.

Het lijkt te gaan over de overgang van Anglo-Amerikaans naar Rijnlands of Europees ondernemen.

Rollen die je hebt als leider van het bedrijf o.a.:

  • Inspirator en anker van de missie (en cultuur?)
  • Bewaken van nieuwe organiseren
  • Coachen medewerkers
  • Voorbeeldrol
  • Eindverantwoordelijke

Welke rollen je hebt hangt af van welke rollen je als leider / oprichter oppakt en welke je overlaat aan anderen. 

Stap 2. Luisteren

Luister naar de mensen, naar de organisatie en vooral naar je zelf. Toon heeft het over de drie intelligenties van hoofd, hart en buik. 

Stap 3. Ontdek waar de organisatie naar toe wil gaan. Intuïtie

Hier wordt het iets te wazig voor mij. Ontdek waar iets naartoe wil? Ontdek dan wat jouw rol daarin is. Waarschijnlijk werk ik te veel vanuit mijn hoofd.

Luister ook naar het gesprek met Martijn Meima, zie de link hieronder.

Stap 4. Laat het over aan je team, maar laat het niet gaan

Wees alert en bewust, maar grijp niet actief in.

Her onderstreept Toon nog eens dat het in de complexe tijd waarin we leven niet werkt om in oplossingen te denken. Dat idee is al ouder en hebben we eerder gezien in het boek van Jaap Jan Brouwer. Geef richting mee en laat het team zelf bepalen hoe. Alleen kiest Toon Franken voor een meer hart-gerichte intelligentie, een meer spirituele intelligentie om tot ideeën te komen.  

Stap 5. Experimenteren 

Snel falen om te leren. Een agile werkwijze die in een IT-omgeving goed werkt, maar niet overal. Het is meer een lapmiddel voor een Anglo-Amerikaanse organisatie die flexibeler wil worden, zegt Jaap Jan Brouwer in Nieuw Europees Organiseren. Interessant idee in deze stap zijn de paradoxen, werken met de tegenstellingen.

Stap 6. Geen persoon maar de missie van het bedrijf is de baas

Luister ook naar het gesprek met Diederick Jansse. Dit gaat over bestaansrecht van het bedrijf, en van de teams. Het gaat over de missie van het bedrijf en jouw persoonlijke missie als leider. Leg eens uit, Tom, hoe dit werkt bij Viisi. 

Stap 7. Stimuleer werkgeluk

Hij noemt hier medewerkers motiveren. Mensen zijn al gemotiveerd, daar kun je als leider weinig aan veranderen.

Werkgeluk ontstaat door autonomie, dat je de vaardigheden hebt en dat er een visie is die groter is dan jijzelf. Franken noemt hier kort Spiral Dynamics, een manier waarop je mensen makkelijker kunt benaderen op basis van hun eigen waarden en behoeften. 

Vakmanschap, vertrouwen, verbinding en inspiratie helpen je op weg naar werkgeluk voor iedereen in je bedrijf. Lees voor meer hierover ook Flow en Drive.

Stap 8. Vraag om volwassenheid

Er zijn mensen die niet meekomen, die niet willen veranderen. Spreek ze aan op hun gedrag, maar stel vooral vragen.

Maak duidelijke afspraken met elkaar zodat alle medewerkers weten waar ze op kunnen bouwen. Zorg voor zelforganisatie met veel regels en duidelijkheid zoals veelvuldig overleg.

Feedback krijgt ook aandacht in deze stap. Lees ook No rules rules, waarin wordt gesteld dat feedback een belangrijk onderdeel is. Hierin noemt Franken ook dat je zelf het goede voorbeeld moet geven en om feedback moet vragen.

Stap 9. Verdeel het leiderschap

Het gaat hier veelal over taken die je als manager wilt afstoten. Kunnen niet-leiders dan ook taken afstoten? Ja, natuurlijk. Alsof jij de enige bent die werk heeft dat je niet meer wilt doen. Je laat het leiderschap over aan de cirkels. Zelf heb je leiderschap in een of enkele rollen. 

Ook in deze stap gaat het over regels en afspraken, duidelijkheid voor iedereen.

Stap 10. Introspectie

De extra dimensie is vooral die van bewustwording, introspectie.

Het is belangrijk om tot rust te komen en weer terug te komen in je rol als leider in plaats van de manager uit te hangen die alles wil oplossen. Het gaat erom dat je de juiste gewoontes ontwikkelt en oude gewoontes afleert.

Ontwikkel jezelf in de drie dimensies van leiderschap, Skill, Stage en State. Dit is een interessant model van Anouk Brack, zie de link naar de Viisi-talk hieronder.

Korte conclusie: een boek dat wat mist aan goede onderbouwing van de verschillende elementen. Leiderschap als ondernemer, partner of manager wordt vooral bedoeld, en het leiderschap van de mensen in je team komt minder naar voren. Het gaat meer over zelfsturing in je bedrijf en hoe jij daar als oprichter een plek in inneemt.

Bronnen die we noemen:

Andere boekencastafleveringen die we noemen:

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek waarin we de tien stappen analyseren en in een paar stappen kritisch zijn. Een boek dat je als ondernemer helpt in een goede start naar leiderschap in je bedrijf en minder manager zijn.

In ruim een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Leerpunten 

Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:

  • Niet alleen luisteren naar je hoofd, gebruik ook je hart en buik. Wanneer je dit zelf niet kunt laat dit dan aan anderen over in je bedrijf.
  • Ontdek de waarde van intuïtie om te ontdekken waar je bedrijf naartoe wil.
  • Luister naar de mensen in je bedrijf, stel vragen in plaats van oplossingen aan te dragen.
  • Gebruik experimenteren en leren om te ontwikkelen als leider en met je bedrijf.
  • Het duidelijke verschil tussen verticaal en horizontaal leiderschap.
  • Gebruik de elementen uit de boeken Flow en Drive gebruiken om de motivatie van medewerkers te stimuleren.
  • Het model van Anouk Brack om de drie dimensies van leiderschap te ontwikkelen.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/iHx6Jr-l3Fs

In deze aflevering hebben we het over het boek In tien stappen naar nieuw leiderschap van Toon Franken. We halen verschillende boek aan uit voorgaande afleveringen voor verdieping. Daarnaast stel ik Tom een paar vragen over hoe dit in de praktijk loopt bij Viisi. Lees het boek wanneer je naar zelfsturing overgaat in je bedrijf en naar de manier zoekt waarom jij daar als oprichter leiderschap invult.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.