Het juiste moment voor betere beslissingen

Het circadiaans ritme ken je waarschijnlijk wel. Dit is het ritme dat onze slaap regelt en duurt ongeveer 24 uur. Het is een dagelijks ritme. Wat ik ontdekte is het effect van dit ritme op de beslissingen die je neemt.

Zo heb je de vroege vogels en de nachtuilen, en de grootste groep zit hiertussenin. De meeste mensen hebben een gemiddeld dagelijks ritme, ongeveer 65%. Ongeveer 21% van de mensen is een nachtuil en ongeveer 14% van de mensen is een vroege vogel.

Het is goed om je te realiseren wat je natuurlijke ritme is, het ritme waarin je het beste presteert.

Met de Munich chronotype questionnaire kun je aan de hand van drie vragen snel bepalen tot welke van deze drie categorieën je behoort. Beantwoord de onderstaande vragen vooral vanuit de vrije dagen, wanneer je vrij bent om te kiezen hoe laat je naar bed gaat en wakker wordt.

  1. Hoe laat ga je meestal naar bed?
  2. Hoe laat word je meestal wakker?
  3. Wat is het midden van deze twee tijdstippen? 

Wanneer je bijvoorbeeld meestal om 00:00 naar bed gaat en om 8:00 wakker wordt op je vrije dagen, is het midden van deze twee tijdstippen 4:00 ‘s nachts. Hiermee val je in de grootste groep – je bent geen vroege vogel en geen nachtuil.

Wanneer je om 21:00 naar bed gaat en om 5:00 wakker wordt op de dagen dat je geen verplichtingen en afspraken hebt, is het midden 1:00 ’s nachts en ben je een echte vroege vogel. Je hebt de meeste energie in de ochtend en al vroeg in de avond ben je klaar met de dag.

Wat doet dit ritme met je beslissingen?

Wanneer je een vroege vogel bent of in de grootste groep valt, ben je in de ochtend het beste in analytische uitdagingen. In de ochtend ben je goed in staat om je grenzen te bewaken en focus te behouden.

In de middag heb je meer moeite met focus behouden en dat is een prima moment voor creatieve werkzaamheden en inspiratiemomenten.

Ben jij een echte nachtuil, dan is dit precies andersom: in de ochtend/middag kun je he best de meer creatieve werkzaamheden verrichten, en de middag/avond bewaar je voor de analytische taken.

In het boek Het juiste moment laat Daniel Pink aan de hand van verschillende onderzoeken zien wat de beste momenten zijn om welk soort werkzaamheden te doen. Wanneer je de gehele dag door dezelfde werkzaamheden moet verrichten vind je suggesties in het boek voor wat je kunt doen om weer alert te worden later op de dag.

Enkele suggesties om weer alert te worden zijn:

  • Ieder uur een korte onderbreking van 7 minuten, weg van je werkplek, zonder telefoon of werk. Het beste is een praatje (niet over het werk) met een collega in de buitenlucht.
  • Een goede lunch. Eet je lunch niet aan je bureau. Ook lunchen kun je het best samen met collega’s doen, zonder telefoon, e-mail en social media. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling in de natuur.
  • Van een hazenslaapje van 10-20 minuten knap je op. Maak het hazenslaapje niet korter, maar ook niet langer, want dan voel je je juist slechter dan ervoor. Een kop koffie nemen voor je dutje zorgt ervoor dat je extra energie krijgt. De cafeïne wordt namelijk na ongeveer 20 minuten opgenomen in je bloed. Dus wanneer je wakker wordt, begint de cafeïne te werken. 

Plan dus geen vergadering tijdens je lunch. Ga met je team samen lunchen, voeg er een wandeling en een paar oefeningen aan toe of een dutje en praat niet over projecten, klanten of andere werkzaken.

Wanneer je in het overleg vooral analytische keuzes met elkaar moet maken, plan het overleg in de ochtend het liefst voor 11:00. Wanneer je een brainstorm organiseert of inspiratie nodig hebt voor een nieuw product, plan de bijeenkomst dan na de lunch.

Moeten de mensen in je team de hele dag het hoofd erbij houden, reserveer dan ieder uur een korte onderbreking van ongeveer 5 minuten waarin ze een beetje met elkaar kunnen kletsen en wat kunnen rondlopen, het liefst buiten. Dit lijkt tijd te kosten, maar zorgt voor een verhoging van de productiviteit. Kijk ook hoe je dit kunt organiseren bij het werken vanuit huis.

Verbeter de beslissingen van jezelf en je collega’s door rekening te houden met het dagelijkse ritme.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.