Kiezen voor de arena

kiezen voor de arena
kiezen voor de arena

Sinds ik zelf gestopt was met voetbal in mijn jeugd had ik er niet veel meer mee. Bijna 20 jaar gaf ik er niets om. Totdat mijn zoon ging voetballen.

Vanaf het moment dat hij zich heeft aangemeld bij vv Viod ben ik betrokken geweest bij zijn voetbal. Een vereniging zoekt altijd vrijwilligers en ik vond het logisch om het team te ondersteunen.

Eerst alleen als leider om alles rondom het team te organiseren, al het niet voetbaltechnische. Later ook als vlagger bij bijna iedere wedstrijd.

Zo zag ik hem groeien van keeper naar voetballer in de spits. Tot het moment dat hij wisselde van het tweede naar het eerste team en ik niet gelijk mee kon als leider en vlagger.

Het seizoen daarop gebeurde het nog een keer en toen heb ik gekozen om me te verbeteren in het vlaggen. Ik heb me aangemeld als assistent scheidsrecher bij de KNVB. Na een cursus als scheidsrechter en aansluitend als assistent scheidsrechter mocht ik wedstrijden vlaggen in de eerste en hoofdklasse.

Bekerfinale disctrict Oost

Ieder weekend op pad als trio naar een voetbalvereniging in de regio Oost en soms ook in Noord.

Vlaggen bij wedstrijden van het eerste team van een voetbalvereniging is iets bijzonders. Bij het vlaggen sta, loop en sprint je langs de zijlijn. De belanrijkste taak die je hebt is beoordelen of er een buitenspelsituatie is en vlaggen zodra dit stafbaar is geworden. Voor de bal over zijlijn, doellijn en achterlijn ben je ook verantwoordelijk, maar de buitenspel is het belangrijkste.

Uiteindelijk blijft de scheidsrechter verantwoordelijk voor de eindbeslissing. Hij krijgt commentaar van de spelers. Als assistent krijg ik vooral commentaar van het publiek.

De oudere en fanatieke supporters die je van alles naar het hoofd slingeren. In het begin geloof je het niet dat dit wordt gezegd door mannen op deze leeftijd.

De scheidsrechter staat midden in de arena. Als scheidsrechter moet je snel beslissingen nemen, gebaseerd op de spelregels en keuzes.

Is deze overtreding voldoende voor een vrije schop, moet ik een gele kaart geven of zelfs een rode kaart. Bij een bal tegen de arm, hangt deze op een natuurlijke manier langs het lichaam, of niet. Fluit ik voor een strafschop of gaan we door voetballen.

Er komt veel informatie op je af in korte tijd en daar moet ik op dat moment een beslissing over nemen.

Spelers die je proberen te beïnvloeden in de beslissing door te vallen, geschreeuw, praten en roepen of met je in gesprek gaan.

De assistent scheidsrechter van de club die je eerst het voordeel van de twijfel geeft bij een inworp tegen zijn eigen ploeg. Dan drie keer de vlag opsteekt voor buitenspel en ik er niet goed voor stond.

Veel om te leren en mijzelf te ontwikkelen.

  • Je hebt een goede conditie nodig zodat je telkens weer zo dicht mogelijk bij de situatie bent.
  • Je moet de spelregels goed kennen.
  • Je hebt ervaring nodig waardoor je situaties beter gaat herkennen waarbij vaker een overtreding wordt gemaakt.

De afgelopen vierenhalf jaar heb ik bijna ieder weekend een wedstrijd gefloten en/of een wedstrijd gevlagd. Tot begin dit jaar.

Blessure

Net als vorig jaar deed ik ook dit jaar weer mee met een hardloopwedstrijd in Zieuwent. Dit is de eerste hardloopwedstrijd van het nieuwe jaar voor mij op 5 januari 2019.

Tijdens deze wedstrijd van 10km kreeg ik rond de 6km steeds meer last van mijn scheenbeen. De spieren rondom mijn linker scheenbeen gaven aan, je hebt te veel van ons gevraagd, wij gaan niet verder. Na 7,5km moest ik wandelend verder naar de finish. Hardlopen ging echt niet meer.

Na 10 weken rust, fysiotherapie en ontstekingsremmers gaat het nu steeds iets beter. Wanneer je de afgelopen bijna 5 jaar iedere week, twee keer traint en ieder weekend één of twee wedstrijden fluit of meeloopt in een hardloopwedstrijd, dan maakt 10 weken rust mij wat onrustig.

De blessure komt door overbelasting is de conclusie van de fysiotherapeut. Niet een zware belasting in één keer, maar telkens een beetje tot de emmer overloopt.

Sinds dit voetbalseizoen heb ik mijn wedstrijden als scheidsrechter omgewisseld. De meest intensieve vorm voor mij, het vlaggen, was nu op de zaterdag. Op zondag fluiten bij de senioren.

Het leek een logische keuze. Goed fit beginnen aan de wedstrijd als assistent scheidsrechter op zaterdag. Op zondag fluiten in de buurt, zodat er meer tijd overblijft naast het voetbal.

Waar ik niet aan gedacht had was dat ik na de intensieve wedstrijd op de zondag als assistent scheidsrechter op de maandag rust had of ging uitlopen. Sinds dit seizoen stond ik na deze inspanning binnen 24 uur alweer op het veld. Het ontbreekt aan herstel.

Door de rust van de blessure en dat ik graag wil blijven sporten moest ik iets veranderen. De kans op blessure verkleinen wanneer ik weer begin met mijn hobby. Er moet meer rust komen na een wedstrijd.

Kiezen voor focus

Wat mij de afgelopen paar jaar duidelijk is geworden, is dat ik ben gegroeid in het lopen. Door het trainen bij de atletiekvereniging is mijn sprint steeds beter en sneller geworden. Tegelijk bleef het een aandachtspunt in de beoordelingsrapporten van mij als assistentscheidsrechter. Veel sneller word ik niet meer. Promoveren naar een hoger niveau zit er niet in en dat is prima.

In de afgelopen paar jaar heb ik mooie wedstrijden gevlagd en op mooie plekken. Zoals de kwart-, halve-, en finale van de KNVB beker in Oost (zie foto). Van de finale heb ik een mooie penning.

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ik fluiten steeds leuker ben gaan vinden. Waarbij ik in het begin duidelijk de voorkeur had voor het vlaggen, vind ik het nu ongeveer even leuk. Vooral het niveau van de voetballers als assistent (eerst en hoofdklasse) en de samenwerking als trio vind ik leuk.

Vorig jaar heb ik er bewust voor gekozen om als scheidsrechter te gaan van junioren naar senioren. Als scheidsrechter bij de senioren heb ik veel meer te maken met commentaar en reacties op mijn beslissingen van de spelers en staf. Dat is waar ik nog veel wil leren.

Als assistent scheidsrechter krijg ik veel commentaar van het publiek maar dat kan ik eenvoudig negeren. Zij kennen vaak de regels niet goed en kijken op het verkeerde moment bij buitenspel.

Dit alles heb ik op een rij gezet en een besluit genomen. Ik ga stoppen met mijn hobby als assistent scheidsrechter. Daardoor krijgt het fluiten de focus. Daarnaast blijf ik buiten het voetbalseizoen hardlopen in wedstrijden.

Waarom deel ik dit?

Ik ervaar veel overeenkomsten met ondernemen. Deze hobby helpt me om dingen te ontwikkelen die ik weer in mijn bedrijf gebruik. Hier sprak ik ook al eens over met Martijn Meima (van Intuïtief Ondernemen).

Zo ga ik aankomend weekend kijken bij een wedstrijd die Martijn fluit. Hij is ook scheidsrechter, maar dan voor de hockey bond. Interessant om te kijken naar de verschillen met voetbal en wat ik hiervan kan toepassen als scheidsrechter bij de voetbal.

De parallellen naar ondernemen:

  • Ik sta vaak langs de zijlijn bij netwerkbijeenkomsten en het is goed om meer de arena te betreden.
  • Ongevraagde feedback en kritiek die je krijgt wanneer je de arena betreedt. Hier heb ik ook veel geleerd van Brene Brown. Zie de korte video van haar hieronder.
  • Keuzes maken en focus op waar je het meeste kunt bereiken wanneer je merkt dat je fysiek of mentaal aan je grens zit.
  • Wanneer je het maximale bereikt hebt op jouw niveau, zoek dan naar een nieuwe uitdaging waarin je weer gaat ontwikkelen en groeien.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.