Het soort klanten waar je er veel meer van wilt helpen – de doelklant

Door Erno Hannink | Keuzes

okt 22
De klant waar je er veel meer van wilt helpen - de doelklant

Wat is de niche waarin jouw bedrijf een bijzondere positie inneemt? De positionering van je bedrijf is de start van de marketing en communicatie. Een goede positionering zorgt ervoor dat je veel eenvoudiger de juiste klanten aantrekt en alle mensen in de organisatie dezelfde kant op gaan.

Als je eenmaal weet wat de positie van je bedrijf is is en in welke niche het de meeste impact heeft, wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je dan hoeft te doen, is volledig gaan voor deze niche. Iedereen in het bedrijf werkt met dezelfde focus voor de juiste klanten.

Alle focus in het bedrijf is gericht op dezelfde niche, waardoor je de maximale energie richt op de juiste klant.

Hoe herken je de niche?

Hoe herken je de niche waarin jullie willen excelleren?
Door op zoek te gaan naar de doelklant.

De doelklant heeft een aantal kenmerken:

  • Je werkt heel graag samen met deze klant.
  • Je krijgt energie van het werken met deze klant.
  • Het liefste wil je veel meer van deze klanten.
  • Deze klant is heel blij met jullie oplossing.
  • Ze is enthousiast over jullie en deelt dit graag met anderen.
  • Ze helpt je om jullie product nog beter te maken.

Het is je waarschijnlijk al duidelijk nu:

  • De doelklant is een bestaande klant.
  • De niche die je wilt bedienen bestaat uit klanten die lijken op je doelklant.

Als je de niche helder wilt krijgen voor jullie bedrijf ga je niet op zoek naar een nieuwe niche in een onbekende markt omdat je daar als ondernemer en visionair grote kansen ziet. Je kent de niche al waarop je je gaat concentreren. Deze niche levert je nu al resultaat op, qua impact en qua geld.

Waarom de doelklant als startpunt?

De doelklant kun je aanwijzen en bezoeken en je kunt met haar praten. Met je doelklant kun je een afspraak maken om één ding helemaal helder te krijgen: wat is het grootste probleem dat ze heeft?

Het grootste probleem van de klant, waarvoor jij de beste oplossing hebt, is namelijk van cruciaal belang. De manier waarop je klant het probleem beschrijft, de exacte woorden die ze hiervoor gebruikt, zijn de woorden die terug gaan komen in jullie communicatie.

Deze woorden zorgen ervoor dat het probleem heel helder en direct voelbaar is voor klanten die lijken op jullie doelklant. De klant van wie je er nog veel meer wilt.

Wanneer je het probleem van de doelklant in de woorden van de doelklant gebruikt in je communicatie trek je klanten aan die jullie het beste helpen.

Wil je de doelklant helder krijgen voor jullie bedrijf?
Dat kan, ik schreef er eerder een volledig boek over, het Handboek Hyperspecialisatie.

Hyperspecialisatie houdt in dat je je volledig richt op het ene probleem van de doelklant, waarvoor jullie dé oplossing zijn. 

Een tip: de doelklant is geen omschrijving van het bedrijf of de markt. Het is ook niet de bedrijfsnaam van het bedrijf waar de doelklant werkt. De doelklant is die ene persoon in het bedrijf met wie jullie werken. Je zoekt dé persoon in het bedrijf die jullie het beste kunnen helpen. De naam van deze ene persoon.

Meer leren over hyperspecialisatie en helder krijgen wie jullie doelklant is? Bestel hier het Handboek Hyperspecialisatie.

Wie is jullie doelklant?

Follow

About the Author

Er komen constant moeilijke beslissingen op je af. Je wordt continu in de onderneming gezogen. Je hebt weinig mensen die echt met je kunnen sparren en snappen hoeveel bordjes je als ondernemer probeert draaiende te houden. Erno houdt je bij de les, ik loods je door de prioriteiten en help je stap voor stap om de juiste beslissingen te nemen om uiteindelijke een gezonde groeimotor te bouwen zodat je bedrijf vanzelf loopt. Ik breng ervaring mee van meer dan 1000 klanten die exact met dezelfde vragen zitten. De ondernemers die ik help met lastige beslissingen, bouwen een duurzaam bedrijf, voor het team, de klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee ik klanten help: – De juiste klanten aantrekkenNieuw product en snelStok achter de deur Lees meer over zijn diensten. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.