Langere vakantie maakt niet gelukkiger – kortere vakanties geven meer geluk

Door Erno Hannink | 02 - Aandacht voor je gezin

jul 24

Als zelfstandige ondernemer is het goed om de batterij op te laden. Dit is goed voor jezelf en je gezin. Een langere vakantie is hiervoor niet nodig.

vacation

Zelf ben ik een groot voorstander van meerdere keren per jaar kort weg, in plaats van een keer per jaar lang. De voordelen die ik zie:

 • Meerdere keren per jaar de batterij opladen
 • Meer plekken en plaatsen ontdekken, als je telkens een andere bestemming kiest
 • Veel taken in je bedrijf kunnen best een weekje blijven liggen
 • Je neemt minder mee, dus minder stress bij het inpakken
 • Last minutes zijn eenvoudiger te regelen
 • Minder vakantie in het hoogseizoen (duurder, meer toeristen)
 • Spreiding van de vakantiekosten


Echt gedegen onderzoek of korte vakanties beter dan langere zijn is er volgens mij nog niet. Jessica de Bloom en heeft al wel een aantal onderzoeken gedaan maar ze heeft nog geen vergelijking met een langere vakantie (2 weken).

Op basis van de onderzoeken die ze gedaan heeft komt ze tot de conclusie dat

“Een korte vakantie is dus een uitstekende mogelijkheid om de accu snel en flink op te laden, maar het effect is van korte duur.”

Dan Ariely, professor at Duke University in North Carolina, een ‘behavioural economist’, schrijft ook dat korte vakanties beter zijn dan een lange. “Op dag zeven van je vakantie ben je niet meer zo enthousiast als de eerste dag”.

Ook Jeroen Nawijn komt tot de conclusie “Lange vakantie maakt niet gelukkiger”. Dat de lengte van de vakantie nauwelijks invloed heeft op het geluk, heeft vooral te maken met de tijdelijke natuur van de effecten.

Beste vakantie ooit

Als je gaat wil je natuurlijk optimaal genieten van je vakantie. Een aantal interessante punten voor de beste vakantie:

 • Hoe lang we weg zijn heeft minder effect dan we denken, dus meer kortere reizen maken ons gelukkiger dan een of twee langere vakanties.
 • Een onderbreking in je vakantie laat je er meer van genieten.
 • Hoe de reis eindigt is belangrijker dan hoe het begint.
 • Met wie je bent is even belangrijk als waar je naar toe gaat.
 • Als je een vakantie beter wilt onthouden, doe dan iets wat je nog nooit hebt gedaan.
 • En voor de meeste mensen overbodig, maar voor sommige zelfstandigen noodzakelijk: je moet jezelf dwingen om vakantie te nemen.

Vakantie verbetert je welzijn en gezondheid

Jessica de Bloom geeft een viertal punten waarom vakantie je gelukkiger en gezonder maakt.

 1. Je kunt uitrusten en herstellen van het werk. Dit gebeurt doordat je andere dingen doen tijdens vakantie dan tijdens werk. De psycho-physiologische systemen die tijdens werk belast worden, kunnen op deze manier van de inspanning herstellen.
 2. Een vakantie geeft je de mogelijkheid om dingen te doen die je leuk vindt. Je kunt dingen doen waar je plezier aan beleeft en voelt je daarom gezond en gelukkig.
 3. Tijdens de vakantie heb jij de controle: je kunt doen en laten waar je zin in hebt en je bepaalt zelf hoe je daginvulling eruit ziet. Alles kan, niets moet. Deze autonomie heeft zeer positieve effecten op je geluksgevoel.
 4. Vakantie geeft je de mogelijkheid om tijd door te brengen met de mensen waar je om geeft. Een gezamenlijke vakantie creërt een gevoel van verbondenheid en maakt je daarom blij.

Volgens mij zijn de punten 2. en 3. een van de belangrijke redenen waarom jij hebt gekozen zelfstandige ondernemer te zijn. Punt 4. is waarom je hebt gekozen je onderneming in te richten naar je levenstijl en niet andersom, een lifestyle ondernemer dus.

Onthoud dan dat, volgens een Amerikaanse studie (Gump & Matthews, 2000), mensen die niet op vakantie gaan eerder ziek worden of zelfs eerder overlijden dan mensen die wel regelmatig op vakantie gaan. Wij hebben vakantie dus echt nodig. 🙂

Jij en ik hebben herstel hard nodig. Dat kan met een vrije dag of een weekeindje weg, en dat kan dus ook heel goed tijdens een (korte) vakantie.

Jouw vakantie

Wat heeft jouw voorkeur?
Ga je liever 4 keer per jaar een paar dagen of 1 keer per jaar een paar weken. Laat het hieronder horen.

credit foto: Ahmed Amir – A beautiful scenary

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Comments are closed