Likes als drugs

Likes als drugs
Likes als drugs

Wanneer ik een foto plaats op Instagram, open ik daarna meerdere keren de app om te kijken of iemand heeft gereageerd en wie er op ‘like’ hebben geklikt.

Dit werkt verslavend.

Wanneer ik mijn wekelijkse e-mail stuur naar de abonnees, kijk ik die dag een paar keer naar de statistieken van Active Campaign. Helpt dit om meer lezers te krijgen? Helpt dit om meer kliks te krijgen? Totaal niet.

Het percentage van mensen die de wekelijkse e-mail openen ligt iedere week ongeveer tussen de 25 en 30%. Soms heb ik de titel van de mail heel slecht gekozen en ligt het percentage net boven de 22%. Het percentage van mensen die klikken op een link in de e-mail zit tussen de 2% en 4%.

Deze percentages worden niet hoger wanneer ik op de dag van verzending meerdere keren naar de statistieken van mijn website of mijn e-mails kijk. Het voelt wel goed wanneer ik zie dat meer mensen de e-mail openen en klikken op een link.

Dit werkt verslavend.

Dit merkte ik ook bij WhatsApp. Wanneer ik iemand een vraag stel via WhatsApp of een antwoord stuur op een vraag, kijk ik daarna een paar keer naar mijn telefoon om te zien of er al een reactie is. Wanneer ik dan weer een reactie stuur, kijk ik daarna nog vaker naar mijn telefoon.

Dit werkt verslavend.

Dat deze apps een verslavende uitwerking op mij hebben is geen toeval. Daar is enorm veel geld, tijd en onderzoek in gestoken. De bedrijven die deze apps maken, zorgen er bewust voor dat ze zo verslavend zijn. Zij leven van het aantal gebruikers en van de tijd die in de app wordt besteed.

Enkele enorme sprongen die deze bedrijven gemaakt hebben met betrekking tot de verslaving van de app zijn:

  • Ze hebben het eenvoudig gemaakt om zoveel mogelijk familie, vrienden en bekenden te vinden met wie je een connectie kunt zoeken.
  • Ze hebben de like-knop ingevoerd.
  • Ze hebben een tijdlijn ontworpen die eindeloos doorloopt. Bij sommige apps ‘trek’ je de tijdlijn naar beneden om dan weer los te laten, zodat de nieuwste berichten verschijnen. Dit is overgenomen van bepaalde gokmachines.
  • Ze hebben rode bolletjes gecreëerd die aangeven dat je ongelezen berichten en reacties hebt.
  • Ze sturen e-mails wanneer een ‘vriend’ iets heeft gepubliceerd waar al veel mensen op gereageerd hebben.

Het is dus niet zo vreemd dat ik me ertoe laat verleiden de app vaker te bezoeken dan nodig is. Het spul is bewust zo verslavend gemaakt. 

Mijn brein krijgt een kick wanneer ik een taak afhandel. Of een taak afhandelen nou een artikel schrijven is of een reactie op Twitter of een e-mail lezen maakt niet uit, maar er is wel degelijk een verschil in de impact. Iedere werkdag een artikel publiceren levert mij uiteindelijk veel meer op.

Mijn brein vindt het heerlijk om druk te zijn met allerlei korte taken. Ik krijg telkens weer een shot kortetermijnbevrediging.

Dit werkt verslavend.

Schakelen van taken

Het nadeel van al deze kleine taken is dat ze ervoor zorgen dat ik niet aan het diepgaande werk toekom. Na het schakelen van de ene taak naar de andere, hoe kort ook, heb je ongeveer 20 minuten nodig om je volledige aandacht weer te kunnen richten op de oorspronkelijke taak.

Een focustaak, zoals nadenken, iets uitwerken of een plan maken, kost in de meeste gevallen niet meer dan een of twee uur. Door alle afleidingen die ik toesta is diezelfde actie soms na een dag nog niet afgerond.

Iets afhandelen werkt verslavend. Kleine taken snel afhandelen werkt bijzonder verslavend.

Wanneer er een melding van WhatsApp binnenkomt wil ik graag kijken.

Het kost maar weinig tijd om te reageren op dat berichtje. Daarmee kunnen mijn collega’s ook weer verder. Maar daarna komt er weer een vraag, of een andere reactie in de groep, en zo ben ik een halfuur verder. Met de taak die het belangrijkste was voor vandaag ben ik niets opgeschoten.

Wat ik doe om van deze verslaving af te komen

Beter delegeren

Ik leer collega’s en klanten vragen te stellen op het juiste kanaal en geef aan hoe lang het duurt voordat ik reageer. Daarnaast besteed ik er tijd aan om ze te helpen vooral zelfstandig keuzes te maken en alleen een vraag stellen wanneer ze mijn mening of beslissing echt nodig hebben.

Ik gebruik de vijf niveaus van delegeren om duidelijk te krijgen in hoeverre ik collega’s zelf laat beslissen. Over deze vijf niveaus vertel ik later meer.

Vermoedelijk gaat zo’n 90% van de beslissingen die genomen moeten worden niet over leven of dood, of over een brand in mijn bedrijf, terwijl ik wel de gehele dag door vragen, opmerkingen en reacties krijg via WhatsApp, e-mail of andere platformen.

Batchen

Het batchen of samenbrengen van taken tot één moment of handeling helpt mij meer focus te krijgen op de drie belangrijkste acties van de dag.

Een paar keer per dag, op vaste tijdstippen, pak ik de telefoon om op dat moment heel bewust alle meldingen na te lopen en erop te reageren. Daarna leg ik de telefoon weer uit mijn zicht.

Alle meldingen uit op mijn telefoon

Ik krijg van bijna geen enkele app op mijn telefoon rode bolletjes, trillingen of geluiden bij een nieuwe melding. Ik wil alleen nog meldingen ontvangen als ik gebeld of ge-sms’t word. In noodgevallen kunnen mensen mij bereiken en kan ik snel reageren.

Dit zorgt voor veel meer rust en geeft me de mogelijkheid mijn aandacht bij de taak te houden waarmee ik bezig ben. 

Wanneer ik me een uur volledig focus op het schrijven van een artikel, is het in meer dan 80% van de gevallen ook binnen dat uur afgerond. Wanneer ik afleiding toesta duurt het soms wel drie tot vier uur voor ik het af heb.

Het is soms eenvoudiger dan het lijkt. Wanneer ik een nieuw artikel of een nieuwe e-mail schrijf, leg ik de telefoon achter het scherm van mijn laptop. Ik zie de telefoon niet meer en de drang om te kijken is geminimaliseerd. Simpel.

Niet zelf content delen

Alle artikelen op ernohannink.nl schrijf ik zelf. Wanneer de berichten moeten worden gedeeld op LinkedIn, doet Annette dit voor mij. Het voordeel hiervan is dat zij de berichten plaatst zonder dat ik het merk.

Het is me opgevallen dat ik me dan nauwelijks bezighoud met het bereik van de berichten. Meestal kijk ik er maar één keer per week naar. Dan kijk welk bericht de afgelopen week de meeste respons en het meeste bereik had op LinkedIn. Dat bericht wordt het onderwerp en de belangrijkste inhoud van de e-mail naar de abonnees. Wanneer ik daarnaast één of twee keer per dag even check of er nog reacties of berichten zijn, is dat wel genoeg. 

Lukt het je om met deze tips zelf af te kicken van je telefoonverslaving?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.