Minimaal 50 keer per dag lachen #experimenteervrijdag

Door Erno Hannink | Experiment

mrt 27

Lachen is iets wat volwassenen gemiddeld 10 tot 15 keer per dag doen. Dat is niet vaak, zeker wanneer je dit met kinderen vergelijkt die gemiddeld 300 tot 400 keer per dag lachen. De komende week geen spannend experiment voor mij, ik wil twee dagen tenminste 50 keer lachen.

Dit is wel een waardevol experiment want lachen is gezond en dat komt omdat er onder andere endorfinen vrijkomen. Dit hormoon geeft mij een prettig gevoel, het heeft pijnstillende eigenschappen en vermindert een teveel aan stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol.

We lachen ongeveer 30 keer minder wanneer we geen sociale prikkels hebben, zoals contact met mensen, sociale media, boeken, kranten. Het aantal fysieke sociale contacten is drastisch afgenomen door de maatregelen rondom COVID-19.

Wat handig is dat lachen aanstekelijk werkt. Wanneer we iemand horen, zien, of horen en zien lachen dan gaan we als vanzelf meelachen. Onze spiegelneuronen doen dit voor ons omdat we er graag bij willen horen.

In deze crisistijd kan lachen een bijdrage leveren in gezond blijven en wanneer ik meer lach help ik andere mensen ook door ze te laten lachen.

De komende week ga ik voor mijn experiment deze video regelmatig bekijken:

Om meer te leren over lachen heb gebruik gemaakt van het uitgebreide profielwerkstuk van Floor Beldman en Lianne Klein Schaarsberg voor biologie over de aanstekelijkheid van lachen met leuke onderzoeken die ze hebben gedaan.

Wie het eerst lacht, lacht het meest.

Follow

About the Author

Erno is de Business Coach voor ondernemers met 8-25 medewerkers. Ik help ondernemers bij beslissingen voor meer resultaat zonder harder te werken. Mijn unieke eigenschap is vragen stellen vanuit oprechte nieuwsgierigheid en de essentie van de lessen te benoemen. Drie keer per jaar organiseer ik het 4B evenement, voor ondernemers die met andere ondernemers willen sparren over onderwerpen als focus, missie, winst, communicatie, marketing, medewerkers en meer. Erno is auteur van 10 boeken, 1000+ artikelen en host van de podcast de Erno Hannink Show. Lees meer over Erno Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) de RSS feed of via LinkedIn.