Minimaal 50 keer per dag lachen #experimenteervrijdag

Door Erno Hannink | Experiment

mrt 27
Minimaal-50-keer-per-dag-lachen

Lachen is iets wat volwassenen gemiddeld 10 tot 15 keer per dag doen. Dat is niet vaak, zeker niet wanneer je ze met kinderen vergelijkt, die gemiddeld 300 tot 400 keer per dag lachen. De komende week geen spannend experiment voor mij, ik wil twee dagen lang ten minste 50 keer per dag lachen.

Dit is wel een waardevol experiment, want lachen is gezond. Dat komt doordat er onder andere endorfine vrijkomt op het moment dat je lacht. Dit hormoon geeft mij een prettig gevoel, het heeft pijnstillende eigenschappen en vermindert een teveel aan stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol.

We lachen ongeveer 30 keer minder wanneer we geen sociale prikkels hebben, zoals contact met mensen, sociale media, boeken, kranten. Het aantal fysieke sociale contacten is drastisch afgenomen door de maatregelen rondom COVID-19.

Wat handig is, is dat lachen aanstekelijk werkt. Wanneer we iemand horen, zien, of horen en zien lachen gaan we als vanzelf meelachen. Onze spiegelneuronen doen dit voor ons, omdat we er graag bij willen horen.

In deze crisistijd kan lachen een bijdrage leveren aan gezond blijven, en wanneer ik meer lach help ik andere mensen ook, doordat zij door mij ook gaan lachen.

De komende week ga ik voor mijn experiment deze video regelmatig bekijken:

Om meer te leren over lachen heb ik gebruikgemaakt van het uitgebreide profielwerkstuk van Floor Beldman en Lianne Klein Schaarsberg voor biologie over de aanstekelijkheid van lachen. Hierin staan ook leuke onderzoeken die ze hebben gedaan.

Wie het eerst lacht, lacht het meest.

Follow

About the Author

Er komen constant moeilijke beslissingen op je af. Je wordt continu in de onderneming gezogen. Je hebt weinig mensen die echt met je kunnen sparren en snappen hoeveel bordjes je als ondernemer probeert draaiende te houden. Erno houdt je bij de les, ik loods je door de prioriteiten en help je stap voor stap om de juiste beslissingen te nemen om uiteindelijke een gezonde groeimotor te bouwen zodat je bedrijf vanzelf loopt. Ik breng ervaring mee van meer dan 1000 klanten die exact met dezelfde vragen zitten. De ondernemers die ik help met lastige beslissingen, bouwen een duurzaam bedrijf, voor het team, de klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee ik klanten help: – De juiste klanten aantrekkenNieuw product en snelStok achter de deur Lees meer over zijn diensten. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.