Multitasken, alles is even belangrijk, evenwichtig leven en meer leugens

Kijk naar de grote voorbeelden, de succesverhalen uit het verleden. Bedrijven en ondernemers die groots zijn geworden.

Ze hebben altijd één product of dienst waar ze om bekend staan of waarmee ze het meeste geld verdienen.

Dit is deel 1 uit de serie Waar het allemaal om draait, 1 ding.

“Eén ding vormt de kern van succes en is de eerste stap voor uitzonderlijke resultaten.”

multitasken
Je herkent er vast wel een paar bij jezelf. De dingen die je hebt geleerd in je opvoeding, op school, van je vrienden. De denkpatronen die jouw doorbraak blokkeren.

De leugens die ons misleiden en van de wijs brengen

In het boek ‘1 ding’ van Keller noemt hij de zes leugens die tussen jou en succes staan:

  • Alles is even belangrijk
  • Multitasken
  • Een gedisciplineerd leven
  • Wilskracht is niet alleen een kwestie van willen
  • Een evenwichtig leven
  • Groot is eng

Een lijst waarvan ik er een aantal duidelijk heb ondertussen, waardoor ik er mee aan de slag kan. En één of twee waarmee ik echt aan de slag moet nu.

Kijk wat jij herkent uit deze 6 leugens voor jou en je bedrijf.

Alles is even belangrijk

De afgelopen jaren heb ik veel geexperimenteerd met to-do-lijsten. In software en lijstjes op papier. Langzaam maar zeker kwam ik steeds meer tot de conclusie dat ik hard aan het werk was iedere dag, maar lang niet altijd tot het gewenste resultaat kwam aan het einde van de dag.

Zoals Keller zegt:

“Als alles belangrijk en noodzakelijk lijkt, wekt dat de illusie dat alles even zwaar weegt. Zo hebben we het druk en zijn we altijd bezig, zonder dat we ook maar een stap dichter bij ons gewenste succes komen. Activiteit is vaak niet gerelateerd aan productiviteit. Druk bezig zijn wil niet zeggen dat je druk aan het werk bent.”

Van mijn Mastermind maatje, Pieter, leerde ik al. Zet het belangrijkste van de dag bovenaan je lijst. De kans is groter dat je deze taak als eerste doet. Ik moest dus nadenken over wat bovenaan het lijstje kwam te staan:

“Prestatiemensen doen het anders. Zij hebben oog voor wat essentieel is. Ze staan lang genoeg stil om te bepalen wat van belang is en laten dat de rest van hun dag invullen.”

Want de to-do-lijst is vaak een opsomming van dingen die ik moet doen, of erger nog die andere mensen vinden dat ik moet doen. Ze komen binnen via de mail, het blog, telefoon. En telkens wordt er een taak toegevoegd aan het lijstje. Iedere dag opnieuw het maken van een nieuw lijstje, afstrepen van taken en nieuwe taken die wordt toegevoegd tijdens de dag.

“De to-do-lijst vormt een opsomming van alle dingen die jij denkt te moeten doen, en wat bovenaan staat is gewoon het eerste waar je aan dacht. To-do-lijsten zijn van nature niet erg succesgericht.”

“In plaats van een to-do-lijst heb je een succeslijst nodig. Een lijst die bewust is opgesteld om uitzonderlijke resultaten te bereiken.”

To-do-lijsten zijn vaak lang. Succeslijsten zijn kort.

De ultieme pareto
Je hebt vast eerder gehoord van het pareto-principe, ofwel de 80/20-regel. Een klein deel van de inspanning levert het grootste deel van het resultaat. Overigens hoeft dit niet altijd 80/20 te zijn, het kan ook 90/10 of 70/10 zijn.

Het gaat er om dat een klein deel van je acties verantwoordelijk is voor het grootste deel van je resultaten. Dus 20% van je to-do-lijst, is verantwoordelijk voor 80% van je resultaat, van het succes van je bedrijf.

Dit kun je dus nog verder aanscherpen, door weer de 80/20-regel toe te passen op de eerste 20%. En nog een keer op de tweede 20%. Net zo lang tot er maar 1 ding overblijft.

1 ding dat je vandaag moet doen dat verantwoordelijk is voor jouw succes.

Nieuwe dagelijkse prioriteit(en)lijst
Al eerder schreef ik over mijn dagelijkse prioriteit(en)lijst waarmee ik meer focus op de dag krijg. Er zijn 3 belangrijke prioriteiten op.

Tijdens het lezen van het boek 1 ding heb ik dit verder aanscherpt. Nu staat er bovenaan No.1. Dat is de actie waar ik eerste aan werk die dag, de prioriteit. De planning is vooral de ochtend zodat de middag overblijft voor de overige taken.

Je kunt mijn voorbeeld hier nu downloaden
–> https://app.box.com/s/vl2wu67xpy22o754v6b8  <–

Tips:
1. Verklein je focus.
2. Ga tot het uiterste (tot je maar 1 ding overhoudt)
3. Zeg nee. (net zo lang tot je allerbelangrijkste taak er op zit)
4. Laat je niet verleiden tot een spelletje afvinken.

Multitasken

Hier was ik ook *goed* in. En nog steeds probeer ik het af en toe. Meerdere dingen tegelijk doen, of beter gezegd, meerdere dingen door elkaar doen. Want ik kan niet veel echt tegelijk doen.

Zo heb ik ervaren dat zelfs de simpelste dingen lijden onder andere taken. Ik ga bijna dagelijks wandelen. Doe ik dit als enige, dan wordt mijn hoofd lekker leeg en loop ik in een lekker tempo door. Combineer ik het wandelen met het luisteren naar een opname van een cursus (een mp3), dan loop ik al snel 1 km/uur langzamer.

Bij andere taken is dit nog veel extremer. Sommige dingen vragen zo veel van je dat als je ze onderbreekt je bijna twee keer zo veel tijd kwijt bent om het weer op te starten nadat je het onderbroken hebt voor een andere kleine handeling.

Zoals Steve Uzzell zegt:

“Multitasking biedt slechts de mogelijkheid om meer dan één ding tegelijk te verknallen.”

Een aantal redenen waarom multitasken niet handig is:

“Multitaskers maken meer fouten dan niet-multi-taskers. Ze nemen vaak slechtere beslissingen omdat ze nieuwe informatie verkiezen boven oude, zelfs als die oude informatie waardevoller is.”

“Multitaskers hebben meer last van het soort stress dat je leven beperkt en je gevoel van geluk vernietigt.”

Als je teveel dingen tegelijk doet dan krijg je gemiddelde resultaten op al die dingen. Concentreer je volledig op de taak waar je nu mee bezig bent net zo lang tot je het hebt afgerond en je krijgt uitzonderlijke resultaten.

Blokken van 90 minuten werken aan je taak en dan 15 minuten bewegen zodat er weer zuurstof komt in de belangrijkste spieren van je lichaam. Zie dit interview http://www.youtube.com/watch?v=gUuGtHuG3V8

Een gedisciplineerd leven

Succes bereik je door precies het juiste te doen, niet door alles te doen.

Ontwikkel de juiste gewoonte. Train jezelf en het wordt een routine, een gewoonte. Het voordeel hiervan is dat je leven ook eenvoudiger wordt. Het wordt duidelijk en minder gecompliceerd. Je hoeft over minder dingen na te denken. Je weet precies wat je moet doen. Traint dit steeds weer, en het wordt een routine.

Je hebt ook vast wel eens gehoord dat het 21 dagen kost om van iets een gewoonte te maken, om je iets nieuws aan te leren. Dat kan soms in 21 dagen, maar hangt af van de persoon.

Uit uitgebreid onderzoek op dit gebied blijkt dat voor de meeste mensen geldt dat je ruim 3 keer zo veel tijd nodig hebt, 66 dagen. Niet fijn om te horen, maar wel realistisch.

Het kost tijd om de juiste gewoonte onder de knie te krijgen. Geef jezelf die tijd.
Bijkomend voordeel is dat je daarnaast minder last van stress hebt, minder impulsieve aankopen doet, betere eetgewoonte hebt, minder verslavende middelen gebruikt en minder tijd verkwanselt (Uitleg over resultaten van het onderzoek van Megan Oaten en Ken Cheng op Lifehacker)

Het heeft dus een positief effect op je leven, meer dan alleen de nieuwe gewoonte die je jezelf aanleert.

Verander van gedisciplineerd naar goede gewoontes en maak gebruik van discipline om die gewoontes te ontwikkelen.

Net als de rest van 1 ding, leer jezelf één nieuwe gewoonte tegelijk aan. Niemand beschikt over de discipline om meerdere nieuwe dingen tegelijk aan te leren.

Gebruik je discipline om één nieuw ding aan te leren en dat steeds weer opnieuw, een leven lang. Geef dit voldoende tijd, tot 66 dagen en soms zelfs meer.

Wilskracht is niet alleen een kwestie van willen

“Hoe meer we onze hersenen moeten gebruiken, hoe minder goed we onze hersenen er bij kunnen houden.”

Wilskracht is ontzettend sterk maar heeft weinig uithoudingsvermogen.
Onze hersenen verbruiken, naar verhouding, het grootste deel van de energie in je lichaam.

De juiste voeding ondersteunt je wilskracht. Denk aan voedsel dat je bloedsuikerspiegel gelijkmatig en langdurig verhoogt, zoals koolhydraten en proteïnen.

Taken die veel vragen van je wilskracht:

  • nieuwe dingen aanleren
  • afleidingen filteren
  • Verleidingen weerstaan (lijnen)
  • Emoties onderdrukken
  • Agressie inhouden
  • Omgaan met angst
  • Anderen imponeren
  • Iets doen wat je niet leuk vindt.

Zorg er dus voor dat je de belangrijkste dingen als eerste afhandelt, zolang je wilskracht nog het sterkste is. Gebruik je wilskracht op de juiste tijd van de dag.

Als je alles uit de dag wilt halen, begin dan zo vroeg mogelijk aan je belangrijkste taak. Begin met jouw één ding voordat de wilskracht afneemt.

Een evenwichtig leven

Al vaker werd mijn oorspronkelijke idee van een evenwichtig leven, balans tussen werk en privé onderuit gehaald. Nog nooit zo treffend in dit boek.

Vorig jaar was ik al overgestapt van balans naar de juiste mix tussen bedrijf en gezin. Niet balans, maar mix.

Balans betekent dat je in niets excelleert, maar in alles de middenweg bewandelt. Als je op de ene schaal meer gewicht legt, dan krijgt de andere te kort (balans).

Balans in ons werk en gezin maakt ons niet gelukkig. Doelmatigheid, betekenis en belang wel.

Alles uit het leven halen door de belangrijkste dingen de tijd en aandacht te geven die ze nodig hebben.
Uitzonderlijke resultaten vragen gerichte aandacht en tijd.

Door te proberen aan alles aandacht te besteden (balans), heeft alles te lijden onder een gebrek aan aandacht. Je bent niet met de volle aandacht bij je gezin en je bedrijf excelleer je niet.

In plaats van balans kun je ook denken aan compenseren.
Lange dagen maken is niet de oplossing. Voor uitzonderlijke resultaten moet je bepalen wat het belangrijkste is. Dat geef je de tijd en de volle aandacht. Daarmee raak je uit balans op andere dingen.

In het boek geeft Keller een mooi beeld voor het leven.

Stel je voor dat je leven bestaat uit vijf ballen waarmee je jongleert.
De ballen zijn gezin, gezondheid, vrienden (gemeenschap), integriteit (betere wereld) en werk (bedrijf).
Waarbij de werk-bal van rubber is en de andere ballen zijn van glas. Laat je de werkbal vallen dan stuitert deze ‘vanzelf’ weer omhoog. Laat je één van de andere ballen vallen dan heeft dit een blijvend effect.

Balans is een kwestie van prioriteit. Als je werkt aan je prioriteit dan raak je automatisch uit balans.
Als je de andere ballen heel wilt houden moet je goed weten wat je prioriteit is voor je bedrijf. Concentreer je daar op en maak dit af.

Door veel te werken vanuit huis. Op tijd te beginnen en te concentreren op de belangrijkste taak in de ochtend houd ik tijd over om daarna andere dingen te doen. Voor mijzelf, mijn gezin, de gemeenschap en mijn bedrijf.

Groot is eng

We zijn bang gemaakt om groot te denken.
“Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.”
“Wie het hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wordt zijn kop eraf gehakt.”

Om uitzonderlijke resultaten te bereiken is het belangrijk, essentieel, dat je groot denkt.
Voor succes heb je actie nodig. Hiervoor moet je nadenken over de juiste actie.

Grote successen vragen dus om grote acties en groot denken.
De hoogte van je succes wordt dus bepaald door de grote van je denken.

Niemand kent zijn eigen grenzen.
Streef een groots leven na, dan leef je ook het grootste leven dat je kunt hebben.
Wees vooral bang voor middelmatigheid, bang voor verspilling van jouw talent. Dat je er niet alles uit haalt wat erin zit.

Tips:
Verdubbel je doelen. Als je nu gaat voor 20, vraag jezelf dan af wat je moet doen om 40 te bereiken.
Ga op zoek naar de voorbeelden, naar de mensen die al bereikt hebben wat jij als doel hebt.
Wat hebben zij gedaan om dat te bereiken.

In mijn boek Handboek Hyperspecialisatie komt dit ook aan bod. De Grote Kriebelende Stoutmoedige Doelen. (GKSD of BHAG).
Deze doelen zijn zo groot dat je kriebels in je buik krijgt, bijna buikpijn, als je er aan denkt. Aan de ene kant denk je, dat haal ik nooit en aan de andere kant denk je wat zou het gaaf zijn wanneer ik dat haal.

Nu je de leugens hebt herkent bij jezelf wordt het tijd om te kijken naar de waarheid.
Hoe krijg je het voor elkaar om op de juiste momenten in het leven de juiste dingen te doen.

Lees verder in De focusvraag en de succesgewoonte voor productiviteit

Credit foto David Goehring

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.