Online relaties opbouwen maakt mensen ontmoeten onnodig

Door Erno Hannink | d. Narrow Networking

mei 12

Sociale netwerken zijn zeer geschikt om een relatie op te bouwen en te onderhouden met jouw doelgroep, met partners, leveranciers, collega’s…. Volgens mij zijn online netwerken zelfs geschikter hiervoor dan de traditionele netwerken waar je elkaar ontmoet.

Het is donderdagochtend en weer de eerste donderdag van de maand. Het is 6:00u en de radiowekker springt aan, snel doe ik deze uit voordat mijn vrouw wakker wordt. Ze draait zich om en slaapt rustig door terwijl ik zachtjes uit bed stap en me aankleed.

Rustig loop ik naar mijn kantoor dat op dezelfde verdieping als onze slaapkamer ligt. De PC gaat aan en ondertussen vul ik de kan met water in de badkamer en doe mijn lenzen in. De badkamerdeur dicht voor het tandenpoetsen zodat de kinderen nog niet wakker worden. Terug in mijn kantoor schenk ik een glas water in en lees verder in het boek van Steve FarberThe Radical Leap: A Personal Lesson in Extreme Leadership
(aff). Het is bijna uit.

Na een half uur lezen sla ik het boek dicht en denk nog eens over LOVE, Extreme Leadership en LEAP. Ik denk ook nog even terug aan Steve’s presentatie tijdens SOBCon in Chicago het weekend daarvoor. De boeiende manier van vertellen en ook de manier waarop het boek is geschreven. Daar wil ik meer mee doen voor mijn eigen volgende boek!, besluit ik. Buiten ziet het er naar uit dat het geen bijzondere dag wordt, een beetje grauw is het.

Firefox en Tweetdeck worden opgestart. In Firefox kijk ik of er nog berichten zijn in Facebook. Ja, er wil iemand met me verbinden. Ik ken haar nog niet en bekijk dus het profiel wat beter. Ze is verbonden met een aantal mensen die ik wel ken. Ze heeft een leuk bedrijf en schrijft teksten voor haar klanten. Haar berichtjes op Facebook zijn ook leuk, af en toe een lach op mijn gezicht door haar uitspraken. OK, ik accepteer de verbinding. Verder nog 2 bekenden, Claudia en Peter, waar ik direct op bevestigen klik.

Nu aanmelden op Twitter.com. De laatste nieuwe volgers bekijken, he daar heb je Steve die mij nu ook is gaan volgen. Een Peter zie ik, die alleen maar zend en dus niet in dialoog is met andere, die volg ik dus niet terug. Verder klik op de knop ‘Follow’ bij Alice, Mona en Richard, profiel en tweets zien er interessant uit. In Tweetdeck reageer ik ondertussen op een vraag over WordPress en over de volgende SMC Amsterdam.

Naar LinkedIn.com, ik klik op de inbox en bekijk de uitnodiging van Jack. Jammer weer een standaard uitnodiging “I’d like to add you to my professional network on LinkedIn.” Ik bekijk toch nog even het profiel, aangezien er niet veel ingevuld staat en geen dingen die ik interessant vindt klik op Archive. Zo eindigt de uitnodiging in het archief en is de zender niet gemarkeerd als spammer.

Na de inbox zijn de groepen aan de beurt. Toch nog snel even checken of er nieuwe leden zijn aangemeld bij een van de groepen die ik beheer. Eentje voor deOndernemer, ik beoordeel snel zijn emailadres en naam en ja, hij komt uit Nederland dus Stijn wordt toegelaten tot de groep.

De Open Coffee Doetinchem start om 9:00u dus nog even door de mail om te zien of er dringende zaken zijn waar ik op moet reageren. Ja, Huub, een klant vraagt of ik iemand ken die hem kan helpen bij een database vraag. Mmm, ik heb niet zo iemand in mijn hoofd die dat kan. Ik besluit om Twitter te gaan gebruiken om deze vraag te stellen, terwijl ik nog een slok water neem. Zo, de vraag staat uit, hopelijk kan ik Huub straks verder helpen.

Het is alweer 7:30u tijd voor het ontbijt. Naar beneden, zoonlief is zijn boterhammen aan het voorbereiden voor zijn schooldag en onze dochter praat alweer honderd uit. Brinta in het bord en melk er bij, dat is mijn ontbijt. Nadat de vaatwasser is uitgeruimd ruim ik de tafel weer af en wens de kinderen een fijne schooldag.

Terwijl ik verder kijk in de mail heb ik al 2 reacties op mijn vraag via Twitter. De tweet over het artikel van gisteren is geretweet, deze aardige mensen even bedanken. Verder zie ik een vraag van Marco hij heeft vorig jaar bij een presentatie gezeten en vraagt nu of ik in ben voor een presentatie over netwerken. Daar alvast positief op reageren om verder af te stemmen. Hij is nog in een oriënterende fase.

Net voordat ik weg wil gaat de telefoon, het is Susan. Ze zegt dat ze een probleem heeft en vraagt of ik haar kan helpen. Ze wil graag meer doen met sociale netwerken maar weet niet bij welke en wat ze dan precies moet doen. Samen kijken we naar haar website en ik stel vragen over wat ze doet en wie haar klanten zijn. Ze besluit dat ze mijn hulp goed kan gebruiken en we plannen een afspraak voor een dagdeel volgende week.

Nu snel op de fiets naar Ruimzicht waar Open Coffee Doetinchem plaatsvindt. Onderweg denk ik nog eens na over wat ik precies doe voor klanten. De laatste dagen praat ik daar met veel mensen over. Wat vind ik echt leuk, ik heb het al afgekort naar FAS – Find, Add and Share. Ja, ja, maar wat is nu het grootste misverstand voor mijn doelgroep. In gedachten herhaal ik wat ik eerder tegen Hans van Willegenburg zei in een workshop: “Mensen denken dat relaties via internet niet echt zijn.

Gisteren nog, Annelies en Steven werken veel online, maar ze vertelden allebei hoe belangrijk het is om mensen toch even echt te ontmoeten. De klant vindt het fijn en zij zelf ook. Waarom toch?

Als ik na de Open Coffee weer thuis ben pak ik het artikel uit de Intermediair er nog eens bij: “Netwerken: lichaamstaal is ook niet alles. Live of online” Tom Postmes van de Rijksuniversiteit van Groningen zegt:

“De mens is heel flexibel. We kunnen communiceren op de raarste manieren. De intimiteit hangt niet af van het medium, maar van de boodschap, van de ontvanger en van onze intentie…. We sturen nu sms’jes, maar we hebben jaren via brieven gecommuniceerd. Niemand zou durven beweren dat een brief niet intiem kan zijn.”

Ik realiseer me dat de Open Coffee heel gezellig was, weer een aantal mensen gesproken en 2 nieuwe visitekaartjes, maar de contacten online waren effectiever. Het ging sneller en ik hoefde er niet voor op pad. De gesprekken op Twitter en Facebook zijn net zo echt als bij de Open Coffee.

Er is nog een reactie gekomen op mijn vraag via Twitter. Huub ontvangt een mail van mij met daarin 3 namen van mensen die hem waarschijnlijk kunnen helpen met zijn database vraag.

WordPress gaat open en ik begin met het bedenken van een titel voor dit artikel en ik begin te schrijven. Dochterlief komt thuis om samen een boterhammetje te eten, naar beneden en straks verder.

Credits: kjarretCircle of Techie Friends

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Comments are closed