Onverwachte ontmoetingen

Door Erno Hannink | Keuzes

feb 25

Ik ben een experiment gestart.

Uit het gave boek Kern van de zaak van Maaike Vrenken en Maurits Hoefnagels komt het volgende:

Onverwachte ontmoetingen

Een leuke oefening die je kunt doen om niet voordehandliggende ontmoetingen in gang te zetten is het volgende. Stel aan drie tot vijf mensen uit je gezin, vriendenkring of team van collega’s – zonder enige introductie! – de vraag: “Met wie zou ik volgens jou eens een kopje koffie moeten drinken?”

Vraag ze om simpelweg de naam van een persoon te noemen en het liefst ook meteen zijn of haar contactgegevens te geven (een telefoonnummer of e-mailadres volstaat).

Zodra ze uitleg willen geven over de organisatie, functie of achtergrond van die persoon kap je ze vriendelijk maar beslist af. Ook als ze uit de doeken willen gaan doen waarom jullie samen een kop koffie moeten drinken, sla je snel je handen over je oren.

Als ze lang moeten nadenken voordat er een naam te binnen schiet kun je zeggen: “Geeft niet, laat het maar even sudderen…”

We hebben gemerkt dat mensen het grappig en ontwapenend vinden als je ze benadert met niet meer dan de introductie dat die-en-die persoon vindt dat jullie eens een keer een kop koffie zouden moeten gaan drinken. Je kunt daarbij gerust vermelden dat jij ook nog niet weet waarom, maar dat je hoopt dat diegene er ook voor in is om het gewoon te gaan uitproberen om te zien wat ervan komt. Tot nu toe is het ons altijd gelukt om die kop koffie te plannen en zijn er leuke verrassende gesprekken uit voortgekomen. Alleen al de vraag waarom jullie contactlegger vond dat jullie elkaar zouden moeten ontmoeten, is een leuke puzzel en gezamenlijke zoektocht voor het gesprek.

Het is grappig en interessant om de contactlegger te vertellen hoe het gesprek is verlopen. Om achteraf te toetsen of wat jullie tijdens de koffie aan gezamenlijks hebben ontdekt ook de reden was die de contactlegger vooraf had bedacht voor de ontmoeting.

Let op: deze oefening werkt alleen als je zonder vooropgesteld doel en introductie de bovenstaande vraag spontaan aan mensen stelt!

Uit: Kern van de Zaak

Het klinkt als een interessant experiment dat ik wil testen.

De vraag “Met wie zou ik volgens jou eens een kopje koffie moeten drinken?” heb ik aan een aantal mensen in mijn omgeving gesteld. Van een paar mensen kreeg ik direct een naam en contactgegevens. Een paar keer moest ik meer uitleg geven over wat mijn bedoeling hierbij is. Ze hadden meer achtergrond nodig om de juiste persoon voor te stellen, merkte ik.

De eerste contactgegevens heb ik nu ontvangen. De volgende stap is contact opnemen met deze mensen om afspraken te plannen voor de kopjes koffie of thee.

In die gesprekken ga ik in ieder geval de volgende vraag stellen:
Wat kan ik voor je doen?

Wordt vervolgd…

Met wie zou ik volgens jou een keer koffie moeten drinken?
Laat het hieronder weten in de reacties.
Ik ben benieuwd.

Follow

About the Author

Er komen constant moeilijke beslissingen op je af. Je wordt continu in de onderneming gezogen. Je hebt weinig mensen die echt met je kunnen sparren en snappen hoeveel bordjes je als ondernemer probeert draaiende te houden. Erno houdt je bij de les, ik loods je door de prioriteiten en help je stap voor stap om de juiste beslissingen te nemen om uiteindelijke een gezonde groeimotor te bouwen zodat je bedrijf vanzelf loopt. Ik breng ervaring mee van meer dan 1000 klanten die exact met dezelfde vragen zitten. De ondernemers die ik help met lastige beslissingen, bouwen een duurzaam bedrijf, voor het team, de klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee ik klanten help: – De juiste klanten aantrekkenNieuw product en snelStok achter de deur Lees meer over zijn diensten. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.