Onverwachte ontmoetingen

Door Erno Hannink | Betere beslissingen

feb 25

Ik ben een experiment gestart.

Uit het gave boek Kern van de zaak van Maaike Vrenken en Maurits Hoefnagels komt het volgende:

Onverwachte ontmoetingen

Een leuke oefening die je kunt doen om niet voordehandliggende ontmoetingen in gang te zetten is het volgende. Stel aan drie tot vijf mensen uit je gezin, vriendenkring of team van collega’s – zonder enige introductie! – de vraag: “Met wie zou ik volgens jou eens een kopje koffie moeten drinken?”

Vraag ze om simpelweg de naam van een persoon te noemen en het liefst ook meteen zijn of haar contactgegevens te geven (een telefoonnummer of e-mailadres volstaat).

Zodra ze uitleg willen geven over de organisatie, functie of achtergrond van die persoon kap je ze vriendelijk maar beslist af. Ook als ze uit de doeken willen gaan doen waarom jullie samen een kop koffie moeten drinken, sla je snel je handen over je oren.

Als ze lang moeten nadenken voordat er een naam te binnen schiet kun je zeggen: “Geeft niet, laat het maar even sudderen…”

We hebben gemerkt dat mensen het grappig en ontwapenend vinden als je ze benadert met niet meer dan de introductie dat die-en-die persoon vindt dat jullie eens een keer een kop koffie zouden moeten gaan drinken. Je kunt daarbij gerust vermelden dat jij ook nog niet weet waarom, maar dat je hoopt dat diegene er ook voor in is om het gewoon te gaan uitproberen om te zien wat ervan komt. Tot nu toe is het ons altijd gelukt om die kop koffie te plannen en zijn er leuke verrassende gesprekken uit voortgekomen. Alleen al de vraag waarom jullie contactlegger vond dat jullie elkaar zouden moeten ontmoeten, is een leuke puzzel en gezamenlijke zoektocht voor het gesprek.

Het is grappig en interessant om de contactlegger te vertellen hoe het gesprek is verlopen. Om achteraf te toetsen of wat jullie tijdens de koffie aan gezamenlijks hebben ontdekt ook de reden was die de contactlegger vooraf had bedacht voor de ontmoeting.

Let op: deze oefening werkt alleen als je zonder vooropgesteld doel en introductie de bovenstaande vraag spontaan aan mensen stelt!

Uit: Kern van de Zaak

Het klinkt als een interessant experiment dat ik wil testen.

De vraag “Met wie zou ik volgens jou eens een kopje koffie moeten drinken?” heb ik aan een aantal mensen in mijn omgeving gesteld. Van een paar mensen kreeg ik direct een naam en contactgegevens. Een paar keer moest ik meer uitleg geven over wat mijn bedoeling hierbij is. Ze hadden meer achtergrond nodig om de juiste persoon voor te stellen, merkte ik.

De eerste contactgegevens heb ik nu ontvangen. De volgende stap is contact opnemen met deze mensen om afspraken te plannen voor de kopjes koffie of thee.

In die gesprekken ga ik in ieder geval de volgende vraag stellen:
Wat kan ik voor je doen?

Wordt vervolgd…

Met wie zou ik volgens jou een keer koffie moeten drinken?
Laat het hieronder weten in de reacties.
Ik ben benieuwd.

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is een businesscoach die je helpt met beslissingen nemen, maar je ook uit je tunnelvisie haalt en je een breder perspectief laat zien. Een gesprek met Erno leidt altijd tot scherpe, nieuwe inzichten. Wil je brandjes blijven blussen of ga je doen wat het belangrijkste is voor je bedrijf? Erno houdt je bij de les, loodst je door de prioriteiten en helpt je om stap voor stap de juiste beslissingen te nemen om een gezonde groeimotor te bouwen, zodat de onderneming vanzelf loopt met je team, de juiste klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee hij klanten helpt: – Beslis hulp nuBetere beslissingen actie groepFocus en stok achter de deur. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.