Bepaal je kernwaarden met Pieken en dalen onderzoek – Kies je doelgroep

Met de ‘Mountains and Valleys’ methode van CultureSync kun je ook tot je echte kernwaarden te komen. Je kijkt naar de pieken en dalen in je leven en welke waarden daarbij een rol speelden.

In het diagram hieronder plaats je vijf tot tien heel belangrijke momenten uit je leven. Ze zijn zo belangrijk dat ze in je biografie zouden moeten komen.

Kies je doelgroep - Pieken en dalen


Gebruik ten minste twee positieve en ten minste twee negatieve momenten uit je leven. Zoals ik altijd zeg: ‘Geen pieken zonder dalen’. Er zijn altijd zowel positieve als negatieve momenten te vinden, al moet je soms wat dieper graven in je geheugen.

Verdeel de momenten in het diagram over de tijd. De positieve momenten komen boven de stippellijn en de negatieve momenten komen onder de stippellijn. Dan zet je een punt op de hoogte die voor jou de voldoening bij elk moment aangeeft.

Vervolgens zet je bij de momenten die veel voldoening hebben gegeven, welke waarde van belang was op dat moment. Bij de momenten van lage voldoening schrijf je welke waarde er juist ontbrak. Zo krijg je een lijst van ongeveer vijf tot tien kernwaarden waar het in je leven om draait.

Dan kijk je nog eens goed naar deze kernwaarden en zet je een sterretje bij de kernwaarden waar je absoluut niet buiten kunt. Al zou je door een heel diep dal gaan, deze kernwaarden blijven overeind.

Deze kernwaarden vul je aan met wat ze voor jou betekenen.

Pieken en dalen

Kies je doelgroep - Pieken en dalen

Door de afbeelding te klikken krijg je de grote versie van deze afbeelding. Deze kun je ook downloaden en zelf gebruiken. Klik daarna op ‘Terug’ om weer op deze pagina te komen.

Pieken en dalen van Erno

Om dit figuur duidelijk te maken voor jou heb ik mijn pieken en dalen diagram voor jou. Zo krijg je een beeld van wat ik bedoel.

Pieken en dalen diagram Erno  Hannink voorbeeld
Klik op afbeelding om te vergroten en {Back} om weer terug te komen

De belangrijkste actie bij dit diagram is de waarden opschrijven bij jouw pieken en dalen.

Zet bij de momenten die veel voldoening hebben gegeven, welke waarde van belang was op dat moment. Bij de momenten van lage voldoening schrijf je welke waarde er juist ontbrak.