Premortem – aanvulling op beslissingenboek

Door Erno Hannink | Keuzes

okt 02

Een premortem of pre-mortem is een methode waarbij je, in tegenstelling tot bij een post-mortem (onderzoek na het overlijden), een analyse maakt van potentieel falen voordat het gebeurt.

Het idee gaat terug naar stoïcijnse filosofen zoals Marcus Aurelius, Epictetus en Seneca. De naam die zij gebruikten was misschien nog wel beter: premeditatio malorum. Dit houdt in dat je nare dingen of problemen in het leven te boven komt door de geest erop voor te bereiden.

Op het moment dat je bezig bent met het onderzoeken van een beslissing ben je als ondernemer optimistisch gestemd over het resultaat. Dit terwijl een groot deel van het resultaat vooral afhankelijk is van geluk en van anderen.

Door vooraf zoveel mogelijk potentieel ongeluk en problemen te bedenken die na jouw beslissing kunnen gebeuren, ben je in staat om voor deze dingen oplossingen te bedenken, of om na te denken over de reactie die je dan wilt geven. Dit zorgt voor veel meer rust bij jou en je team op het moment dat er daadwerkelijk iets misgaat.

Wanneer het je in eerste instantie niet lukt om ongeluk of problemen te bedenken in jouw beslissing, is het handig om bij dit proces een advocaat van de duivel in te schakelen. Een advocaat van de duivel in je team is altijd goed. Zij zorgt ervoor dat je beslissingen beter worden.

Al voelt een advocaat van de duivel voor de ondernemer niet fijn, want iemand reageert negatief op jouw idee en jij bent juist erg optimistisch. Het natuurlijke optimisme van de gemiddelde ondernemer (Kahneman) zorgt ervoor dat ze potentiële problemen over het hoofd ziet. Problemen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden als er van tevoren over was nagedacht, maar die je met jouw optimisme gewoonweg niet ziet. De advocaat van de duivel in je team is kritisch en stelt altijd vragen als je nieuwe ideeën presenteert.

Uitleg @dailystoic

Deze oefening maakt je beslissingen beter en daarom heb ik deze toegevoegd aan het beslissingenboek. Deze oefening heeft mij al geholpen om bepaalde problemen te bedenken voor een beslissing waar ik nu voor sta, en uit te werken wat ik ga doen wanneer het probleem zich voordoet.

De toevoeging aan het beslissingenboek ziet er als volgt uit:

Pre-mortem – het slechtste scenario

Analyseer wat er allemaal mis kan gaan nadat je het besluit hebt genomen. Schrijf aansluitend op hoe je al deze problemen kunt voorkomen en bedenk hoe je gaat reageren wanneer deze problemen daadwerkelijk ontstaan.

Mijn beslissingenboek houd ik bij in Notion. Werk je hier ook mee, dan heb ik een template voor je voor dit beslissingenboek. Maak hier een kopie van de template voor je eigen beslissingenboek.

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is een businesscoach die je helpt met beslissingen nemen, maar je ook uit je tunnelvisie haalt en je een breder perspectief laat zien. Een gesprek met Erno leidt altijd tot scherpe, nieuwe inzichten. Wil je brandjes blijven blussen of ga je doen wat het belangrijkste is voor je bedrijf? Erno houdt je bij de les, loodst je door de prioriteiten en helpt je om stap voor stap de juiste beslissingen te nemen om een gezonde groeimotor te bouwen, zodat de onderneming vanzelf loopt met je team, de juiste klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee hij klanten helpt: – Beslis hulp nuBetere beslissingen actie groepFocus en stok achter de deur. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.