Ben ik een robot geworden?

ben-ik-een-robot-geworden
ben-ik-een-robot-geworden

Tijdens een wandeling met Philip praat ik over gewoontes en hoe ze je kunnen helpen. Enthousiast vertel ik over het boek Good Habits, Bad Habits van Wendy Wood.

Dan zegt hij opeens:

“Maar veranderen al die gewoontes je niet in een robot?”

Verrast kijk ik hem aan en hij gaat verder:

“Je gewoontes in de ochtend. Altijd dezelfde tijd opstaan, hetzelfde ontbijt, wassen en dan in de auto naar je bedrijf. Dan de hele dag werken met je collega’s en klanten.

Wanneer ik dan ’s avonds thuis kom ben ik moe en heb ik even geen zin meer. Dan moet je ook nog eens denken aan de balansoefeningen tijdens het tandenpoetsen.

Ben je niet bang dat al die gewoontes je veranderen in een robot?”

“Niet echt.”

We gebruiken gemiddeld 43% van de dag gewoontes. Dit gaat vanzelf. Het zijn de dingen die je doet zonder erover na te denken.

Ritme en structuur zorgen ervoor dat ik een grotere kans heb dat ik de belangrijkste dingen doe (de dingen die ik belangrijk vind en bewust gekozen heb), in plaats van dat ik de hele dag bezig ben met de dagelijkse beslommerigen en aan het einde van de dag tot de conclusie kom dat ik niets waardevols heb gedaan.

“Ritme en structuur, zelfs in het overleg, zorgt ervoor dat ik ruimte maak voor creativiteit,” leg ik uit.

Gewoontes ontwikkelen zich, of je dat nu wilt of niet. Gewoontes die bijdragen aan ons doel ervaren we als goede gewoontes. Gewoontes die niet bijdragen aan ons doel ervaren we als slechte gewoontes. Het zijn in essentie dezelfde gewoontes. Het zijn de dingen die we doen zonder erover na te denken. Het gaat als vanzelf, automatisch.

Mijn brein is ingesteld om zoveel mogelijk energie te besparen en de energie vooral te gebruiken wanneer het echt nodig id. Hoe meer ik kan doen zonder erover na te denken, des te fijner het is voor mijn brein. Het automatiseren van taken is van belang om te overleven.

Gewoontes maken van mij geen robot, ze maken me juist meer mens. Ze zorgen ervoor dat ik meer ruimte overhoud in mijn brein om over andere zaken na te denken.

Wilskracht, discipline en beloningen zijn belangrijke elementen om te ontdekken van welke taken je gewoontes kunt maken. Wanneer je iets niet leuk vindt, wordt het nooit echt een gewoonte. Tegelijkertijd kan het zijn dat doordat je het vaker doet, het steeds eenvoudiger wordt en je het leuk gaat vinden.

De dingen die ik belangrijk vind en die bijdragen aan mijn doel probeer ik zoveel mogelijk op hetzelfde moment, in dezelfde omgeving en op dezelfde manier te doen. Hierdoor is de kans groter dat het gewoontes worden.

Wanneer ik iedere dag rond 12.00u voor het eerst eet, went mijn systeem aan dit ritme. Voorheen had ik rond 7.00u trek en ging ontbijten. Nu krijg ik steeds vaker pas rond 11.00u trek en ga ik rond 12.00u eten (gewoonte). Hiermee wordt het intermittent fasting eenvoudiger voor mij (doel).

Wanneer ik iedere ochtend om 5.00u opsta en ‘s avonds rond 21.00u naar bed ga, raak ik hier steeds meer aan gewend. Al tijden gebruik ik geen wekker meer en toch word ik bijna iedere dag om 5.00u wakker. ’s Ochtends doe ik meer dingen die bijdragen aan mijn doelen dan ’s avonds.

Na het opstaan maken lezen en schrijven een belangrijk deel uit van mijn ritme. Hierdoor zijn deze dingen zo gewoon voor mij dat het op werkdagen een gewoonte is om een artikel te schrijven. Ik gebruik telkens hetzelfde proces om in de schrijversmodus te komen. Het gaat nu eigenlijk als vanzelf.

Al deze automatische handelingen maken dat ik ruimte vrij heb om na te denken over het onderwerp, over wat ik schrijf en hoe ik dit kan verbeteren. Ook zorgen ze ervoor dat ik meer ruimte heb voor de gesprekken met klanten, zodat ik in die gesprekken bewuster kan nadenken over alternatieven en verbindingen kan maken met verhalen in mijn hoofd. Deze verhalen deel ik dan weer.

Voelt dit voor jou als een robot?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.