Ruimte maken voor jouw eigen plannen

Door Erno Hannink | Langetermijnbeslissingen

jul 21

In ons gesprek vertelde Pim dat ze als partners meer ruimte voor zichzelf willen na zeven jaar knetterhard werken. Het werd tijd om weer meer te lezen, meer sporten en af en toe gewoon eens uit het raam te staren.

Ze hadden daar ook een termijn aan verbonden, aan het einde van het tweede kwartaal van het volgende jaar moest dit gelukt zijn. Over een jaar willen ze als partners 90% van de tijd werken aan de niet-urgente en belangrijke taken. Een belangrijke stap hiervoor hebben we de dagen ervoor gezet. Samen met Pim hebben we een workshop gegeven voor het team.

In deze workshop hebben we de collega’s vertelt over hoe ze betere beslissingen kunnen nemen. Hierin hebben we de drie verschillende beslissingen gebruikt als kapstok

  • automatische beslissingen
  • kortetermijnbeslissingen
  • langetermijnbeslissingen 

Het grootst deel van de beslissingen op een dag zijn automatische beslissingen, en dat is maar goed ook anders zou je doodmoe zijn na een paar uur en niets opschieten. We hebben verschillende automatische beslissingen genoemd, privé en in het werk. Doordat we de meeste beslissingen onbewust nemen zijn dit hele belangrijke beslissingen. Wanneer je meer resultaat wilt dan is het belangrijk om meer beslissingen, die bijdragen aan het grote doel, te automatiseren en er een gewoonte van maken.

Aan de hand van de functieomschrijving heeft iedereen gekeken naar welke taken en beslissingen ze zelf kunnen automatiseren. Dit leverde een aantal mooie inzichten op in het team. Ze zagen direct kansen om mee aan de slag te gaan.

Daarna hebben we enkele richtlijnen besproken voor de kortetermijnbeslissingen waarmee iedereen in het team zelf deze beslissingen kan nemen zonder dat ze daarvoor naar een leider moeten. Pim vertelde over de gevolgen van beslissingen en wanneer je de beslissing moet bespreken met iemand anders of wanneer je naar de partners gaat.

De deelnemers waren blij met de duidelijkheid die ze gekregen hadden over beslissingen die ze eenvoudig en snel zelf kunnen nemen. Dit geeft veel meer snelheid in de communicatie met klanten en ook in projecten, waardoor je veel sneller leert van je beslissingen.

Een voorwaarden is dat je als team toegang heeft tot de informatie om een goede beslissingen te nemen.

De partners zijn dus op weg naar hun doel, en de eerst stap is dat medewerkers ze minder om hulp vragen bij beslissingen die ze eenvoudig zelf of in het team kunnen nemen. Deze hulpvragen verstoren je dag enorm omdat je het werk onderbreekt en die collega zo snel mogelijk wilt helpen zodat zij ook verder kunnen. Doordat je ze telkens ‘helpt’ bij beslissingen wordt het steeds lastiger voor ze om beslissingen zelf te nemen.

Maar wat doe je als je niet een jaar kunt wachten en morgen al meer ruimte voor jezelf nodig hebt?

Nu ruimte voor jezelf maken

Wanneer ik het heb over meer tijd voor jezelf vrijmaken hoor ik als excuus dat ze er geen tijd voor hebben (duh). Ze moeten eerst een aantal dingen organiseren om meer tijd te krijgen zeggen ze dan. Misschien herken je het en denk je net als deze ondernemers dat je eerst wat werk moet overdragen en daarvoor heb je eerst een nieuwe medewerker nodig, maar daarvoor heb je eerst meer omzet nodig.

Wat als je het omdraait? Je begint met anders werken. Je blokkeert tijd om uit het raam te staren. Je begint de dag met rustig lezen of meer sporten, of je gaat eerder naar huis om te sporten en lezen. Maak een lijst van de dingen die je wilt doen en geef jezelf 30 dagen (TEDx talk) of 100 dagen om het je eigen te maken.

Door deze manier van ruimte maken en bewust te plannen, ga je als vanzelf je werk veranderen. Er is altijd meer dan genoeg werk om vast te houden aan je gewoonte om vroeg te beginnen en laat te stoppen. Ook wanneer de omzet groeit en je de financiële ruimte hebt om nieuwe mensen aan te trekken, dan zijn er telkens nieuwe redenen waarom je nu nog steeds geen ruimte voor jezelf kunt maken.

Begin met het veranderen van je gewoonte, door eerst ruimte voor jezelf te maken en dan je dag anders in te delen. Geef het goede voorbeeld aan je team door te laten zien dat zelfzorg belangrijk is voor je gezondheid.

Daarnaast ga je merken dat het een positief effect heeft op je bedrijf. Je krijgt meer energie, je hebt betere ideeën en ziet nieuwe verbindingen. Je ziet eerder wanneer er iets speelt bij je collega’s en je kunt daar op reageren. Je reageert rustiger tijdens stressmomenten. Meer ruimte voor jezelf en zelfzorg hebben een positief effect op je bedrijf.

Je denkt nu misschien nog steeds dat dit echt niet gaat in jouw bedrijf. Het is de standaard reactie van ondernemers die ik heb gecoacht. Telkens weer bewijst de ondernemer dan dat het lukt en dat ze dingen bereiken waarvan ze daarvoor dachten nog jaren nodig te hebben.

Wil je dit ook? Plan dan een gesprek met mij in dan krijg je de eerst tips hoe dit kan. Wil je de genoemd workshop ook voor jouw team? Dat kan ook, neem dan contact met me op.

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.