Als een smartwatch echt smart was

Als een smartwatch echt smart was
Als een smartwatch echt smart was

Er moet me iets van het hart. Misschien herken je het. Ik ben in gesprek met een persoon en midden in haar verhaal draait ze de pols bij en kijkt op haar horloge.

Wij zijn in gesprek. Jij en ik.

Waarom is het bericht of het telefoongesprek dat binnenkomt op je smartwatch belangrijker dan ons gesprek?

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een heel belangrijk bericht of telefoontje verwacht waar je direct op moet reageren. In 99,9% van de gevallen is dit echter niet zo. Dat is ook mijn ervaring tijdens de gesprekken die ik tot nu toe met de persoon van het voorbeeld heb gehad, want ze ging na deze actie met de pols en haar hoofd gewoon verder met het gesprek. Soms gebeurde dit meerdere keren in één gesprek.

Tijdens een evenement gebeurde het zelfs dat de spreker tijdens haar verhaal een telefoontje binnenkreeg op de smartwatch. Ook hier maakt deze persoon de beweging met de pols en haar hoofd om snel te kijken wat er aan de hand was. Dit terwijl ze midden in haar verhaal zat. De spreker en alle deelnemers waren afgeleid door deze handeling.

Het moment dat er een bericht of telefoontje binnenkomt tijdens een gesprek lijkt niets, een bijzonder kort moment. Je controleert ‘even’ of het dringend is en gaat verder met het gesprek.

Dit even, deze korte afleiding, heeft veel meer impact dan je zou verwachten. 

  • Beiden zijn we afgeleid.
  • De inhoud van het bericht leidt mijn gesprekspartner voor een langere tijd af. Het bericht gaat door haar hoofd. Ze moet het opslaan in haar kortetermijngeheugen om er later op terug te komen.
  • Voordat haar brein weer terug is in de focusmode is ze ruim 20 minuten verder.

Wil je betere beslissingen nemen voor je bedrijf?

Schakel afleiding uit.

Je krijgt meer gedaan in minder tijd.

Afleidingstil

Wanneer ik in gesprek ben met iemand, wil ik niet dat mijn telefoon kan inbreken in het gesprek.

  1. Ik zet mijn telefoon altijd op stil tijdens een gesprek en tijdens mijn focusmomenten.
  2. Ik berg de telefoon op, uit het zicht.
  3. Ik wil geen meldingen of telefoontjes ontvangen op mijn smartwatch.

De persoon die tegenover mij zit verdient alle aandacht voor dit moment. Ik hebt tenslotte niet voor niets een afspraak gemaakt.

Daarnaast is het onfatsoenlijk om met andere dingen bezig te zijn terwijl ik in gesprek ben.

Tijdens een gesprek of overleg neem ik de telefoon niet aan. Ook hier geldt: je leidt de mensen af met wie je in overleg bent. Daarnaast kun je de persoon die belt niet te woord staan en moet je vragen of ze terug kan bellen. Als je niet opneemt, belt ze ook terug, of ze sturen een e-mail die je later in alle rust kunt lezen.

Er zijn heel weinig telefoongesprekken en berichten zo belangrijk dat ze niet kunnen wachten tot nadat ik het gesprek met de persoon tegenover me heb afgerond.

Mijn fear of missing out-stemmetje (fomo) maak ik stil in mij hoofd, door alle meldingen van mijn smartphone en smartwatch uit te schakelen. Ik heb gemerkt dat ik hierdoor veel meer aandacht en focus heb, waardoor ik dingen sneller afrond.

Als een smartphones en smartwatches echt zo smart waren, zouden ze automatisch alle berichten negeren wanneer je in een gesprek zit en deze na het gesprek doorsturen. Het is een ontwikkeling waar ik met smart op zit te wachten.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.