Vergeten te vragen

Door Erno Hannink | Keuzes

mei 12
vergeten-te-vragen

Daar zat ik, met de tablet bij de hand met daarop de onderwerpen waar ik met hem over wil praten in mijn digitale notitieblok. Zijn boek (Kindle versie) had ik opnieuw gelezen ter voorbereiding, de notities die ik had gemaakt van dat boekje had ik zojuist nog een keer doorgenomen. Daarnaast had ik naar verschillende podcastdafleveringen met hem geluisterd.

Enkele minuten voor twee schakelde ik Zoom in. Lekker op tijd dacht ik nog. Hij zat al klaar. Ik was verrast, maar ook weer niet. Dit past bij hem. Gedegen voorbereiding en met aandacht de dingen doen. Terwijl ik er nog niet helemaal klaar voor was naar mijn gevoel, maar nu moest ik gewoon beginnen.

Derek stond al lang op mijn wensenlijstje van gasten voor mijn podcast. Ik had niet verwacht dat hij ooit echt mijn gast zou worden, maar zeg nooit nooit (dank je wel Wouter Rikmans, voor de tip). Hier zat ik dan. In mijn eigen kantoor en ik ging in gesprek met Derek.

Ik kon het bijna niet geloven. Ik keek al jaren tegen hem op. Een bedrijf opbouwen op je eigen manier en het uiteindelijk verkopen voor vele miljoenen en weer weggeven. Al jaren volg ik hem via zijn e-mails en artikelen, zijn podcastafleveringen en de video’s van zijn TED talks op YouTube. Zijn manier van leven trekt mij aan, is zo zuiver en doordacht.

De eerste paar minuten gaan voorbij, we praten wat en ik word steeds rustiger. In de aanloop naar dit gesprek wilde Derek graag weten welke vragen ik zou gaan stellen. Dat weet ik niet voor een gesprek. Ik heb wel een overzicht van de onderwerpen en veel gegevens van de gast verzameld, maar ik heb geen vaste vragenlijst. We starten een gesprek en de vragen komen dan vanzelf. 

Hij vertelde dat hij graag de vragen heeft, omdat hij iedere podcast aflevering goed voor wil bereiden. Hij denkt namelijk lang na over goede antwoorden. Zijn visie is dat je eerste antwoord niet het beste antwoord is. Ik heb hem het lijstje van onderwerpen gestuurd waarin ik geïnteresseerd ben. We praten over de vele podcastafleveringen die hij al heeft opgenomen. We rollen door in het gesprek voor de podcast. De vragen komen als vanzelf.

Het was een mooi gesprek, we deelden inzichten en ideeën. Hij vertelde aan het einde dat hij het fijn vond dat er stiltes vielen. Dat ik ruimte nam om na te denken over de vraag en ruimte gaf om te antwoorden. De juiste woorden vinden voor de vraag kost me vaak tijd. De vraag zit al in mijn hoofd, maar dan moet ik nog de juiste woorden vinden zodat de vraag goed begrepen wordt. 

We hadden nog veel langer kunnen praten, maar uit respect voor zijn tijd rondde ik het gesprek af na ongeveer een uur. Over een paar weken kunnen je hier of in je eigen podcastapp luisteren naar het gesprek met Derek Sivers. Ontdek dan waarom ik hem zo bijzonder vind en wat ik van hem heb geleerd in dit gesprek.

Terwijl ik die avond een rondje loop realiseer ik me dat ik twee vragen ben vergeten te stellen. Zou het toch slimmer zijn om de vragen die ik in ieder geval wil stellen op te schrijven?

Hoe ga ik dit nu oplossen?

Follow

About the Author

Er komen constant moeilijke beslissingen op je af. Je wordt continu in de onderneming gezogen. Je hebt weinig mensen die echt met je kunnen sparren en snappen hoeveel bordjes je als ondernemer probeert draaiende te houden. Erno houdt je bij de les, ik loods je door de prioriteiten en help je stap voor stap om de juiste beslissingen te nemen om uiteindelijke een gezonde groeimotor te bouwen zodat je bedrijf vanzelf loopt. Ik breng ervaring mee van meer dan 1000 klanten die exact met dezelfde vragen zitten. De ondernemers die ik help met lastige beslissingen, bouwen een duurzaam bedrijf, voor het team, de klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee ik klanten help: – De juiste klanten aantrekkenNieuw product en snelStok achter de deur Lees meer over zijn diensten. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.

(2) reacties

Add Your Reply