In mijn onderzoek naar betere beslissingen kwam ik tot onderstaand inzicht. Een vliegwiel waarin we telkens beter worden door betere beslissingen te nemen.
Het vliegwiel van betere beslissingen:
Je ervaart een worsteling bij jezelf. Het loopt niet zoals je wil. Je zit nog in de oude fase maar merkt dat er iets moet veranderen om door te groeien naar de nieuwe gewenste fase.
Een belangrijke fase in het vliegwiel van betere beslissingen is dat je goed onderzoek doet. Je kijkt naar de omstandigheden van je worstelingen.
Gebruik de PMIXA methode voor goed onderzoek, afgeleid van de gekleurde petten van Edward de Bono.
Je hebt grondig onderzoek gedaan en het is tijd om de beslissing te nemen. Leg je beslissing vast in een beslislogboek zodat je over enkele maanden een evaluatie kunt doen van deze beslissing.
Maak je keuze bekend, deel deze met je kernteam en de rest van je bedrijf. Deel het met je klanten en leveranciers, wanneer nodig. Schrijf erover op je website.
Het delen van je beslissing helpt om de volgende stap te zetten, actie.
De actie is het doorvoeren van je beslissing voor jezelf en in je bedrijf.
Tijd om de beslissing in gang te zetten. Vanaf nu ga je werken met de genomen beslissing in je achterhoofd. Je komt er niet op terug, maar zet door, ook als het lastig wordt. Het onderzoek in stap 2 heeft laten zien dat dit de beste beslissing is.
Doorzetten en focus houden op de gemaakte keuzes is belangrijk. Langzaam maar zeker vormt de gemaakte keuze nieuwe gewoontes. Gewoontes waardoor je niet meer hoeft te bouwen op wilskracht en je als vanzelf doorgaat.
Gefeliciteerd! Je bent gegroeid naar de volgende fase.
En nu geen worsteling meer?
Wanneer je vanuit je huidige situatie kijkt naar de toekomstige nieuwe situatie lijkt dat daar alles beter is en dat je dan voorlopig verder kunt zonder gedoe. Dan heb ik slecht nieuws voor je.
Tijdens het groeien ontstaat er weer een nieuwe worsteling. Dan gebruik je de ervaringen die je hebt opgedaan in vorige beslissingen om de nieuwe worsteling aan te gaan. Je begint weer bovenaan in het vliegwiel.
Telkens loopt het vliegwiel iets harder waardoor je sneller betere beslissingen neemt en de groei doormaakt die je nodig hebt.
De zogenaamde tussentijd, is de tijd tussen het oude en het nieuwe niveau. In deze tussentijd leer je het meeste. Het is tegelijk de tijd waarin we de meeste weerstand in onszelf en van anderen ervaren. Het is de fase die pijn doet want je zit niet meer in je comfortzone.
Will je blijven groeien, jezelf en je bedrijf ontwikkelen dan is het belangrijk dat je doorzet in deze tussentijd. Maak de tussentijd langer zodat je beslissingen beter worden en meer leert om te groeien.
Wil je voorkomen dat het misgaat, let dan op de volgende momenten:
Dit is een proces waardoor je in staat bent om te leren van je beslissingen en te groeien. Het is niet erg dat niet alle beslissingen die je zo neemt tot het verwachte resultaat leiden. Het is wel erg wanneer je een onverwacht goed resultaat hebt na een beslissing zonder een goed proces. Dan is het herhalen van deze goede beslissing lastig.
Ik ben benieuwd of dit model voor jouw werkt. Laat het me weten wanneer je het toepast en wat het resultaat voor je is.
Noot: het idee van om dit in de vorm van een vliegwiel op te zetten komt via Jim Collins – Turning the Flywheel.
Erno is een businesscoach die je helpt met beslissingen nemen, maar je ook uit je tunnelvisie haalt en je een breder perspectief laat zien. Een gesprek met Erno leidt altijd tot scherpe, nieuwe inzichten. Wil je brandjes blijven blussen of ga je doen wat het belangrijkste is voor je bedrijf? Erno houdt je bij de les, loodst je door de prioriteiten en helpt je om stap voor stap de juiste beslissingen te nemen om een gezonde groeimotor te bouwen, zodat de onderneming vanzelf loopt met je team, de juiste klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee hij klanten helpt: – Beslis hulp nu – Betere beslissingen actie groep – Focus en stok achter de deur. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.
Dit zijn de onbewuste excuses die je tegenhouden
Waarom poker je een betere ondernemer maakt