Wat heb je te verliezen?

Door Erno Hannink | Korte termijn beslissingen

apr 06

Wanneer je niet veel te verliezen hebt, een beslissing eenvoudig kunt terugdraaien of kan aanpassen zonder veel kosten, besteed dan zo min mogelijk tijd aan de beslissing. Ontdek wanneer je sneller wilt beslissen of wanneer je juist moet vertragen.

Hoe kleiner het effect van een slecht resultaat van de beslissing des te sneller je kunt beslissen.

Het belangrijkste wat je wilt leren is wat jouw voorkeuren zijn, wat je fijn vindt en wat niet. Meer duidelijkheid over je eigen voorkeuren maken je beslissingen beter. Door dingen te proberen ervaar je sneller je eigen voorkeuren. Hoe sneller je besluit, des te meer je kunt proberen.

Tim Ferris over decision making:

“Je hoeft geen pro/cons lijst te maken voor veel beslissingen. Je hoeft over veel dingen niet lang na te denken. Je hoeft voor de meeste dingen geen perfecte beslissing te nemen. Wanneer je beslissingscalorieën wilt bewaren voor de zaken die er toe doen in je creativiteit, dan neem je deze beslissing zo snel mogelijk.”

Tim Ferris

Ferris noemt een aantal voorbeelden:

  • beslissingen die niet kritiek zijn;
  • beslissingen die je eenvoudig kunt aanpassen; en
  • beslissingen waar je een eenvoudig een tweede optie van kunt kopen.

Train dan jezelf om deze beslissingen snel te nemen zonder er lang over na te denken. Je wilt een gewoonte maken van snel besluiten bij niet-kritische beslissingen op onderwerpen waar een verkeerd resultaat geen ramp is.

De gelukstest

Annie Duke noemt dit ook in How to Decide en ze geeft een aantal hulpmiddelen om dit te ontwikkelen. Zo heeft ze de gelukstest.

  1. Wanneer een vriend over een jaar aan je vraagt hoe het met je gaat, dan vertel je de hoogtepunten en wat je gelukkig heeft gemaakt. Hoeveel effect heeft deze beslissing op je geluksgevoel over een jaar? Van 0 tot 5 (0=geen effect of 5=veel effect)
  2. Wanneer je over een maand diezelfde vraag stelt, wat is dan het effect van de beslissing op je geluksgevoel? Van 0 tot 5 (geen effect of veel effect)
  3. Wanneer je over een week die vraag stelt, wat is dan het effect van de beslissing op je geluksgevoel? Van 0 tot 5 (geen effect of veel effect)

Er zijn enorm veel (kortetermijn) beslissingen die geen effect hebben op je geluksgevoel op de korte en lange termijn. Besteed dan zo min mogelijk tijd aan de beslissing en experimenteer. Ontdek je voorkeuren sneller door minder stil te staan bij dit soort beslissingen.

Wanneer die beslissingen zich herhalen kun je nog sneller gaan omdat je ervaring hebt opgedaan en weet wat je voorkeuren zijn. Zo kun je altijd de snelste route kiezen, of zoveel mogelijk de landelijke routes kiezen als je weet wat je voorkeuren zijn, of met het openbaar vervoer gaan.

Bij beslissingen die vaker voorkomen kun je ook eenvoudig je keuze eens aanpassen zonder erover na te denken want er komt snel weer dezelfde keuze voorbij. Spijt vanwege de beslissing is dan niet nodig.

Snel de keuze gemaakt

Na het schrijven van dit artikel realiseerde ik me dat ik van plan was om vanmiddag tijd te besteden aan een beslissing die snel om te draaien is. Direct heb ik toen besloten om het te doen en de actie om de beslissing uit te schrijven van mijn actielijst geschrapt.

Het gaat over een mastermind met een trainer waar ik twee training van heb gevolgd en blij ben met de resultaten. De mastermind kost $ 100 per maand. Een maand proberen is eenvoudig zonder een al te grote investering. Hierdoor kan ik mijn voorkeur voor deze manier van werken snel uitvinden met een experiment.

Korte termijn beslissingen – wanneer een beslissing met weinig ‘kosten’ kan worden omgedraaid besteed dan weinig tijd aan de beslissing. Wanneer de gevolgen van de beslissing (kosten, geluksgevoel) groot zijn, dan is het een geschikt moment om te vertragen en meer aandacht te besteden aan je beslissing.

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.