Wat leerde ik van een week lang elke minuut vastleggen

Door Erno Hannink | Keuzes

apr 30
week lang elke minuut vastleggen

Wat ik leerde was dat slapen veel tijd kost en dat ik ruimte kan verschuiven van televisie kijken naar echt contact maken met mensen. Al zijn er momenten dat ik samen met mijn dochter of zoon naar de televisie kijk. Bovendien vind ik het heerlijk om naar een goede film te kijken.

De week waarin ik alles vastlegde in beeld

Voor mijn vlog publiceer ik wekelijks een video. Mijn video’s kun je hier bekijken: http://ernohannink.tv. Wil je meer van dit soort experimenten zien, abonneer dan.

Het idee voor dit experiment kreeg ik van Nathaniel Drew en eerder al van Pieter van Osch.

Sinds 2010 heb ik 8 jaar met Pieter in een mastermind gezeten. Ik had bewondering voor hoe nauwkeurig Pieter zijn tijdsbesteding bijhoudt. Door de registratie van zijn tijdsbesteding weet hij goed hoeveel tijd hij besteedt aan projecten met klanten, hoeveel reistijd hij heeft en meer.

Met deze inzichten kan hij bijvoorbeeld uitrekenen wat zijn opbrengst per uur is. Daarnaast stelt hij zich doelen wat betreft tijdsbesteding. Aan sommige onderdelen wil hij bijvoorbeeld minder tijd gaan besteden.

Op de een of andere manier lukte het mij niet om aan het einde van iedere dag een kort overzicht te maken van waar ik mijn tijd aan besteed had. Ik heb het meerder keren geprobeerd in een spreadsheet, maar telkens strandde mijn poging al snel.

Bij het zien van het experiment van Nathaniel zag ik dat ik het voor een week zou kunnen doen en dan weer zou kunnen stoppen. Zo zou ik in ieder geval een beeld krijgen.

Het aantal uur vastgelegd in Toggl

De conclusies na een week:

  1. Je tijdsbesteding van minuut tot minuut bijhouden vraagt veel aandacht. Je moet telkens bijhouden wanneer je stopt met het ene project en begint met het andere project.
  2. Door alles te registreren ging ik gelijk meer nadenken over de dingen die ik ging doen.
  3. Er zijn een paar dingen waar ik zeker minder tijd aan kan besteden. Die tijd kan ik verschuiven naar dingen waar ik liever meer tijd aan wil besteden.
  4. Over de tijd die ik besteed aan mijn belangrijkste werk (coaching, het ontmoeten van mensen en het opdoen en verspreiden van kennis), ben ik tevreden.

Doordat ik mijn week transparant in beeld kreeg, werd het voor mij het superduidelijk om te zien waar ik de makkelijke weg zoek. Hierbij viel mij vooral op hoeveel tijd ik besteedde aan televisie kijken. En daarmee bedoel ik niet gedachteloos zappen, maar vooral kijken naar films en voetbal.

Er waren ook momenten dat ik naar de televisie keek, maar het meetelde als ‘bewust leren’. Zo keek ik naar documentaires en instructievideo’s op YouTube en Netflix en leerde over tuinieren, de vleesindustrie, afval, de Amerikaanse begroting en meer.

Blik op de belangrijkste projecten

Wat heb ik gebruikt voor dit experiment?

Er zijn heel veel apps en oplossingen beschikbaar om je tijd bij te houden en vast te leggen. In het verleden had ik al eens gewerkt met Toggl. Recentelijk is de app op Android drastisch vernieuwd.

Dat was een goed moment om de nieuwe Toggl een kans te geven.

Je vindt Toggl hier:

Maak een account en begin met het aanmaken van enkele projecten waaronder jouw activiteiten kunnen vallen. Zie de afbeeldingen hieronder.

Tijdens het experiment gebruikte ik alleen de app op mijn telefoon om ieder project te starten en te stoppen. Wanneer ik de timer was vergeten en een nieuw project was gestart corrigeerde ik dit op de website.

De projecten

Aanrader

Een week iedere minuut die je besteedt vastleggen is een interessant experiment dat ik je kan aanraden. Ontdek waar jouw tijd vooral naartoe gaat. Krijg een reëel inzicht in hoeveel tijd jij in je bedrijf werkt, hoeveel tijd je aan je bedrijf werkt en hoeveel tijd je hebt voor jezelf en je gezin/partner.

Doe het zo snel mogelijk, wacht niet op de perfecte week. Start bijvoorbeeld aanstaande maandag.

Het kost wat aandacht en levert inzichten op. Wanneer je actie onderneemt op basis van deze inzichten zet je een stap om te groeien. Met de inzichten bij de hand is het eenvoudiger om de eerst stap te zetten.

Welke app gebruik jij om je tijd te registreren?

Follow

About the Author

Erno is de Business Coach voor ondernemers met 8-25 medewerkers. Ik help ondernemers bij beslissingen voor meer resultaat zonder harder te werken. Mijn unieke eigenschap is vragen stellen vanuit oprechte nieuwsgierigheid en de essentie van de lessen te benoemen. Drie keer per jaar organiseer ik het 4B evenement, voor ondernemers die met andere ondernemers willen sparren over onderwerpen als focus, missie, winst, communicatie, marketing, medewerkers en meer. Erno is auteur van 10 boeken, 1000+ artikelen en host van de podcast de Erno Hannink Show. Lees meer over Erno Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) de RSS feed of via LinkedIn.