Door Erno Hannink | d. Narrow Networking
In de afbeelding hieronder zie je dat er enorm veel mogelijkheden zijn voor social media. Welke social media kies jij als coach om je bereik te vergroten?
In de conversation prism van Brian Solis zie je veel verschillende vormen van social media. Zo zie je bijvoorbeeld business, sociale netwerken, Vraag & Antwoord, evenementen, video, reviews, afbeeldingen.
De mogelijkheden lijken wel eindeloos.
Waar begin jij als coach met al deze social media?
Welk platform is het meest geschikt voor jou?
Dat hangt er van af….
Het begint allemaal bij je eigen duidelijkheid voor wie je precies werkt. Wie jij als klant wil aantrekken.
Hoe kleiner je doelgroep – hyperspecialisatie – hoe gemakkelijker het wordt om je op de juiste social media te concentreren.
Een overzicht van de belangrijkste social media platformen, of social netwerk sites, en wat ze voor jou kunnen betekenen.
De onderwerpen in dit overzicht:
Als coach zijn er verschillende redenen om actief te zijn op een bepaalde sociale netwerk site. Je wil bijvoorbeeld:
Bepaal wat voor jou belangrijk is en kies voor je bedrijf maximaal 2-3 platformen waar je echt actief bent. Jouw focus.
De groep die net iets meer aanwezig is op Facebook, is vrouw (18-29 jaar). Verder is Facebook redelijk gelijk verdeeld over wie het gebruiken. Terwijl de groep oudere social media minder gebruikt, maak je de grootste kans ze te vinden op Facebook. In de groep van 50-64 jaar zegt 57% het netwerk te gebruiken, en 35% van de groep ouder dan 65 jaar gebruikt Facebook. (dit zijn cijfers uit de VS)
Door de grote aantallen mensen die op Facebook zitten in Nederland verwacht ik dat het hier vergelijkbaar is.
Voor een coach is Facebook belangrijk, zeker als jouw klant een kleine ondernemer is, een zelfstandige, een consument.
De manager, ondernemer van een familiebedrijf, de CEO van kleine en middelgrote bedrijven zitten nu ook zeker op Facebook. Het kan alleen zijn dat ze nog niet direct zakelijk benaderd willen worden en jouw pagina nog niet ‘Liken’.
Maar dat komt!
Het platform waar je commerciële berichten kunt mengen met persoonlijke berichten. Foto’s en video’s werken goed op dit platform en worden sneller gedeeld dan alleen tekst.
Enkele recente cijfers van Facebook:
Bron: Facebook is geen vrienden- of contentplatform, het is een advertentieplatform
Op LinkedIn is de man sterk vertegenwoordigt (70%) in de leeftijd van 25-34 jaar. Ze hebben vaak geen kinderen, een hogere opleiding en verdienen meer dan 150.000 per jaar.
Het platform voor jou als coach als je zakelijk werkt, jouw klanten ondernemer, CEO, manager zijn. Naast klanten vind je hier ook mensen waarmee je kunt samenwerken, leveranciers, partners.
Hier plaats je geen persoonlijke berichten. Houd het puur zakelijk. Nederlanders zijn erg actief op LinkedIn.
Discussies vinden vooral plaats in de groepen. Kies groepen uit waar jouw klant zit. Luister en help jouw doelgroep zonder te spammen.
LinkedIn is het belangrijkste en grootste zakelijke online netwerk.
Enkele cijfers voor LinkedIn
Twitter groeit nog steeds hard. De actieve mensen op Twitter delen veel. Het is eenvoudig contacten te leggen, nationaal en internationaal. Je maakt contact met een klant, editor, freelancer, ontwerper….
Je kunt namelijk eenvoudig iemand beginnen te volgen, ze hoeven daarvoor geen toestemming te geven (m.u.v. accounts met een slotje). Maak gebruik van lijsten om de belangrijkste berichten niet te missen van de mensen die belangrijk voor jou zijn.
Maak bijvoorbeeld een lijst van de mensen in je doelgroep die je graag als klant wil hebben. Zo kun je eenvoudig zien waar ze over tweeten en kun je daar eventueel snel op reageren.
Enkele cijfers:
Twitter is voor de meeste coaches niet noodzakelijk maar wel leuk om te doen.
Dit platform is nog steeds sterk in opkomst. Door veel beginners wordt dit genegeerd. De massa zit op Facebook, LinkedIn en Twitter (denken we). Toch neemt het aantal berichten en artikelen dat wordt gedeeld op Google+ toe.
Google+ is verder een must als je wil dat jouw berichten beter scoren in de zoekmachine. Wil je een afbeelding van jezelf als auteur naast jouw artikelen in Google? Dan heb je Google+ nodig.
Steeds meer mensen gebruiken Google+ ook om in te loggen op andere platformen. De bezoektijd van een Google+ gebruiker is wel veel korter dan Facebook, maar neemt wel toe.
Een paar cijfers
Als coach geen focus op leggen maar wel een profiel aanmaken.
Wil je op jouw zoekwoorden meer resultaten in de zoekmachine (Google)? Dan mag je Youtube niet vergeten. Maak voor de belangrijkste zoekwoorden een video waarin je er meer over uitlegt. Gebruik de zoekwoorden in de titel.
Ben je een coach die wat te vertellen heeft? Die ook spreekt? Dan is video essentieel voor jou. Mensen kunnen je zien en horen. Dat geeft een beter beeld, en meer vertrouwen, dan alleen tekst.
Tip: Geef je presentaties en gebruik je daarbij slides? Dan is het handig deze slides te delen via Slideshare.net.
Werk je met video? Dan kun je niet om Youtube heen.
Net als bij bloggen moet je wel geduld hebben en vasthoudend zijn om een redelijk aantal ‘views’ op jouw video’s te krijgen. Plaats in een vast ritme (eens per 1 – 2 weken) video’s op Youtube zodat je kanaal zich langzaam maar zeker opbouwt.
Maak je in het begin niet te druk over hoe je video er uit ziet. Begin vooral!
Pinterest wordt het meest actief gebruikt door vrouwen. Foto’s van kleding, van materialen, interieur, huizen, mooie locaties, quotes het wordt gedeeld.
Je upload de foto’s niet naar Pinterest maar ‘Pin’t een foto van een ander artikel of shop op Pinterest. Zij zorgen voor de link naar jouw/deze site.
Ondertussen zijn er 600.000 Nederlanders actief op Pinterest.
Ben jij een coach en is je klant vrouw? Maak een aantal boards aan op Pinterest en deel een paar afbeeldingen per week. Plaats bij elk artikel dat je op je eigen site plaatst een foto. Hierdoor kun je de afbeelding delen op Pinterest.
Zo krijg je verkeer vanuit Pinterest naar je website.
Pinterest is leuk en heeft een mooie opmaak. Pinnen is eenvoudig.
Cijfers
Dit is een platform wat vooral bedoeld is voor je smartphone. Je maakt een foto als je onderweg bent, van een gesprek met de klant, van een resultaat bij de klant, van kunst, de stad, het weer.
Met Instagram kun je nu ook ultra-korte video’s maken zoals bij Vine.
Een paar cijfers van Instagram:
Als coach ga je hier geen klanten binnen halen. Zeker geen must. Wel leuk om te doen.
Uit het onderzoek van Newcom Research over social media in Nederland komen de volgende gegevens (jan 2013):
Wat het grootste is, hoeft niet het meest effectieve platform voor jou te zijn.
Steeds meer ondernemers gebruiken Facebook en Twitter. Vaak is dit prive en vooral om te consumeren. Door 27% van de ondernemers wordt wel gezien dat social media vertrouwen geeft.
Nu alleen nog zelf ook werkelijk inhoud produceren in de sociale media platformen.
Het voorspellende vermogen dat je hierboven ziet (“Verwacht gebruik 2016”) is vooral gebaseerd op wat we nu kennen. Wat we in 2016 gebruiken? Ik heb geen idee. Snapchat is sterk in opkomst bijvoorbeeld en Vine. Ultra korte video, 5-6 seconden.
Hoe kun je dat gebruiken voor je coachingsbedrijf? We gaan het zien de komende jaren.
Uit de infographic van Infographics.sg en Edge
Dit diagram geeft een goed overzicht van wat je het beste kunt bereiken met een platform. Zo zie je dat Twitter, Facebook en Pinterest goed zijn om je merk bekend te maken en voor verkeer naar je site. Waar Google+ en Youtube goed zijn voor SEO (met name in Google).
Hier zie je het aantal gebruikers wereldwijd. Hierboven zie je een overzicht voor Nederland.
In dit diagram zie je goed welke leeftijden vooral in de sociale netwerken vertegenwoordigd zijn.
En hier zie je nog meer demografische gegevens van de netwerken, man/vrouw, opleiding en inkomen.
Zie voor de volledige infograpic Infographics.sg
De bovengenoemde sites zijn de bekende sociale netwerk sites. Voor veel mensen lijkt dit de enige social media.
Zoals je in de conversation prism hebt gezien bovenaan dit artikel is dat zeker niet het enige.
Social media betekent dat je zelf de content kunt maken, de content eenvoudig kunt delen en anderen kunnen er op reageren.
Je bent nu je eigen media. Niet langer afhankelijk van een editor bij een krant of magazine.
Dit is het model dat ik heb opgezet. Jij als coach kunt dit ook gebruiken. Dit werkt om meer impact te hebben met je coachingsbedrijf via social media.
Want als we het over social media hebben dan mogen we een blog niet vergeten. DE manier om jouw ideeën, denkwijze, woorden, teksten, visie… in de wereld te verspreiden.
Voeg een weblog toe aan je website en verander het in een Power Platform. Het platform van jou op je eigen domeinnaam zodat niemand zich kan bemoeien met jouw inhoud.
De rechten van deze inhoud liggen ook bij jou. Niemand kan dit van je afnemen.
Wil je eenvoudig een Power Platform opzetten, die goed gevonden wordt in de zoekmachine? Gebruik dan WordPress!
Niet zelf doen? Vind dan een websitebouwer die werkt met WordPress en niet met zijn eigen CMS. Laat de site bouwen op jouw domein met jouw hosting. Dan houd je controle over jouw Power Platform.
De laatste stap uit mijn model is geen social media. Het is wel een onderdeel dat je niet mag missen. Verzamelen van e-mail adressen in jouw Lasting List.
De Lasting List, is een lijst van e-mail adressen (eventueel met naam) van mensen die jou willen volgen. Mensen die er zelf voor gekozen hebben om meer van jou te horen.
De belangrijke schakel om bezoekers van je social profielen, volgers van je updates, lezers van je artikelen om te zetten in klanten.
Een schakel die je niet mag missen!
Bronnen:
Hoe groot is Social Media op dit moment?
Welke social media kanalen kies je?
Social Media Kanalen – welke zijn er allemaal
45 Amazing Social Media Facts of 2013 [Infographic]
Welke Social Media moet ik gebruiken?
Alle cijfers over het socialmediagebruik in Nederland medio 2013
21 Awesome Social Media Facts, Figures and Statistics for 2013
Data Diving: Social Media Demographics and What They Mean for You
Quantcast LinkedIn
Uit het rapport van Pew, verdeling van wie je waar kunt vinden in de VS.
Op welke sociale media kanalen ben jij het meest actief? Welke kanalen hebben tot nu toe het meeste klanten opgeleverd voor jou?
Deel het hieronder in de reacties.
Erno is een businesscoach die je helpt met beslissingen nemen, maar je ook uit je tunnelvisie haalt en je een breder perspectief laat zien. Een gesprek met Erno leidt altijd tot scherpe, nieuwe inzichten. Wil je brandjes blijven blussen of ga je doen wat het belangrijkste is voor je bedrijf? Erno houdt je bij de les, loodst je door de prioriteiten en helpt je om stap voor stap de juiste beslissingen te nemen om een gezonde groeimotor te bouwen, zodat de onderneming vanzelf loopt met je team, de juiste klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee hij klanten helpt: – Beslis hulp nu – Betere beslissingen actie groep – Focus en stok achter de deur. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.