Wie is de baas?

Door Erno Hannink | Keuzes

dec 31
wie-is-de-baas

In mijn jeugd hebben we altijd een hond in huis gehad. Bij M. thuis hebben ze ook meerdere honden gehad. Allebei vinden we honden mooie dieren en toch hebben we al jaren geen hond.

Wanneer ik mensen zie wandelen met een hond in onze bebouwde omgeving, denk ik regelmatig: de hond bepaalt wat jij als eigenaar doet. De hond bepaalt wanneer je gaat wandelen, waar je stopt en dat je met een zakje de drol opruimt. De hond is de leider in jullie relatie.

Een hond heeft een leider nodig die voor duidelijkheid zorgt. Daarnaast heeft een hond veel ruimte nodig om te rennen, lopen en spelen.

Bij ondernemers zie ik een parallel: wie is de baas in het bedrijf, de ondernemer of de klanten?

Wie bepaalt wanneer jij werkt? 
Wie bepaalt hoeveel jij verdient?
Wie bepaalt welk product je ontwikkelt?

Bepaalt jouw klant dit of bepaal jij het?

Leider zijn

Twee belangrijke redenen om te ondernemen waren voor mij:

  • Vrijheid, zodat ik het opgroeien van mijn kinderen kon meemaken.
  • Het oogsten van de opbrengsten van al het werk dat ik zaai.

Over het eerste ben ik tot nu toe tevreden. Ik heb veel van mijn kinderen gezien en meegemaakt. Nog steeds vind ik het fijn om ruimte te maken om even samen te zitten wanneer mijn dochter thuiskomt van school of haar stage. Mijn zoon woont sinds kort op kamers.

Vrijheid betekent nu vooral dat ik samen met de klant bepaal wanneer we de volgende afspraak hebben. Op basis van blokken in mijn agenda help ik de klant om te kiezen wat het beste past voor ons beiden.

In mijn agenda zijn een aantal zaken geblokkeerd voor het komende jaar, zoals:

  • Twee halve marathons, buiten NL.
  • Twee denkweken, helemaal alleen.
  • Drie 4B-evenementen om ondernemers samen te brengen.

Ze staan al vast in mijn agenda. Tijdens deze blokken kan ik dus geen afspraken met klanten plannen.

De meeste weekenden zijn geblokkeerd zodat ik voetbalwedstrijden kan fluiten of kan gaan hardlopen. Daarnaast werk ik aan een moestuin.

Twee avonden per week zijn geblokkeerd voor de looptraining. Af en toe is er een avond geblokkeerd om een wedstrijd te fluiten of een cursus te volgen.

Het creatieve werk dat ik doe is ook geblokkeerd in de agenda. In mijn agenda heb ik de gehele maandag en vrijdag zoveel mogelijk geblokkeerd voor werk rondom podcastopnames en een wekelijkse video.

Het vroege deel van de ochtend is geblokkeerd voor lezen en schrijven, meestal tussen 5.00 en 9.00u. Dit betekent dat ik ‘s avonds op tijd in bed lig en weinig afspraken heb in de avond.

Al deze blokkeringen betekenen dat ik afspraken met klanten en contacten stuur richting de dinsdag, woensdag of donderdag, tussen 9.00 en 16.00u.

Het is mijn bedrijf. Ik bepaal in mijn bedrijf wat ik wanneer doe. Wanneer er meer aanvragen op mij afkomen dan ik in die tijd aankan, zeg ik vaker nee.

Wie is in jouw bedrijf de baas?

Follow

About the Author

Er komen constant moeilijke beslissingen op je af. Je wordt continu in de onderneming gezogen. Je hebt weinig mensen die echt met je kunnen sparren en snappen hoeveel bordjes je als ondernemer probeert draaiende te houden. Erno houdt je bij de les, ik loods je door de prioriteiten en help je stap voor stap om de juiste beslissingen te nemen om uiteindelijke een gezonde groeimotor te bouwen zodat je bedrijf vanzelf loopt. Ik breng ervaring mee van meer dan 1000 klanten die exact met dezelfde vragen zitten. De ondernemers die ik help met lastige beslissingen, bouwen een duurzaam bedrijf, voor het team, de klanten en een gezonde winst. Drie dingen waarmee ik klanten help: – De juiste klanten aantrekkenNieuw product en snelStok achter de deur Lees meer over zijn diensten. Volg de nieuwste artikelen via e-mail (zie onderaan deze pagina) of de RSS feed.